Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα

Σε τίτλους

tvxs.gr  21:19 | 27 Απρ. 2016
Οι δέκα πιο σημαντικές ειδήσεις της ημέρας με μία ματιά.

1. Πυρετώδες είναι το παρασκήνιο μεταξύ Αθήνας, Βρυξελλών και Βερολίνου, ενώ αναζητούνται δίοδοι απεμπλοκής στην διαπραγμάτευση ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών και επιχειρείται η σύγκλιση έκτακτου Eurogroup πιθανόν την Τρίτη του Πάσχα για να κλείσει η αξιολόγηση. Ενώπιον αυτής της πραγματικότητας η πρώτη επιλογή του Αλέξη Τσίπρα ήταν να επιχειρήσει ξανά πολιτική διαπραγμάτευση σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής. το Eurogroup και επομένως στους υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης πέταξε ωστόσο ξανά το μπαλάκι ο Ντόναλντ Τουσκ, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό. Στο μεταξύ την ίδια στιγμή που το ΔΝΤ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «δείχνουν» κυβερνητικές πηγές ως υπευθύνους για την αναβολή του Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ήταν και πάλι αυτός που μπλόκαρε τη σύγκληση μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής. Όλα τα σενάρια ανοιχτά αφήνει η κυβέρνηση μετά την εμπλοκή στη διαπραγμάτευση.
2. Με σειρά δηλώσεων, τις τελευταίες ώρες, αξιωματούχοι της ΕΕ απαντούν στην επιμονή του ΔΝΤ για τη νομοθέτηση έκτακτων μέτρων. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε «αντισυνταγματικό και μη λογικό το σχέδιο προληπτικών μέτρων για την Ελλάδα». Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε, αναφερόμενος στο κλείσιμο της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, ότι «είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία». Αντιδρώντας στην εμπλοκή της αξιολόγησης, ο Τζιάνι Πιτέλα, επικεφαλής της ευρωομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών εξέφρασε την έντονη αντίθεση του στην πρόταση των θεσμών για επιβολή «εφεδρικών» πρόσθετων μέτρων στην Ελλάδα λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να ζητήσουμε από την Ελλάδα να λάβει πρόσθετα μέτρα. Αυτό θα σήμαινε ότι κάποια γεράκια θέλουν να σκοτώσουν την Ελλάδα και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον εκβιασμό αυτό». Στην αντίπερα όχθη, ο Νέιθαν Σιτς, αρμόδιος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών για τις Διεθνείς Υποθέσεις, δήλωσε πως «το ΔΝΤ δεν θα δανείσει την Ελλάδα στο νέο πρόγραμμα».
3. Επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προσωπικά εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ και ζητησε για άλλη μία φορά την παραίτηση του. Έθεσε μάλιστα ως πρωταρχικό καθήκον της ΝΔ, να πρωτοστατήσει «στο μεγάλο κίνημα ώστε να φύγει η πιο ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνηση που πέρασε ποτέ από αυτόν τον τόπο». «Αυτοί που επιδιώκουν μικροπολιτικά οφέλη από την αποτυχία της διαπραγμάτευσης θα διαψευσθούν», ήταν η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου.
4. «Εάν αποτύχουμε να μεταρρυθμίσουμε το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα, η ζώνη του ευρώ θα διαλυθεί» επισημαίνει στη συνέντευξή του στο TVXS ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και πρώην πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Όσκαρ Λαφοντέν, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είναι στέλεχος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke).
5. Για «μυστική συνάντηση» του Σταύρου Ψυχάρη με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Ισίδωρο Ντογιάκο κάνει λόγο σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Αυγή». Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, στη Φιλοθέη, στο σπίτι του δικηγόρου και πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ (επί Ανδρέα Παπανδρέου) Βασίλη Σαραντίτη. Στο μεταξύ, δεν θα βγει στον αέρα απόψε το δελτίο ειδήσεων του Mega καθώς η ΕΤΙΤΑ κήρυξε τετράωρη στάση εργασίας έως τις 22:00 λόγω μη εξόφλησης του δώρου Πάσχα και των δεδουλευμένων.
6. Η Αυστρία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει στην ανέγερση φράχτη στο συνοριακό πέρασμα Μπρένερ, στη μεθόριό της με την Ιταλία στο Τιρόλο. Για αδιάντροπη κίνηση ενάντια στα ευρωπαϊκά ιδεώδη κατηγόρησε την Αυστρία ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.
7. Τον αριθμό των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις, τον αριθμό θέσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και τις μεγαλύτερες και μικρότερες μεταβολές θέσεων στις σχολές αποτυπώνει σε ένα γράφημα το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Δείτε τον χάρτη των Πανελλαδικών.
8. Η επανακαλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης στη χώρα μας αποτελεί πλέον γεγονός. Σήμερα ήταν η πρώτη ημέρα σποράς του φυτού σε μία έκταση 8 στρεμμάτων στην περιοχή της Βοιωτίας, εκεί όπου στα μέσα του ‘ 70 σταμάτησε και η τελευταία καλλιέργεια στην Ελλάδα. Εκτιμάται ότι η συλλογή θα πραγματοποιηθεί τέλη καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου.
9. Μία μένουν, μία φεύγουν. Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για το Brexit.
10. Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Απριλίου του 1935. Μέσα από την πλούσια φιλμογραφία του, βλέπουμε μια Ελλάδα αληθινή, μακριά από καρτ ποστάλ και τουριστικά αξιοθέατα. Μια γκρίζα Ελλάδα, ματωμένη από τον Εμφύλιο, με συννεφιασμένους ουρανούς, εγκαταλειμμένα χωριά και τους ατελείωτους ερειπωμένους δρόμους της φτωχικής επαρχίας. Ένα αφιέρωμα του Γιώργου Ρούσσου στον σπουδάιο Έλληνα σκηνοθέτη.
* Σκίτσο του Γιώργου Μητίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.