Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

«Καμπανάκι» για τον Νότο

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup
Η απόφαση θα αποτελέσει «βούτυρο στο ψωμί» του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. 
| «The European Union»
«Kακό προηγούμενο» για τις χώρες με μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, όπως είναι η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, δημιουργεί η απόφαση του χθεσινού συμβουλίου του Eurogroup για την εφαρμογή ενός μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης αυτών των αποκλίσεων από την πλευρά της Ελλάδας που είναι σε οικονομικό πρόγραμμα.
Ενός «κόφτη» δηλαδή που θα λειαίνει τις δαπάνες του κράτους με το «σήμα» που θα εκπέμπει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει αρχίσει και εξοκέλλει, κινδυνεύοντας έτσι να μην πετύχει τους στόχους για πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ φέτος, 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Πρόκειται για μια απόφαση η οποία, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, θα αποτελέσει «βούτυρο στο ψωμί» του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για άμεση εγκαθίδρυση αυτού του μηχανισμού σε χώρες της ευρωζώνης που δεν τηρούν τον κανόνα του Συμφώνου Σταθερότητας για δημοσιονομικό έλλειμμα μικρότερο του 3% του ΑΕΠ.
Με δεδομένο ότι η Eurostat έχει ήδη χτυπήσει «καμπανάκι» για το σύνολο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, τότε επαγωγικά θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει ότι μετά την Αθήνα ο «κόφτης» στις κρατικές δαπάνες βρίσκεται ήδη έξω από την πόρτα και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που τα οικονομικά τους στοιχεία δεν έχουν ευθυγραμμιστεί με το δημοσιονομικό σύμφωνο.

Αύριο στο EWG η λίστα 

 Η Ελλάδα, που στο παρελθόν έχει μπει δύο φορές σε κοινοτική επιτήρηση και αμέσως μετά σε μνημόνια, καλείται εφεξής -αν δεν αλλάξει κάτι σε επίπεδο Ευρώπης- να ζήσει με το άγχος του «κόφτη» και των μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ που προβλέπει. 
Σημειώνεται ότι οι κωδικοί από τους οποίους θα εξοικονομούνται κονδύλια που θα μειώνουν τα ελλείμματα των φορέων της γενικής κυβέρνησης πρόκειται να συζητηθούν στο αυριανό EuroWorkingGroup (EWG), ενώ η λίστα με τις προτεινόμενες περικοπές θα καταρτιστεί το επόμενο διάστημα σε συνεννόηση με τους δανειστές.
Το στίγμα θα δίνει και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017, ενώ από τη «δαμόκλειο σπάθη» του «κόφτη» θα εξαιρούνται κονδύλια που αφορούν την υγεία, την άμυνα και ορισμένα κοινωνικά επιδόματα (π.χ. ανεργίας).
Θα βασίζεται δηλαδή σε περικοπές μισθών, συντάξεων, ειδικών μισθολογίων σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ που μεσοσταθμικά θα μπορούσαν να φτάσουν έως το 8%. Δεν αποκλείεται στο «μενού» των μέτρων του μηχανισμού να υπάρξουν και καταργήσεις ειδικών φορολογικών καθεστώτων.
Ο αυτόματος «κόφτης» στις δαπάνες ήταν η μόνη διέξοδος που είχε η κυβέρνηση στην προσπάθεια να ξεκολλήσει η διαπραγμάτευση, η οποία έχει «σκαλώσει» στα προληπτικά μέτρα 3,6 δισ. ευρώ που ζητούσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με παράλληλη ψήφισή τους από την Βουλή εκτός των τακτικών των 5,4 δισ. ευρώ που θα πλήξουν τα φετινά εισοδήματα.
Επήλθε τελικά συμβιβασμός με τον «κόφτη» που θα μπαίνει σε λειτουργία με προεδρικό διάταγμα.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.