Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Βρυξέλλες: Από την Αθήνα εξαρτάται...



η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης...
Στο χέρι της κυβέρνησης, αποκλειστικά, βρίσκεται η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με τους Ευρωπαίους να έχουν συνταχθεί με το ΔΝΤ στη λογική των...
πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων για το 2017 και 2018, ενώ πλέον οι τέσσερις οργανισμοί που ελέγχουν το ελληνικό πρόγραμμα, έχουν συμφωνήσει να υποστηρίζουν ο ένας τα αιτήματα του άλλου.

Οι εταίροι συντάσσονται με το ΔΝΤ στο θέμα των μέτρων, το ΔΝΤ συμφωνεί με τους εταίρους στην ελάφρυνση του χρέους και είναι σαφές για όλες τις πλευρές - και την ελληνική - ότι η δημοσιονομική προσαρμογή για το 2015 δεν μπορεί να προέλθει από μείωση του χρέους, καθώς η Ελλάδα δεν πληρώνει χρέος προς τους Ευρωπαίους ως το 2022.

Στην πράξη, η Koμισιόν, η ΕΚΤ, ο ESM και μετά την τηλεδιάσκεψη του euro working group την Παρασκευή και τα ίδια τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, δέχονται πλέον ότι αφενός ο στόχος του 3,5% για πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 δεν πρέπει και δεν μπορεί να αλλάξει, αφετέρου η Ελλάδα θα χρειαστεί να πάρει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για να τον καλύψει.

Για την ακρίβεια, η γνωστή φράση “additional adjustment” (πρόσθετη προσαρμογή) που μπορεί να σημαίνει τα πάντα - ακόμα και προσαρμογή με αύξηση του ΑΕΠ - έγινε “additional savings” (πρόσθετη εξοικονόμηση) στα σχετικά κείμενα που ανταλλάσσουν οι υπουργοί, υπονοώντας μόνο τα έσοδα και τις δαπάνες.

Σε σχέση με την «ποιότητα των μέτρων» οι εκπρόσωποι...συνέχεια
...των υπουργείων οικονομικών παραπέμπουν σε συζητήσεις με την τρόικα στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, όμως, δεδομένου ότι η Κύπρος είναι η τέταρτη χώρα που βγήκε από το μνημόνιο, πολλοί ήταν αυτοί που παρέπεμψαν στη γραπτή ανακοίνωση του ESM και της Κομισιόν για το θέμα: «Η Κύπρος τα κατάφερε γιατί έκοψε δαπάνες».

Κατά συνέπεια οι εταίροι της Ελλάδας στο ευρώ, λένε στο υπουργείο οικονομικών, πως αν θέλει να «κερδίσει χρόνο στη διαπραγμάτευση» και να τελειώνει μια ώρα αρχύτερα, «ας δείξει από που θα κόψει δαπάνες του προϋπολογισμού», αντί να προσπαθεί να πείσει τέσσερις αποστολές ειδικών για την εισπαξιμότητα διαφόρων νέων φόρων.

Στην πράξη, όλα αυτά μπορεί να σημαίνουν μέτρα και πέραν των 5,5 δισ. που εκτιμάται πως προκρίνει σήμερα η κυβέρνηση. Ακόμα πιο βασικό πάντως είναι ότι έχει πλέον ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση η ελάφρυνση του χρέους να επηρεάσει στο παραμικρό την επίμαχη περίοδο ως το 2018.

«Δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο στο τραπέζι, δεν το συζητά κανένας, δεν γίνεται να το συζητήσει κανένας, γιατί η Ελλάδα δεν πληρώνει χρέος προς τον ESM - EFSF ως το 2022», σχολιάζει κοινοτικός αξιωματούχος, εξηγώντας ότι οι σχετικές δημόσιες συζητήσεις στην Αθήνα δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

«Ούτε καν το ΔΝΤ δεν ζητά κάτι τέτοιο», συμπληρώνει. «Το να πετύχει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 είναι τμήμα της συμφωνίας του Ιουλίου», απαντά στις περί του αντιθέτου δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων, «ανοίξτε την ανακοίνωση του eurogroup να το δείτε», σημειώνει.

Πάντως από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, οπότε και οι ελεγκτές επέστρεψαν στην εργασία τους στις Βρυξέλλες, μεταφέρεται ως αίσθηση πως «δεν υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες με την Αθήνα, αλλά μόνο τεχνική δουλειά που χρειάζεται χρόνο για να γίνει».

Η Αθήνα φέρεται μάλιστα να έχει μεταφέρει στις Βρυξέλλες μια κάποια δυσαρέσκεια για την λογική του σπασίματος της αξιολόγησης σε υπό - δόσεις και prior actions και επιθυμεί κλείσιμο όλων των θεμάτων με staff level agreement πριν τις 22 Απριλίου και το άτυπο eurogroup του Αμστερντάμ.

«Εκτιμώ ότι στην Αθήνα υπάρχει πολιτική βούληση για συμφωνία επί όλων των θεμάτων», λέει στο Real.gr κοινοτικός αξιωματούχος με ευθύνη την ενημέρωση των υπουργείων οικονομικών της ευρωζώνης. Επιπλέον ξεκαθάρισε ότι χωρίς την πλήρη ικανοποίηση και του ΔΝΤ , δεν νοείται συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού με τους άλλους θεσμούς» και «δεν πρόκειται να γίνει καμία εκταμίευση».

Τέλος ο αξιωματούχος εκτίμησε ότι «στο θέμα του ασφαλιστικού έχει γίνει σημαντική πρόοδος και μένει λίγο έδαφος που πρέπει να καλυφθεί», ενώ θεωρεί πως και στο ζήτημα των κόκκινων δανείων «θα βρεθεί μια λύση για την πώλησή τους».

Σε σχέση με το ασφαλιστικό, η εκτίμηση των Βρυξελλών είναι πως το χαμένο έδαφος θα βρεθεί στις ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις των εφάπαξ (που για τις Βρυξέλλες είναι το πλέον κοινωνικά ανώδυνο μέτρο). Στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, η πώλησή τους σε funds όπως συμβαίνει και αλλού στον κόσμο αποτελεί μονόδρομο, ενώ σε σχέση με το φορολογικό «απομένουν λεπτομέρειες».

Αν ο δρόμος συνεχίσει να είναι ομαλός ως τις 22 Απριλίου, οι Βρυξέλλες βλέπουν staff level agreement στις αρχές Μαΐου, νομοθέτηση των απαραίτητων μέτρων τις πρώτες δεκαπέντε μέρες του μήνα και εκταμίευση στο eurogroup της 17ής Μαΐου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.