Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα. Σε τίτλους


21:10 | 24 Μάιος. 2016
Οι δέκα πιο σημαντικές ειδήσεις της ημέρας με μία ματιά.
  
1. Σε εξέλιξη βρίσκεται το κρίσιμο Eurogroup για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το ελληνικό χρέος με κοινοτικές πηγές να αναφέρουν ότι σήμερα θα δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης ύψους 10,3 δισ., παρ’ όλο που υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες, οι οποίες όμως θα περιληφθούν στην τελική δήλωση.
2. Η Γερμανία θα συμφωνήσει σε ένα κούρεμα του χρέους της Ελλάδας, γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται το Eurogroup. Στο μεταξύ εκτιμά ότι ο κίνδυνος να πτωχεύσει η Ελλάδα στα επόμενα 5 χρόνια είναι 47%. Πρόκειται, δηλαδή, για το χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2014.
3. Τελεσίγραφο προς την Ε.Ε. έστειλε ο «σουλτάνος» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα «παγώνει» την συμφωνία για το προσφυγικό μέχρι να υπάρξει πρόοδος στο θέμα της κατάργησης βίζας για τους Τούρκους.
4. Το τέλος για το Mega φαίνεται ότι είναι πιο κοντά από κάθε άλλη φορά. Αν δεν συμβεί… κάποιο θαύμα τις αμέσως επόμενες ώρες το κανάλι της Μεσογείων θα αποτελέσει παρελθόν. Οι πληροφορίες λένε τώρα ότι οι εκδότες μέτοχοι προσπαθούν να ετοιμάσουν επιστολή προς τις τράπεζες για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 17,5 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι και να συμβεί αυτό οι μέτοχοι θα πρέπει να «τα βρουν» και στο θέμα της καταβολής των 4 εκατ. ευρώ που απαιτούνται ως τιμή εκκίνησης στην προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες.
5. Περισσότεροι από 1500 πρόσφυγες αναχώρησαν την Τρίτη από τον καταυλισμό της Ειδομένης, ενώ η επιχείρηση εκκένωσης, που ξεκίνησε από νωρίς το πρωί, συνεχίζεται. Δείτε καρέ - καρέ την επιχείρηση αποσυμφόρησης της Ειδομένης. Στο μεταξύ, συνολικά 54.124 πρόσφυγες βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.
6. Ανοιχτή επιστολή προς την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκέλα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έστειλαν ευρωβουλευτές από τρεις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εν όψει του σημερινού κρίσιμου Eurogroup. Ζητούν να σταματήσει ο οικονομικός αποκλεισμός της Ελλάδας. Την ίδια στιγμή, ανοιχτή επιστολή στην Αντιπρόεδρο της Κομισιόν και Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής & Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, απέστειλε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου και άλλοι 34 ευρωβουλευτές, αναφορικά με την υπόθεση του Τούρκου δημοσιογράφου Oνούρ Ερέμ, o οποίος, εάν καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και εφτάμιση χρόνια για προσβολή του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρώην Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.
7. Πόσο δεξιά κι ακροδεξιά κλίνει η Ευρώπη; Μπορεί ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν κατάφερε τελικά να εκλεγεί νέος πρόεδρος της Αυστρίας, επικρατώντας του ακροδεξιού συνυποψηφίου του Νόρμπερτ Χόφερ του Κόμματος των Ελευθέρων, αλλά αυτό έγινε στο νήμα. Δείτε το χάρτη της ευρωπαϊκής δεξιάς και ακροδεξιάς σε ένα γράφημα.
8. Σε κλοιό μεγάλης πίεσης βρίσκεται η νέα κυβέρνηση της Βραζιλίας υπό τον Μισέλ Τέμερ καθώς ένα ντοκουμέντο που έρχεται στη δημοσιότητα αποδεικνύει τις μεθοδεύσεις που έγιναν ώστε να αποπεμφθεί η εκλεγμένη πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ.
9. Με μια ομιλία στη Σύρο, που μάλλον παραπέμπει σε... αυτο-τρολάρισμα, ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος κατήγγειλε ως «εγκληματική και αντισυνταγματική» την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά – μια αύξηση, που ο ίδιος και το κόμμα του ψήφισαν ως κυβερνητικοί εταίροι μόλις προχθές στη Βουλή.
10. Το deal δεν έχει ακόμη κλείσει, όμως τα σχέδια της γερμανικής Bayer για εξαγορά της αμερικανικής Monsanto έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις στην παγκόσμια αγορά και κυρίως στους κλάδους των φυτοφαρμάκων, των σπόρων και των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (GMO), ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που συνδέουν την κίνηση της Bayer με τις εν εξελίξει συζητήσεις για την TTIP. Στο μεταξύ, η Monsanto θα απορρίψει την προσφορά 62 δισ. δολαρίων της Bayer για την εξαγορά της εταιρείας και θα επιδιώξει υψηλότερη τιμή, δήλωσαν δύο καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters.
* Σκίτσο του Αρκά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.