Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα (Σε τίτλους)

tvxs.gr 21:01 | 11 Μάιος. 2016
Οι δέκα πιο σημαντικές ειδήσεις της ημέρας με μία ματιά.
1. Hπιο reprofiling, με επιμήκυνση από πέντε ή -στην καλύτερη περίπτωση- 7,5 έτη στις λήξεις των δανείων και με περιόδους «χάριτος» στις αποπληρωμές, είναι το βασικό σενάριο για την ελάφρυνση του χρέους στις συζητήσεις που έχουν ήδη ανοίξει μεταξύ των δανειστών. Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σε δισέλιδο έγγραφό του προτείνει ενόψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου και της συζήτησης για την ελάφρυνση χρέους, την εξόφληση του ελληνικού χρέους προς το ΔΝΤ από τον ESM. Την ίδια στιγμή, η ΕΚΤ κάνει και πάλι δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.
2. Ο αυτόματος «κόφτης», οι νέοι έμμεσοι φόροι και τέλη, το πλαίσιο λειτουργίας του Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας και οι πωλήσεις των κόκκινων δανείων είναι οι τέσσερις τελευταίοι μεν, δύσκολοι δε, κάβοι που πρέπει να περάσει και να νομοθετήσει η κυβέρνηση έως τις 24 Μαΐου για να σφραγίσει το τελικό deal με τους πιστωτές.
3. Σήμερα τον καταγγέλλουν, αλλά μόλις το περασμένο καλοκαίρι τον… υπερψήφιζαν: Ο λόγος, για την ηγεσία και τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και τον περίφημο «κόφτη» δαπανών, ή άλλως τον Μηχανισμό Διόρθωσης, που συμπεριλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα για να κλείσει η τελική συμφωνία με τους δανειστές και η αξιολόγησης.
4. Με δύο χρόνια καθυστέρηση δόθηκαν στη δημοσιότητα τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών για το οικονομικό έτος 2013 (χρήση 2012). Δείτε τι δήλωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί.
5. Τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων σε Ισπανία και Πορτογαλία ενεργοποιεί για πρώτη φορά η Κομισιόν, καθώς διαπιστώθηκε πως οι δύο χώρες δεν έχουν κάνει «επαρκείς προσπάθειες» για να μειώσουν τα ελλείμματά τους.
6. Ξαφνικό πολιτικό θρίλερ για τις Ηνωμένες Πολιτείες και... ολόκληρο τον πλανήτη βγάζει δημοσκόπηση του Reuters σύμφωνα με την οποία Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ δίνουν πλέον μάχη στήθος με στήθος στην κούρσα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών.
7. Ένας χαμένος φωτογραφικός θησαυρός αποκαλύπτει τη ναζιστική θηριωδία στην Κρήτη. Πρόκειται για το αρχείο του φωτογράφου Κωνσταντίνου Κουτουλάκη, ο οποίος συμμετείχε στην Κεντρική Επιτροπή Διαπιστώσεως Ωμοτητών εν Κρήτη, που με επικεφαλής τον Νίκο Καζαντζάκη, γύρισε το νησί, όταν οι μνήμες αλλά και τα αποτελέσματα της ναζιστικής κατοχής ήταν ακόμα νωπά και τα κατέγραψε, με στόχο να μην σβηστούν ποτέ από τη μνήμη μας. Δείτε τις φωτογραφίες του οδοιπορικού του Καζαντζάκη στη μετα-κατοχική Κρήτη.
8. Ποιός θα είναι ο τρόπος εξέτασης των μαθημάτων στις πανελλαδικές, πώς θα βαθμολογηθούν τα γραπτά, ποιές είναι οι υποχρεώσεις των υποψηφίων και των επιτηρητών; Τα θέματα αυτά ρυθμίζονται σε Υπουργική Απόφαση με την οποία ορίζονται οι διαδικασίες σχετικά με τις πανελλαδικές εξετάσεις 2016.
9. Τη διαδικασία ρύθμισης των οφειλών των φυσικών προσώπων που στερούνται πτωχευτικής ικανότητας και έχουν περιέλθει, χωρίς δόλο, σε μόνιμη και γενική αδυναμία πληρωμής, περιγράφει εγκύκλιος του ΙΚΑ που εκδόθηκε σήμερα.
10. Κάθε γεγονός που γνωρίζει μεγάλη προβολή από τα μέσα ενημέρωσης –από τη γέννηση του Ισλαμικού Κράτους έως την τρομοκρατική επίθεση εναντίον του περιοδικού «Charlie Hebdo» και από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 ώς την οικονομική κρίση του 2008– ενδέχεται να πυροδοτήσει συνωμοσιολογικές θεωρίες. Γιατί είμαστε επιρρεπείς στη συνωμοσιολογία;

* Σκίτσο του Αρκά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.