Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα (Σε Τίτλους)


tvxs.gr 22:20 | 12 Μάιος. 2016
Τελευταία ανανέωση 22:28 | 12 Μάιος. 2016
1. Το σχέδιο της τελικής συμφωνίας Ελλάδας - θεσμών που θα πέσει στο τραπέζι του Eurogroup της 24ης Μαΐου, βρίσκεται στο επίκεντρο του EuroWorking Group, με δημοσιογραφικές πληροφορίες εκ Βρυξελλών να αναφέρουν ότι η αξιολόγηση αναμένεται να «κλειδώσει» απόψε. Διαβάστε επίσης για τον ρόλο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.  «Ήρθε η ώρα τώρα να μιλήσουμε για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας πως «δεν έχουμε "κόκκινες γραμμές" για την ελάφρυνση του χρέους». 

2. Σόιμπλε: Ήθελα να διώξω την Ελλάδα από την ευρωζώνη, αλλά δεν με άφησε η Μέρκελ. Ένα σχεδόν χρόνο μετά τον δραματικό διαπραγματευτικό μαραθώνιο Ελλάδας και Ευρώπης, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο άνθρωπος που πυρπόλησε ουκ ολίγες φορές την πορεία των συζητήσεων, εμμένοντας σε όλο και πιο σκληρούς όρους για την τελική συμφωνία, ομολογεί ότι εκείνος ήθελε Grexit, αλλά ήταν η Άνγκελα Μέρκελ που δεν τον άφησε να το προκαλέσει.
3. Την παραπομπή της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ σε δίκη για παραβίαση της νομοθεσίας για τον προϋπολογισμό της χώρας, αποφάσισε την Πέμπτη η Γερουσία της Βραζιλίας μετά από μαραθώνια συνεδρίαση. Με την απόφαση της παραπομπής της, η Ντίλμα Ρούσεφ αποπέμπεται προσωρινά από την προεδρία της Βραζιλίας και μπαίνει τέλος στην 13χρονη διακυβέρνηση του Κόμματος των Εργατών. Από την πλευρά της η Ρούσεφ, μιλώντας σε πλήθος υποστηρικτών της που συγκεντρώθηκαν έξω από το προεδρικό μέγαρο, έκανε λόγο για ένα πραξικόπημα, υπογραμμίζοντας πως δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσει να μάχεται. 
4. Την παραίτηση του από τον Βήμα Fm, όπου ήταν διευθυντής, και τον ΔΟΛ υπέβαλε ο Βασίλης Χιώτης, λίγη ώρα μετά την εκπομπή του κατά την οποία ισχυρίστηκε πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε αγοράσει το σπίτι που αναφέρεται στη δήλωση «πόθεν έσχες» από πλειστηριασμό και πως έλεγε ψέματα όταν δήλωνε πως ζει σε σπίτι με ενοίκιο. Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου που έκανε λόγο για «δημοσιογραφική αλητεία», υπογραμμίζοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας μένει στην Κυψέλη σε ενοίκιο και πως το ακίνητο που εμφανίζεται στην ιδιοκτησία του είναι το πατρικό του στους Αμπελόκηπους, το οποίο του έχει μεταβιβαστεί με γονική παροχή εδώ και πάρα πολλά χρόνια. «Δεν είναι δα η πρώτη αλητεία…» ήταν τοσχόλιο του Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος επίσης είχε κατηγορηθεί ψευδώς από τον Βασίλη Χιώτη για διορισμούς με προμήθεια που δήθεν υποσχόταν. Μάλιστα η εφημερίδα είχε παραδεχτεί μήνες αργότερα πωςέγραφε «ανακρίβειες και αναλήθειες». 
5. Ποινική δίωξη σε βάρος του επικεφαλής του ΔΟΛ Σταύρου Ψυχάρη άσκησε η εισαγγελία. Η δίωξη, που αφορά στο αδίκημα της παράβασης του νόμου περί «πόθεν έσχες» κατ' έξακολούθηση σε βαθμό πλημμελήματος, σχετίζεται με τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του εκδότη για τα οικονομικά έτη 2010 έως και 2014. Ο Σταύρος Ψυχάρης παραπέμπεται απευθείας σε δίκη στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου.
6. Εκτός capital controls το νέο χρήμα στις τράπεζες. Την υιοθέτηση διαφοροποιήσεων στην «μεταχείριση» μεταξύ υφιστάμενου και νέου χρήματος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, στο πλαίσιο της μείωσης των επιπτώσεων των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls), προτείνουν παράγοντες των Βρυξελλών.
7. Εκτός ΜΑΤ τέσσερις αστυνομικοί για τα επεισόδια της Κυριακής στο Σύνταγμα. Με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη και με διαταγή του αρχηγού της ΕΛΑΣ, απομακρύνονται από την Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης (ΥΑΤ), τέσσερις αστυνομικοί για τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Κυριακή στο Σύνταγμα, κατά τα οποία τραυματίστηκε από δακρυγόνα στο κεφάλι η Σόφη Παπαδόγιαννη, μέλος της Λαϊκής Ενότητας.
8. Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει το άγχος των εξετάσεων. Διανύουμε περίοδο εξετάσεων, που σημαίνει ότι, δεν είναι μόνο οι πανελλαδικές, παρά την ιδιαίτερη βαρύτητα τους. Είναι οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις Γυμνασίου και Λυκείου, οι εξετάσεις για τα Πρότυπα, οι εξετάσεις για τις ξένες γλώσσες. Η Μαρία Ζαφειροπούλου, ομότιμη καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μιλάει για το άγχος των παιδιών, τη στάση που θα πρέπει να τηρήσουν οι γονείς ώστε να τα βοηθήσουν, αλλά και τα μυστικά για καλύτερη συγκέντρωση. 
9. Η γερμανική εταιρεία Bayer εξετάζει την εξαγορά του αμερικανικού κολοσσού των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων Monsanto. Σύμφωνα με το Bloomberg η προσφορά που σκέφτεται να κάνει η Bayer θα ανέλθει στο ιλιγγιώδες ποσό των 40 δισ. ευρώ και αν η εξαγορά υλοποιηθεί τότε θα δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος προμηθευτής αγροχημικών στον κόσμο. Η Bayer δεν έχει πάρει οριστική απόφαση για την κίνηση της και δεν αποκλείεται να επιδιώξει άλλες συνεργασίες με τη Monsanto, όπως για παράδειγμα κάποια κοινοπραξία. 
10. Η κοινωνία και όχι το DNΑ καθορίζουν τη μόρφωση. Μια διεθνής επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον Φίλιπ Κέλινγκερ του Πανεπιστημίου VU του ‘Αμσντερνταμ, πραγματοποίησε έρευνα σε 294.000 άτομα από 15 χώρες και ηλικίας άνω των 30 ετών αναζητώντας τους γενετικούς παράγοντες που ενδεχομένως να επηρεάζουν το επίπεδο μόρφωσης ενός ατόμου. Όμως κατέληξαν στο συμπέρασμα πως κυρίαρχο ρόλο δεν έχουν τα γονίδια. Πρωτίστως το μορφωτικό επίπεδο επηρεάζεται από κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες και πολύ λιγότερο από γενετικούς.
11. Η χαμένη έκθεση του Καζαντζάκη για τα εγκλήματα των ναζί στην Κρήτη. Η ναζιστική Κατοχή στην Κρήτη κόστισε ακριβά τόσο ηθικά όσο και υλικά στον λαό της, που τιμωρήθηκε γιατί τόλμησε να υψώσει το ανάστημα του και να αντισταθεί γενναία απέναντι στον κατακτητή. Το 1945, ο πόλεμος είχε μόλις τελειώσει και οι μνήμες που ήταν ακόμη νωπές, έπρεπε να καταγραφούν. Μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες που γέννησε το νησί, ο Νίκος Καζαντζάκης ανέλαβε αυτό το δύσκολο έργο.
Τέλος «Πάμε Σινεμά» με τις προτάσεις του Tvxs.gr: Η καινούργια κινηματογραφική εβδομάδα μας υποδέχεται με επτά νέες ταινίες - εκ των οποίων οι τρεις είναι ντοκιμαντέρ - να πραγματοποιούν την εμφάνισή τους στις Αίθουσες. Ξεχωρίζουν «Το Χρονικό Μιας Αθωότητας» και «This Is Not A Coup».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.