Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Ο «γάμος συμφέροντος» Φώφης – Σταύρου...


Ο αρραβώνας κινδύνεψε να διαλυθεί λίγο πριν από τα σκαλιά της εκκλησίας, το ένστικτο της επιβίωσης όμως κυριάρχησε και διέσωσε το πολιτικό προξενιό στο «και πέντε». Και, ως εκ τούτου...
ο «γάμος συμφέροντος» της κεντροαριστεράς εισέρχεται στην τελική του ευθεία με την Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη να παρακάμπτουν – επί του παρόντος τουλάχιστον – τους πολιτικούς εγωισμούς και να θέτουν, ευθέως πλέον, ως στόχο τη συγκρότηση νέου και ενιαίου κόμματος εντός διμήνου.

Η ανακοίνωση των ονομάτων που θα απαρτίζουν την λεγόμενη Επιτροπή Θέσεων και Διαλόγου για τη «διερεύνηση της δυνατότητας συμπόρευσης των κινήσεων του κέντρου και της κεντροαριστεράς» ήρθε να κλείσει ένα θυελλώδες επταήμερο στο εγχείρημα συνένωσης ΠΑΣΟΚ (Δημοκρατικής Συμπαράταξης) και Ποταμιού, ανοίγοντας έστω – ένα, κατά πολλούς, αναμενόμενο - μέτωπο νέων τριβών με το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου.

Από το «ναυάγιο» στον γάμο
Εως το περασμένο Σάββατο η όλη επιχείρηση συνεννόησης και συμπόρευσης έδειχνε κάτι παραπάνω από μετέωρη, με την Χαριλάου Τρικούπη να επιδεικνύει εμφανή πρόθεση ανάληψης ηγετικού ρόλου στο νέο φορέα και με το Ποτάμι να απορρίπτει κατηγορηματικά την προοπτική απλής συγχώνευσής του στο ΠΑΣΟΚ.

«Δεν θα γίνουμε η νέα ΔΗΜΑΡ», ήταν το μήνυμα που έστελνε η πλευρά Θεοδωράκη δηλώνοντας αποφασισμένη να εγκαταλείψει πλήρως το τραπέζι του διαλόγου, ενώ την ίδια ώρα η Δημοκρατική Συμπαράταξη διεκδικούσε διακριτό προβάδισμα, ρόλο και λόγο και σύνθεση της Επιτροπής.

Τα ηχηρά προειδοποιητικά μηνύματα, ωστόσο, που εστάλησαν από μεσαία στελέχη και των δύο κομμάτων, αλλά και η τελική ρεαλιστική αποτίμηση πολιτικών δεδομένων και δημοσκοπήσεων από τις δύο ηγετικές ομάδες ανέστρεψαν το κλίμα κι οδήγησαν στην απόφαση του συμβιβασμού.

Ο εν λόγω συμβιβασμός προβλέπει την άμεση συγκρότηση της Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου με – σχετικά – αναλογική εκπροσώπηση σε κομματικό και θεσμικό επίπεδο τόσο του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, αλλά αφήνει σοβαρά ερωτήματα για το κατά πόσο στο νέο σχήμα θα χωρέσει και το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου.

Η κόντρα με τον Παπανδρέου
Από τα 31 μέλη της Επιτροπής ανακοινώθηκαν τα ονόματα των 29, με την επισήμανση ότι δύο θέσεις παραμένουν κενές για να εκπροσωπηθεί σε αυτές το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου. Ο χειρισμός αυτός, ωστόσο, ενόχλησε σφόδρα την πλευρά Παπανδρέου, το ΚΙΔΗΣΟ με ανακοίνωσή του τόνισε ότι ουδέποτε εκλήθη σε διάλογο για το θέμα, έκανε λόγο για «υπονόμευση του φιλόδοξου σχεδίου» και υπενθύμισε, με εμφανή δυσαρέσκεια, ότι ακόμη εκκρεμεί η συνάντηση που είχε συμφωνηθεί μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Γιώργου Παπανδρέου.

Κατά τις πληροφορίες, ο «αποκλεισμός» του ΚΙΔΗΣΟ από τον διάλογο και τις ζυμώσεις ήταν το αποτέλεσμα των, γνωστών και ανοιχτών πιέσεων, του Ευάγγελου Βενιζέλου προς την Φώφη Γεννηματά να μην υπάρξει κανένας διακριτός ρόλος για τον Γιώργο Παπανδρέου στην προσπάθεια συσπείρωσης της κεντροαριστεράς, αλλά και της διστακτικότητας του Σταύρου Θεοδωράκη μπροστά σε οποιαδήποτε κίνηση θα μπορούσε να ενισχύσει την αίσθηση πως το όλο εγχείρημα δεν είναι παρά μια προσπάθεια «επανασυγκόλησης» του παλαιού ΠΑΣΟΚ.

Παρ΄όλα αυτά, στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη διέρρεαν χθες ότι...συνέχεια
...οι πόρτες της συνεννόησης με τον Γιώργο Παπανδρέου δεν έχουν κλείσει – μένει, ωστόσο, να φανεί ποιες είναι οι προθέσεις και του πρώην πρωθυπουργού ο οποίος, κατά τις πληροφορίες, σχεδιάζει συγκεκριμένες κινήσεις και παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και ανεξαρτήτως του τι θα γίνει με το ΚΙΔΗΣΟ, στοχος της Δημοκρατικής Συμπαράτξαης και του Ποταμιού πλέον είναι η συγκρότηση νέου κομματικού φορέα, με το ΠΑΣΟΚ να εμφανίζεται διατεθειμένο να εγκαταλείψει ακόμη και το ιστορικό όνομά του και με αμφότερες τις πλευρές να διερευνούν, στο πλαίσιο της νέας επιτροπής, και τα εναλλακτικά σενάρια για την εκλογή νέας ηγεσίας.

Για την ιστορία, η σύνθεση της Επιτροπής Θέσεων και διαλόγου είναι η εξής:

Εκπρόσωποι Κομμάτων
Γιάννης Δατσέρης (ΠΑΣΟΚ)
Λίνα Μενδώνη (ΠΑΣΟΚ)
Απόστολος Πάνας (ΠΑΣΟΚ)
Νικόλαος Κανελλόπουλος (ΠΑΣΟΚ)
Νίκος Τσούκαλης (ΔΗΜ.ΑΡ.)
Θεόδωρος Μαργαρίτης (ΔΗΜ.ΑΡ)
Δημήτρης Τσιόδρας (Ποτάμι)
Παναγιώτης Βλάχος (Ποτάμι)
Αθηνά Δρέττα (Ποτάμι)
Γιάννης Μειμαρόγλου (Ποτάμι)
Αριστοτέλης Αιβαλιώτης (Δράση)
Βασίλης Καπετανγιάννης (ΜΕΤΑρυθμιστες)
Γιάννης Τούντας (Κινησεις Πολιτων)
Γιάννης Μαστρογεωργίου (Δίκτυο)

Θεσμικοί Εκπρόσωποι
Γιάννης Κωνσταντάτος - Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης
Κωνσταντίνος Μπιτζάνης - Διευθύνων Σύμβουλος Τεχνόπολης
Γιάννης Τσαμουργκέλης - Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Μιχάλης Χριστάκος - Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδοίκησης
Γιάννης Πούπκος - ΓΣΕΕ
Παύλος Ραβάνης - Πρόεδρος του Βιοταχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας
Γιάννης Βαρδακαστάνης - Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία
Γρηγόρης Αλεξόπουλος - Αντιπεριφερειάρχης Αχαίας
Λευτέρης Παπαγιαννάκης - Αντιδήμαρχος Αθηναίων υπεύθυνος για θέματα μεταναστών
Μαρία Στρατηγάκη -Αντιδήμαρχος Αθηναίων για θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης
Νέλλη Παπαχελά - Πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων
Ανδρέας Παπαδόπουλος - Δημοσιογράφος
Νίκος Διακουλάκης
Ευθύμιος Φωτεινός - Πρόεδρος αγροτικών συλλόγων Θεσσαλονίκης
Θανασης Βακάλης - Πρόεδρος ΘΕΣγαλα

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.