Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Eurogroup: Νομοθετήστε κι έκτακτο-εφεδρικό πακέτο μέτρων 3,6 δις​

Τελευταίες εξελίξεις

14:01 | 22 Απρ. 2016
tvxs.gr
"Νομοθετήστε και άλλα μέτρα" ήταν το μήνυμα του Eurogroup της Παρασκευής στο Αμστερνταμ. Η θέση των δανειστών είναι ότι το πακέτο μέτων ύψους 3,6 δις που ζητά το ΔΝΤ θα πρέπει να εξειδικευτεί τις επόμενες μέρες και να νομοθετηθεί προκαταβολικά, με ένα νέο έκτακτο ​Eurogroup να συνέρχεται την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να εξετάσει την πορεία της αξιολόγησης αλλά κι ενέργειες για το χρέος.

Ντάισελμπλουμ: Πρόοδος αλλά με νέα μέτρα
 Με την παραδοχή ότι υπήρξε πρόοδος στο εληνικό ζήτημα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, με τους δανειστές όμως να μεταφράζουν την πρόοδο αυτή με έναν ακόμη εκβιασμό για τη λήψη νέων μέτρων "εφεδρικού χαρακτήρα", προκειμένου η Ελλάδα να μπει σε τροχία ολοκλήρωσης της 1ης αξιολόγησης και να ανοίξει η πολυαναμενόμενη συζήτηση για το χρέος, που όπως ξεκαθάρισαν δεν πρόκειται να κουρευτει ονομαστικά.
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνεδρίασης ο επικεφαλής του Eurogroup  Γερούν Ντάισελμπλουμ αναγνώρισε ότι έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις σε όλα τα πεδία λέγοντας χαρακτηριστικά την φράση "είμαστε πολύ κοντά".
"Ξεκαθαρίσαμε τον τρόπο για να υπάρξει πρόοδος", συνέχισε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και ανακοίνωσε ότι επετεύχθη συμφωνία μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης για ένα εφεδρικό πακέτο μέτρων το οποίο θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που μέχρι το 2018 διαπιστωθεί απόκλιση από τους στόχους. "Το πακέτο αυτό πρέπει να είναι ισχυρό, να νομοθετηθεί εκ των προτέρων και να έχει τα στοιχεία τα οποία θα το ενεργοποιήσουν. Η δέσμευση του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι ότι θέλει να δουλέψει παραγωγικά γι’ αυτό", σημείωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.
"Αν υπάρχει το πακέτο, το έκτακτο πακέτο και ο μηχανισμός ενεργοποιήσης μπορούμε να έχουμε έκτακτο Eurogroup την επόμενη Πέμπτη. Δεν έχει κλείσει. Τότε θα έχουμε και σοβαρή συζήτηση για το χρέος", είπε.

Το παραθυράκι των νέων μέτρων
Το νέο πακέτο μέτρων έρχεται κι επίσημα, με ένα παραθυράκι να...
 συνέχεια
...μένει ανοιχτό για τη φύση των μέτρων αυτών, καθώς η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει την νομοθέτηση προληπτικών μέτρων με πιθανότητα εφαρμογής στο μέλλον.
Όπως σημείωσε άλλωστε κι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απαντώντας σε σχετική ερώτηση τα μέτρα δεν έχουν καθοριστεί ακόμα. Δεν έχει καθοριστεί καν αν πρόκειται για μία νέα συγκεκριμένη λίστα μέτρων ή τη θέσπιση ενός γενικότερου μηχανισμού αντίδρασης που θα καθοριστεί μεταξύ πιστωτών κι Ελλάδας κι ο οποίος θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που τα νούμερα το 2018 δεν βγουν τελικά.
Ιδιαίτερη σημασία ως προς αυτό είναι το σχόλιο που έκανε αργά το βράδυ της Πέμπτης σημαίνον στέλεχος του κουαρτέτου που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις του Χίλτον και τόνιζε χαρακτηριστικά ότι: "Αντιλαμβανόμαστε ότι η ψήφιση συγκεκριμένων περικοπών εν αναμονή μπορεί να είναι πολιτικώς μη εφικτή"
Λαγκάρντ: Δεν θα κλείσει τίποτα, αν δεν κλείσουν όλα
Την ικανοποίηση της που οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στήριξαν για ακόμη μία φορά τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, εξέφρασε από την πλευρά της η διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
Αναφερόμενη στο νέο πακέτο μέτρων που η Ελλάδα καλείται να υϊοθετήσει, η Κριστίν Λαγκάρτ ξεκαθάρισε επίσης  ότι τα μέτρα αυτά θα πρέπει να νομοθετηθούν, να είναι αξιόπιστα και να υπάρξει ο μηχανισμός με βάση τον οποίο θα ενεργοποιηθούν.
Επανέλαβε ωστόσο ότι σύμφωνα με το Ταμείο η λύση πρέπει να έχει δυο σκέλη: μεταρρυθμίσεις και χρέος, και όπως χαρακτηριστικά είπε "τίποτα δεν θα κλείσει αν δεν κλείσουν όλα".
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν τα αισιόδοξα στοιχεία της Eurostat θα αλλάξουν τις παραδοχές του Ταμείου για τη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, η επικεφαλής του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι "είναι ξεκάθαρο ότι τα μεγέθη αυτά είναι καλύτερα απ’ ότι περίμενε τόσο η ίδια όσο και οι θεσμοί και η Ελλάδα" και ότι "αν επιβεβαιωθούν θα αλλάξουν τις παραδοχές του Ταμείου για την Ελλάδα". Σημείωσε ωστόσο με νόημα ότι η Eurostat έχει αναθεωρήσει στο παρελθόν στοιχεία και για αυτό εκείνα θα εξεταστούν προσεκτικά.
"Η ομάδα μου είναι έτοιμη να γυρίσει άμεσα στην Ελλάδα και να δουλέψε", είπε καταλήγοντας η Κριστίν Λαγκάρντ, παραδεχόμενη ότι υπήρξε μεγάλη πρόοδος τις τελευταίες δυο μέρες ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Μοσκοβισί: Να κλείσει η αξιολόγηση, να ανοίξει το χρέος
Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, διαβεβαίωσε ότι είμαστε κοντά σε μία «ισορροπημένη και θετική συμφωνία», ενώ υπογράμμισε την ανάγκη η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.
Πρόσθεσε επίσης, ότι το ζήτημα του χρέους πρέπει να συζητηθεί άμεσα, καθώς συνιστά προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. 
Όσον αφορά τα προληπτικά μέτρα, διαμήνυσε ότι "θα εργαστούμε για μια αξιόπιστη, δίκαιη και κοινά αποδεκτή λύση", ενώ κατέστησε σαφές ότι τα συγκεκριμένα μέτρα είναι αναγκαία, "ώστε να καθησυχάσουμε τους δανειστές και να ενθαρρύνουμε τους επενδυτές".
Ελάφρυνση κι όχι κούρεμα του χρέους
Την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις διαπίστωσαν επίσης τόσο ο επικεφαλής του ESΜ Κλάους Ρέγκλινκ, όσο και το εκτελσεστικό μέλος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ.
"Τα στοιχεία της Eurostat επιβεβαίωσαν ότι η χώρα πήγε καλύτερα από τις προβλέψεις. Τα έκτακτα μέτρα είναι μια ασφάλεια για την περίπτωση που κάτι συμβεί" συμπλήρωσε ο επικεφαλής του ESM."Καθώς είμαστε ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας έχουμε μεγάλο συμφέρον να βρούμε τις καλύτερες λύσεις για το θέμα του χρέους, για το οποίο πάντως δεν μπορεί να γίνει κούρεμα", τόνισε επίσης ο Κλαόυς Ρέγκλινκ.
Ο Μπενουά Κερέ, από την πλευρά του, είπε ότι η ΕΚΤ στηρίζει τη συζήτηση για τα έκτακτα μέτρα ενώ παράλληλα η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να στηρίξει τεχνικά τη συζήτηση για το θέμα της ελάφρυνσης τους χρέους.
Τσακαλώτος: Δεν μπορούμε να νομοθετήσουμε προληπτικά
"Ήταν ένα καλό Eurogroup για την Ελλάδα", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, καθώς, όπως είπε, συμφωνήθηκε το πακέτο μέτρων που συζητήθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι, αν και υπάρχουν ακόμα λεπτομέρειες προς συζήτηση.
"Κρατήσαμε την υποχρέωση μας για πακέτο μεταρρυθμίσεων με στόχο το 3% επί του ΑΕΠ, παρόλα αυτά τόνισε πως το ΔΝΤ εκτιμά πως η απόδοση των μέτρων που προτείνουμε θα αποφέρει 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, και για το λόγο αυτό ζητείται ένα προληπτικό πακέτο μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ για να καλυφθεί η διαφορά στην περίπτωση που ο σημερινός σχεδιασμός δεν αποφέρει τον προσδοκώμενο στόχο", εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών.
Ωστόσο, η ελληνική νομοθεσία δεν επιτρέπει την νομοθέτηση προληπτικών μέτρων με πιθανότητα εφαρμογής στο μέλλον, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος άφησε επίσης ανοιχτό το παράθυρο για έναν "μηχανισμό δέσμευσης" αντί για ψήφιση μέτρων, λέγοντας ότι συζητούνται ιδέες και από την ελληνική πλευρά πάνω σε αυτό το θέμα.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε στη συνέχεια πως στόχος είναι να βρεθεί μια λύση αξιόπιστη τόσο ως προς τους εταίρους και τους επενδυτές όσο και προς τους Έλληνες πολίτες. Έπειτα συνδέοντας τα μέτρα με το χρέος ανέφερε ότι οποιαδήποτε λύση συμφωνηθεί πρέπει να στείλει ένα μήνυμα προς όλους τους πολίτες της Ευρώπης και τους επενδυτές πως "η Ελλάδα αλλάζει", και πως θέλει να αλλάξει τον "φαύλο κύκλο που βρισκόμαστε σε ενάρετο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.