Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Μοσκοβισί: Δεν είναι αναγκαία συγκεκριμένα επιπλέον μέτρα


Την αισιοδοξία ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία εξέφρασε ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί σήμερα στις Βρυξέλλες σε ομάδα δημοσιογράφων μεταξύ των οποίων και της “Κ”. Ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε και επισήμως αυτό που ακουγόταν ως φήμη μέχρι τώρα, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως “δεν χρειάζεται να είναι συγκεκριμένα τα επιπλέον μέτρα. Αυτό που χρειάζεται είναι να νομοθετηθει ένας μηχανισμός που θα είναι πολύ σαφής για το πως αυτά τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή", όπως είπε χαρακτηριστικά.
Αυτή είναι η άποψη της Επιτροπής και δεν την συμμερίζεται ούτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά ούτε μία σειρά από κράτη μέλη όπως η Γερμανία. Συγκεκριμένα η επικεφαλής του ΔΝΤ στην συνέντευξη τύπου μετά την λήξη του τελευταίου Eurogroup είχε μιλήσει σε άλλο τόνο επισημαίνοντας πως “αυτά τα μέτρα για να ικανοποιούν τις προϋποθέσεις του ΔΝΤ πρέπει να νομοθετηθούν εκ των προτέρων, να είναι αξιόπιστα και να τίθενται σε εφαρμογή με κάποιο αυτόματο τρόπο”. Καταλήγοντας είπε ότι “αυτό δεν δίνει πολύ χώρο για γενικές δηλώσεις”.
Συγκεκριμένα ο κ. Μοσκοβισί χώρισε σε τρία σημεία την δουλειά που πρέπει να γίνει ώστε να κλείσει η αξιολόγηση:...
 συνέχεια

 ...1. Το πακέτο δημοσιονομικών μέτρων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται να συμφωνηθεί και νομοθετηθεί πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι εκεί υπάρχει 99% συμφωνία σε όλα τα μέτρα, τα φορολογικά, ασφαλιστικά, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και κόκκινα δάνεια. “Έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος είπε.
2. Συμφωνία στον μηχανισμό επιπλέον μέτρων. Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί θα έχουν αποτέλεσμα 3.5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 και τα αποτελέσματα της Eurostat κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση όπως είπε. Για τον κ. Μοσκοβισί όλο το Eurogroup αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξαν την ιδέα ενός προληπτικού μηχανισμού μέτρων που θα τίθεται σε εφαρμογή αν χρειαστεί. Αυτός ο μηχανισμός όπως είπε ο κ. Μοσκοβισί πρέπει να είναι αξιόπιστος, αυτόματος δηλαδή βασισμένος σε στοιχεία που θα ενεργοποιούν τα έξτρα μέτρα. Σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο, η ελληνική πλευρά παρουσίασε μια πρόταση προς την παραπάνω κατεύθυνση που “χρειάζεται περισσότερη δουλειά” όπως είπε χαρακτηριστικά.
3. Συμφωνία στην βιωσιμότητα του χρέους. “Εκτός από κούρεμα του χρέους, εξετάζονται διάφορες επιλογές που έχουν να κάνουν με επιμήκυνση ή επιτόκια.”
Ο κ. Μοσκοβισί  τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν καθώς “είναι προς το συμφέρον όλων” όπως ανέφερε, ενώ για τον ίδιο το πρώτο μέρος της συμφωνίας που είναι το πιο σημαντικό θα νομοθετηθεί άμεσα. Για τον ίδιο δεν πρέπει να δημιουργείται μία ατμόσφαιρα κρίσης “καθώς έχει γίνει καλύτερης ποιότητας πρόοδος απ’ ότι τους προηγούμενους μήνες ή ακόμα και χρόνια.”
Για τον κ. Μοσκοβισί ο κ. Ντάισελμπλουμ είχε δίκιο που δεν κάλεσε Eurogroup σήμερα, καθώς δεν υπήρχε η ανάλογη πρόοδος.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.