Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Αιχμές...

Με πολλά ερωτηματικά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς, υποδεχτηκαν την...
απόφαση του Eurogroup, οι εκπρόσωποι του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Οι κ.κ. Λιαργκόβας και Καζάκος που σε αρκετές στιγμές επιχείρησαν να κρατήσουν τις πολιτικές ισορροπίες, υποστήριξαν ότι η απόφαση του Eurogroup για το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι κομβικής σημασίας, καθώς δίνει τη δυνατότητα να αποκατασταθεί το κλίμα στην αγορά, να αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και να ενταχθεί η χώρα μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Σημείωσαν δε πως μεγάλη σημασία έχει το πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση για το χρέος, εμμένοντας (ιδίως ο κ. Καζάκος) στην πάγια θέση του Γραφείου, πως χρειάζεται γενναία ρύθμιση για να μπορέσει να ανακάμψει μακροπρόθεσμα η οικονομία και να προσελκυσθούν επενδύσεις.

Στα σημεία κριτικής προς τη κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι του Γραφείου, τόνισαν πως θα μπορούσε να γίνει μεγαλύτερη περικοπή δαπανών και λιγότερη αύξηση της φορολογίας, ενώ υπογράμμισαν πως δηλώσεις στελεχών που είναι αντίθετες στη γενικότερη κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής για τις ιδιωτικοποιήσεις δεν βοηθούν τη διαχείριση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.

Σε ό,τι αφορά τον περίφημο κόφτη, ο κ. Λιαργκόβας, είπε πως πρόκειται για την εφαρμογή ενός μηχανισμού που υπάρχει από παλιά, υπενθυμίζοντας πως ακόμα και χώρες που είναι εκτός μνημονίου βρίσκονται σε ένα αντίστοιχο καθεστώς επιτήρησης. «Για το αν θα εφαρμοστεί ο μηχανισμός εξαρτάται», είπε ο κ. Λιαργκόβας και πρόσθεσε:

Έχουμε δυνάμεις που τραβάνε σε μια κατεύθυνση και κάποιες άλλες που τραβάνε από την άλλη! Ποια δύναμη θα υπερισχύσει εξαρτάται από πολλά πράγματα, και από το κατά πόσο θα μείνει η κυβέρνηση στην υλοποίηση των μέτρων ή θα πάει ένα βήμα παραπέρα από το μνημόνιο. Το αναπτυξιακό σχέδιο, αν θα υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις, αν θα παρθούν πρόσθετα μέτρα προς τη κατεύθυνση της παραγωγής. Αφήνω ανοιχτά τα ενδεχόμενα και τα δύο...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.