Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα. Σε τίτλους

tvxs.gr | 31 Μαρ. 2016
1. Οι κοινοβουλευτικές ομάδες των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κατέθεσαν την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα θαλασσοδάνεια σε κόμματα και μέσα ενημέρωσης. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα γίνει και η προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες. Στο μεταξύ, η ΝΔ - αλλά όχι στο σύνολο της -  επιμένει στο αίτημα της για εκλογές, όπως άλλωστε διατυπώθηκε από τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη. Την επιμονή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηλιτεύει η κυβέρνηση βλέποντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί «επιθυμία της διαπλοκής».
2. Με «κλειδωμένο» πλέον το πακέτο μέτρων των 5,4 δις ευρώ έως το 2018 και με δύο σενάρια στο τραπέζι για το επώδυνο deal με τους δανειστές μπαίνει η κυβέρνηση στην τελική ευθεία για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Αποδεκτή έχει γίνει η πρόταση της κυβέρνησης για εθνική σύνταξη 384 ευρώ, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες αντιρρήσεις από το ΔΝΤ. Στο μεταξύ, συνεδριάζει αύριο μέσω τηλεδιάσκεψης το Euroworking Group (ΕWG), ενόψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Μετά από τρία χρόνια θυσιών και σκληρής λιτότητας η Κύπρος εξήλθε και τυπικά σήμερα από το μνημόνιο.
3. Ένα φλερτ χωρίς... πάθος και το ένστικτο της πολιτικής επιβίωσης οδήγησαν τα βήματα της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη στο σημερινό ραντεβού «ανασύνταξης» της κεντροαριστεράς. Εσωτερικό πολιτικό ζήτημα προκαλεί ωστόσο στο ΠΑΣΟΚ η «υπόθεση Βενιζέλου» και η κόντρα του πρώην προέδρου του κόμματος με τον Νίκο Σηφουνάκη και τον Δημήτρη Τσιρώνη για τη δραστηριότητα του επιχειρηματία Βγενόπουλου.
4. Ο πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, αποκάλυψε πως από τον Μάιο του 2008, ο Μπομπ Τράα, πρώην επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Αθήνα, είχε συντάξει έκθεση για την ελληνική οικονομία, στην οποία αναφερόταν πως το δημόσιο χρέος - κάθε μορφής - ήταν πάνω από 800% του ΑΕΠ. «Τον παρακαλέσαμε να μη το δημοσιεύσει γιατί θα γινόταν χαμός», ανέφερε, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει ποιοι τον «παρακάλεσαν».
5. Ένα διατροφικό σκάνδαλο τεράστιου μεγέθους βρίσκεται σε εξέλιξη σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Interpol και η Europol, κατάσχεσαν και κατέστρεψαν περισσότερους από 10 χιλιάδες τόνους ακατάλληλων τροφίμων και ένα εκατομμύριο λίτρα αλκοόλ, ευτυχώς, πριν καταλήξουν στο τραπέζι μας. Τι βρέθηκε στην Ελλάδα...
6. Τελικά ο Γιαν Φαμπρ ήρθε να επιβάλλει μέσω του Ελληνικού Φεστιβάλ την κουλτούρα του Βελγίου και να προωθήσει το καλλιτεχνικό του έργο; Θα δούμε ένα Φεστιβάλ Φαμπρ ή ένα φεστιβάλ  βελγικό;  Και αφού έγινε διεθνές  τελικά το φεστιβάλ, πως εκπροσωπούνται οι άλλες χώρες σε ένα φεστιβάλ - αφιέρωμα στο Βέλγιο; Οι καλλιτέχνες διαμαρτύρονται και μιλούν στο tvxs.gr.
7. Εκπρόσωπος της Κομισιόν επιβεβαίωσε πως την ερχόμενη Δευτέρα, στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό, αναμένεται να αναχωρήσουν από την Ελλάδα με προορισμό την Τουρκία περίπου 500 μετανάστες. Συνολικά 51.393 πρόσφυγες και μετανάστες είχαν καταγραφεί μέχρι σήμερα στις 8.00 το πρωί σε όλη την ελληνική επικράτεια. Σε εξέλιξη βρίσκεται, από τις 11:00, διαδικασία αποσυμφόρησης του λιμανιού του Πειραιά, μετά τα χθεσινά επεισόδια μεταξύ Αφγανών και Σύρων μεταναστών και προσφύγων, που είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά οκτώ άτομα. Μετά το χθεσινό περιστατικό ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Νικήτας Κανάκης προειδοποίησε: Δώστε προτεραιότητα στο λιμάνι, πριν να είναι αργά.
8. Με νέο βίντεο το Ισλαμικό Κράτος απειλεί με χτυπήματα τη Γερμανία. Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού κράτους προτρέπουν Γερμανούς Ισλαμιστές να επιτεθούν στην καγκελαρία και στο αεροδρόμιο Κολωνίας-Βόννης κατά το πρότυπο των επιθέσεων στις Βρυξέλλες. Στο μεταξύ, ο  τζιχαντιστής του Παρισιού Σαλάχ Αμπντεσλάμ, που συνελήφθη πριν δύο εβδομάδες στο Βέλγιο, δηλώνει πρόθυμος να συνεργαστεί με τις γαλλικές αρχές. Το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι θα τον εκδώσει στη Γαλλία.
9. Η «σιδηρά κυρία» της αρχιτεκτονικής Ζάχα Χαντίντ δεν θα σχεδιάσει ξανά. Μία από της πιο διάσημες κι εμπνευσμένες αρχιτεκτόνισσες του κόσμου έφυγε σήμερα στα 65 της χρόνια αιφνιδίως, από ανακοπή καρδιάς. Πρόλαβε να αφήσει πίσω της μερικά από τα αρχιτεκτονικά θαύματα των ημερών μας.
10. Η καινούργια κινηματογραφική εβδομάδα μας υποδέχεται με έξι νέες ταινίες να πραγματοποιούν την εμφάνιση τους στις Αίθουσες. Ξεχωρίζει το φιλμ «Στην Αγκαλιά του Φιδιού» του Σίρο Γκέρα - Υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Επίσης αξιόλογες επιλογές αποτελούν, «Η Κιβωτός των Ανθρώπων» (Francofonia - 2015) του σπουδαίου Ρώσου σκηνοθέτη, Αλεξάντερ Σοκούροφ, το «Μάθημα» - υποψίο για το Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - και το ανατρεπτικό «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου. Προετείνει ο Γιώργος Ρούσσος.
* Σκίτσο του Αρκά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.