Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Υιοθετήθηκε η πρόταση Καμίνη για Προσφυγικό...



Οι δήμαρχοι των 28 πρωτευουσών της ΕΕ, που συνεδριάζουν στο Αμστερνταμ, υιοθέτησαν ομοφώνως την πρόταση του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, για τη συγκρότηση...
Δικτύου Πόλεων Αλληλεγγύης για την προσφυγική κρίση.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, καθώς την πρόταση του δημάρχου Αθηναίων υποστήριξαν οι δήμαρχοι του Αμστερνταμ, Εμπερχαρντ φαν ντερ Λάαν, και της Βιέννης, Μίκαελ Χάουπλ, οι οποίοι σημείωσαν ότι οι πόλεις, όποιες κι αν είναι οι αποφάσεις των κρατών μελών, πρέπει να δείξουν μεταξύ τους αλληλεγγύη, αφού η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος πέφτει κατά κύριο λόγο στις πλάτες τους.

Επίσης προσφάτως, η δήμαρχος Βαρκελώνης, Αντα Κολάου, ανακοίνωσε ότι η πόλη της είναι έτοιμη να υποδεχθεί 100 πρόσφυγες από την Αθήνα, ενώ, κατά τη συνάντηση στο Αμστερνταμ, την ίδια διάθεση εξέφρασε ο αναπληρωτής δήμαρχος της Λισαβόνας, Ντουάρτε Κορντέιρο.

«Οι πόλεις σώζουν την τιμή της Ευρώπης», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Καμίνης, στη συνάντηση των δημάρχων των 28 πρωτευουσών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της Επιτρόπου για την Περιφερειακή Πολιτική, κυρίας Κορίνα Κρέτου.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, που ήταν ο κύριος ομιλητής στην ενότητα με θέμα «Το Προσφυγικό ζήτημα και ο ρόλος των Πόλεων στις πολιτικές Ενταξης», τόνισε ότι η πόλη της Αθήνας διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, σημειώνοντας ότι η χώρα βρέθηκε απροετοίμαστη να διαχειριστεί ένα τόσο μεγάλο προσφυγικό κύμα, καθώς δεν είχε στρατηγική.

Από την άλλη πλευρά, υπογράμμισε ο κ. Καμίνης, συνάντησε την αμετακίνητη στάση των υπολοίπων χωρών της ΕΕ, οι οποίες προέκριναν τα κλειστά σύνορα, ματαιώνοντας ουσιαστικά μία από τις βασικές αρχές του δικαίου, εκείνη της αίτησης και παροχής ασύλου.

Η Συνάντηση των Δημάρχων των 28 Πρωτευουσών συζήτησε τρία ακόμη ζητήματα: την ποιότητα του αέρα στις πόλεις, το θέμα της κατοικίας και την ασφάλεια.
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.