Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Τι ζητά ο Τσίπρας από τους Ευρωπαίους

TVXS Ανάλυση 07:31 | 14 Απρ. 2016
Μία εβδομάδα έως, το μέγιστο, ένας μήνας είναι το χρονικό όριο που θέτουν κυβέρνηση και ευρωπαίοι για να κλείσει το, πολιτικό πια, deal της αξιολόγησης – ένα χρονοδιάγραμμα, το οποίο τελεί υπό την αίρεση της υπέρβασης της διαφωνίας ευρωζώνης και ΔΝΤ για το χρέος και της κάλυψης των τελευταίων, όσο και επίπονων, διαφορών μεταξύ Αθήνας και δανειστών στα μέτρα του φορολογικού και του ασφαλιστικού.

Φρανσουά Ολάντ και Αλέξης Τσίπρας συμφώνησαν, κατά το Μαξίμου, χθες το βράδυ στα Ιλίσια ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει μέσα στην άλλη εβδομάδα – ήτοι, έως το Eurogroup της 22ας Απριλίου -, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι μπορεί να υπάρξει πλήρης συμφωνία μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, ενώ και τα μηνύματα από το Βερολίνο δείχνουν πως, από την ευρωπαϊκή πλευρά τουλάχιστον, η απόφαση για λύση είναι ειλημμένη και αναζητείται η τελική εκείνη φόρμουλα που θα αμβλύνει τις πολιτικές «γωνίες» για όλες τις πλευρές.
«Δεν υπάρχουν μονομερείς ενέργειες»
Στο πλαίσιο αυτό, Βερολίνο και Κομισιόν έστειλαν, διακριτικά αλλά με σαφήνεια, τα μήνυματά τους για τα δύο νομοσχέδια – ασφαλιστικό και φορολογικό – που προωθεί προς κατάθεση η κυβέρνηση, το Μαξίμου έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται για κίνηση που δεν συνιστά μονομερή ενέργεια και στοχεύει στην επιτάχυνση της αξιολόγησης, και ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να υπενθυμίσει στον Φρανσουά Ολάντ, και εμμέσως και στους λοιπούς εταίρους, ότι η συμφωνία θα είχε κλείσει εδώ και πολύ καιρό εάν δεν υπήρχαν οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών.
Οι κινήσεις αυτές δίνουν και τον άξονα στο οποίο θα κινηθεί η τελική φάση της διαπραγμάτευσης, με τον μεν πρωθυπουργό να επιδιώκει, προσωπικά πλέον, την πολιτική επαναβεβαίωση της συμφωνίας του Αυγούστου, τους δε ευρωπαίους να ισορροπούν ανάμεσα στην αναγκαία «ευελιξία» προς την Αθήνα και στην – εξίσου αναγκαία – συμμαχία με το ΔΝΤ.
Η πιθανή διέξοδος στην κόντρα με το ΔΝΤ
Η εν λόγω συμμαχία αναμένεται επίσης να επαναβεβαιωθεί στη σύνοδο του Ταμείου το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον, με κυβερνητικές πηγές να εκτιμούν ότι το «αγκάθι» της διαφωνίας ευρωπαίων και ΔΝΤ για το χρέος και το μίγμα των μέτρων θα ξεπεραστεί μέσω δύο πιθανών διόδων: Είτε δια της προσωρινής εξαίρεσης του Ταμείου από το πρόγραμμα – έως ότου κριθεί η δημοσιονομική απόδοση των μέτρων και αποτιμηθεί η επίπτωσή της στη βιωσιμότητα του χρέους - , είτε δια της «περιορισμένης» συμμετοχής του ΔΝΤ με την εγγύηση της παράλληλης έναρξης της συζήτησης για μια ήπια ελάφρυνση (reprofiling) του χρέους.
Ενδεικτική επ΄αυτού είναι η χθεσινοβραδυνή δήλωση Ρέγκλινγκ, σε ομιλία του στο Broookings, ότι η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα μπορεί να περιοριστεί μόλις στο 10%, ενώ και η δήλωση Σόιμπλε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να μας εκβιάσει κανείς» θεωρείται, εν μέρει, απάντηση και στα επιθετικά μηνύματα των τελευταίων ημερών από πλευράς του Ταμείου.
Εάν τα σενάρια αυτά επαληθευθούν και επέλθει η… ενδοθεσμική ανακωχή, η απόσταση που μένει να καλυφθεί στις διαπραγματεύσεις θεωρείται, τόσο από κυβερνητικούς όσο και κοινοτικούς παράγοντες «διαχειρίσιμη».
Τα ανοιχτά μέτωπα στα νέα μέτρα
Στο δημοσιονομικό μέτωπο, κατά τις πληροφορίες, η απόσταση έχει περιοριστεί κοντά στα 100 εκατομμύρια και εκτιμάται ότι θα γεφυρωθεί έστω και με αμφισβητούμενης απόδοσης μέτρα, όπως η αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%.
Στο ασφαλιστικό το «αγκάθι» είναι οι επικουρικές συντάξεις όπου οι περικοπές θεωρούνται δεδομένες – το μεγάλο ζητούμενο, όμως, είναι σε ποια έκταση θα φθάσουν και τούτο θα κριθεί από το εάν θα γίνει δεκτή τελικά ή όχι η αύξηση των εισφορών.
Οι πιο μεγάλες διαφορές υπάρχουν στα κόκκινα δάνεια, όπου η ελληνική πλευρά θεωρεί με τις υπαναχωρήσεις που ήδη έχουν γίνει έχει φθάσει σε οριακό σημείο. Μέχρι στιγμής διασφαλίζεται μόνον η πρώτη κατοικία και τα επιχειρηματικά δάνεια με εγγύηση πρώτης κατοικίας το πολύ για έναν χρόνο, με βάση τη συμβιβαστική πρόταση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα. Ωστόσο, ΔΝΤ και ΕΚΤ αξιώνουν πωλήσεις ακόμη και ενήμερων επιχειρηματικών δανείων και η τελική μάχη διαγράφεται επίπονη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.