Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Πέθανε o Γεράσιμος Αρσένης

Πέθανε o Γεράσιμος Αρσένης - Media
Ο πρώην «τσάρος της Ελληνικής Οικονομίας» Γεράσιμος Αρσένης, άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Αθήνας, στο οποίο είχε εισαχθεί τις προηγούμενες μέρες,  χάνοντας την μάχη με την επάρατο νόσο, η οποία τον ταλαιπωρούσε τον τελευταίο καιρό.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κηδεία θα γίνει με τιμές υπουργού Αμυνας και κατά πάσα πιθανότητα μετά από 2—3 μέρες λόγω της αναμονής των γυιών του (από τον πρώτο γάμο) που μένουν στην Αμερική.   
Ως γνωστό ήταν παντρεμένος με την Λουκά Κατσέλη με την οποία έχουν και μία κόρη την Αμαλία που είναι ηθοποιός.
Ο Γεράσιμος Αρσένης ήταν ένα από τα σημαίνοντα στελέχη του προοδευτικού χώρου, έχει συνδέσει το όνομα του με τον Ανδρέα Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 1980 και την ευρύτερη κεντροαριστερά.  Με σημαντική προσφορά στην οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους, των αλλαγών στην Παιδεία, ένθερμος υποστηρικτής του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Ελλάδας και Κύπρου, και θέσεις που εκφράζανε το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ.
Εδωσε την μάχη του ως «τσάρος της ελληνικής οικονομίας» για την στήριξη των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, ενώ το 1985 όταν άρχισε η στροφή του ΠΑΣΟΚ στην οικονομική πολιτική με μεγάλους περιορισμούς και συμπίεση των εισοδημάτων, ο Γεράσιος Αρσένης παραιτήθηκε από υπουργός και λίγο αργότερα  διεγράφη από το Κίνημα λόγω της κριτικής που ασκούσε και επανήλθε το 1989.
Το 1996 όταν παραιτήθηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου λόγω της ασθένειας του,  διεκδίκησε μαζί με τον Σημίτη και τον Ακη Τσοχατζόπουλο ισότιμα την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας δυνάμεις του κοινωνικού και πατριωτικού ΠΑΣΟΚ. Μετά την εκλογή Σημίτη συμμετείχε στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και στο υπουργείο Παιδείας. Ως υπουργός Εθνικής Αμυνας ήταν από τους θιασώτες και υπερασπιστές του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος και μάλιστα προώθησε το σχέδιο αυτό με μεγάλο πάθος. Για πρώτη φορά εκείνη την περίοδο έγιναν κοινές ασκήσεις Ελλάδος Κύπρου, ενώ είχε προωθήσει και τον κοινό προγραμματισμό ως προς τους εξοπλισμούς με αποκορύφωμα την αγορά του συστήματος S300, που συνάντησε μεγάλη αντίδραση από την Τουρκία και τις λεγόμενες «μεγάλες δυνάμεις». Οι αντιδράσεις αυτές υποχρέωσαν την Κύπρο να μην παραλάβει το σύστημα αυτό και έτσι εγκαταστάθηκε στην Κρήτη από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.  

Συλλυπητήρια Τσίπρα
Μετά την είδηση του θανάτου του Γ.Αρσένη, συλλυπητήριο μήνυμα έστειλε μεταξύ πολλών άλλων και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας:
«Με μεγάλη μου θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Γεράσιμου Αρσένη.
Ο Γεράσιμος Αρσένης υπήρξε ένας σπουδαίος πολιτικός και διανοούμενος που επί σειρά ετών σημάδεψε με τις ιδέες και το έργο του το σοσιαλιστικό κίνημα, την πολιτική ζωή και την διακυβέρνηση της χώρας μας. Ένας διακεκριμένος επιστήμονας με πλούσια σταδιοδρομία σε Διεθνείς Οργανισμούς. Μα πάνω απ’ όλα ένας εξαίρετος άνθρωπος με ειλικρινή αγάπη και έγνοια για τον τόπο.
Αφήνει πίσω του μια πολύτιμη παρακαταθήκη αγώνων, προσφοράς αλλά και θεωρητικής σκέψης, που θα μας συντροφεύουν στις καλές και στις δύσκολες στιγμές.
Στην οικογένειά του και στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια.»

Βιογραφικά στοιχεία: 
Ο Γεράσιμος Αρσένης γεννήθηκε τό...
 συνέχεια

...1931 στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς.
Με σημαντικές σπουδές στα Νομικά στην Αθήνα και στις Οικονομικές Επιστήμες, με υποτροφία στο περίφημο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης των Η.Π.Α. (MIT). Εργάστηκε σαν οικονομολόγος στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.), στη Νέα Υόρκη και στη Γενεύη. Διετέλεσε διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών Μελετών του Κέντρου Ερευνών του Ο.Ο.Σ.Α. στο Παρίσι (1964 – 1966) και διευθυντής στον Οργανισμό του Ο.Η.Ε. για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (United Nations Conference on Trade and Development, UNCTAD) από το 1967 ως το 1980.
Ως διευθυντικό στέλεχος των Ηνωμένων Εθνών, ανέλαβε πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο, σε συνεργασία με διάφορες σοσιαλιστικές κυβερνήσεις, και υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της προσπάθειας για μια «Νέα Διεθνή Οικονομική Τάξη Πραγμάτων» (New International Economic Order, NIEO), μια τελικά ατελέσφορη προσπάθεια να εγκαθιδρυθεί ένα νέο και πιο προοδευτικό διεθνές οικονομικό σύστημα.
Κατά την διάρκεια της δικτατορίας ευρισκόμενος στην Νέα Υόρκη συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα και συνδέθηκε στενά με τον Ανδρέα Παπανδρέου και πολλά στελέχη του ΠΑΚ.
Το 1980 αποδέχθηκε πρόταση του Ανδρέα Παπανδρέου και μαζί με ομάδα προοδευτικών οικονομολόγων (Ρουμελιώτη, Παπαντωνίου, Βαϊτσο. Μπαμπανάσης, Βεργόπουλος Κατσέλη κλπ) υπό την εποπτεία του Απόστολου Λάζαρη συμμετείχε στην κατάρτιση του εκλογικού Οικονομικού Προγράμματος του ΠΑΣΟΚ.
Το 1981 ήρθε στην Ελλάδα και ανέλαβε την υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος της πρώτης κυβέρνησης του Παπανδρέου, ενώ παράλληλα συμμετείχε στην κατάρτιση του προγράμματος της πρώτης τετραετίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αρχικά τοποθετήθηκε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (3 Νοεμβρίου 1981 – 20 Φεβρουαρίου 1984).
Στην κυβέρνηση μπήκε τον Ιούλιο του 1982, με τον πρώτο ανασχηματισμό. Διετέλεσε υπουργός Εθνικής Οικονομίας (5 Ιουλίου 1982 – 26 Ιουλίου 1985), Οικονομικών (27 Μαρτίου 1984 – 26 Ιουλίου 1985) και Εμπορικής Ναυτιλίας (5 Ιουνίου 1985 – 26 Ιουλίου 1985).
Όταν ανέλαβε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας το 1982, διατήρησε και τη θέση του διοικητή της ΤτΕ, γεγονός που του έδωσε το προσωνύμιο «τσάρος της οικονομίας».
Το 1985 παραιτήθηκε από υπουργός διαφωνώντας με τον Ανδρέα Παπανδρέου σε θέματα οικονομικής πολιτικής και υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανέλαβε ο Κώστας Σημίτης.
Τον Μάρτιο του 1986 διαγράφηκε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. επειδή ασκούσε κριτική στην κυβερνητική πολιτική με ομιλίες ανά την Ελλάδα. Το ίδιο έτος ίδρυσε το Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (Ε.Σ.Κ.) το οποίο απέτυχε εκλογικά.
Στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. επέστρεψε το 1989. Το 1993 με την επιστροφή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην εξουσία ανέλαβε υπουργός Εθνικής Άμυνας (13 Οκτωβρίου 1993 – 25 Σεπτεμβρίου 1996).
Με την αποχώρηση του Ανδρέα Παπανδρέου από την πολιτική, διεκδίκησε με αξιώσεις την ηγεσία του κόμματος τον Ιανουάριο του 1996, την οποία έχασε από τον Κώστα Σημίτη. Ο Γεράσιμος Αρσένης ήταν αυτός που θεωρούνταν κοντά στον Ανδρέα Παπανδρέου εκείνη την εποχή, παρά την παλαιότερη διαφωνία τους: τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του Λούκα Κατσέλη διατηρούσαν πολύ φιλικές σχέσεις με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.
Διετέλεσε υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (25 Σεπτεμβρίου 1996 – 13 Απριλίου 2000) στην κυβέρνηση Σημίτη.
Οι μεταρρυθμίσεις του συνάντησαν μεγάλες αντιδράσεις και προκάλεσαν κύμα καταλήψεων από μαθητές λυκείου, αλλά πολλές από αυτές τελικά υιοθετήθηκαν και από τα δύο μεγάλα κόμματα.
Αντικαταστάθηκε το 2000 από τον Πέτρο Ευθυμίου.
Εξελέγη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην εκλογική περιφέρεια Α’ Αθήνας το 1985 και επανεξελέγη τον Απρίλιο του 1990, τον Οκτώβριο του 1993, τον Σεπτέμβριο του 1996 και τον Απρίλιο του 2000. Τον Σεπτέμβριο του 2006 κατέλαβε την βουλευτική έδρα του Κώστα Σκανδαλίδη ως πρώτος επιλαχών του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στην Α' εκλογική περιφέρεια Αθηνών μετά την παραίτηση του τελευταίου.
Ήταν έγγαμος με τη Λούκα Κατσέλη, πρώην Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και πρώην Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (2009-2010) και καθηγήτρια του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.