Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Το καλό και το κακό σενάριο για το χρέος

Οι προβλέψεις
tvxs.gr 19:47 | 09 Μάιος. 2016
Τελευταία ανανέωση 19:48 | 09 Μάιος. 2016
Με... αρκούντως θολές ασκήσεις επί χάρτου φαίνεται πως ξεκινά η συζήτηση μεταξύ των πιστωτών για το ελληνικό χρέος – ασκήσεις, στις τεράστιες αποκλίσεις προβλέψεων που περιλαμβάνει η ανάλυση βιωσιμότητας του ευρωπαϊκού άξονα δανειστών.

Η ανάλυση βιωσιμότητας (Debt Sustainability Analysis), που εκπονήθηκε από τους ευρωπαίους δανειστές και διέρρευσε στην  Wall Street Journal, περιλαμβάνει τέσσερα σενάρια για το ελληνικό χρέος: Το «καλό», το «κακό» και... δύο ακόμη ενδιάμεσα.
Με βάση το «καλό» - αλλά λιγότερο πιθανό – σενάριο, το ελληνικό χρέος μπορεί να μειωθεί μόλις στο 62,6% έως το έτος 2060. Σύμφωνα με το «κακό σενάριο» - που επίσης συγκεντρώνει χαμηλές πιθανότητες – θα μπορούσε έως το ίδιο έτος να εκτοξευτεί στο 258,3% του ΑΕΠ.
 
Το «βασικό σενάριο»
Το πιθανότερο, το λεγόμενο «βασικό σενάριο», προβλέπει ότι...
συνέχεια
...το ελληνικό χρέος θα πιάσει κορυφή φθάνοντας στο 182,9% του ΑΕΠ το 2019 και θα υποχωρήσει στο 104,9% του ΑΕΠ το 2060.
To δε τέταρτο, και επίσης δυσμενές σενάριο, σενάριο δίνει το ελληνικό χρέος στο 183.8% του ΑΕΠ το 2060. Στο εν λόγω σενάριο η υποθεση εργασίας είναι πως η Ελλάδα αποκλίνει από τους στόχους του τρίτου Μνημονίου και, παράλληλα, καλείται να πληρώνει υψηλότερα επιτόκια για το χρέος.
Οι μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στα τέσσερα σενάρια οφείλονται στις διαφορετικές προβλέψεις που έχουν υιοθετηθεί ως υποθέσεις εργασίας για τον ρυθμό ανάπτυξης, το πρωτογενές πλεόνασμα και το ετήσιο κόστος αποπληρωμής των ελληνικών δανείων.
Η ανάλυση βιωσιμότητας, σύμφωνα με την Wall Street Journal, δόθηκε στους αξιωματούχους της ευρωζώνης σήμερα το πρωί και αποτελεί τη βάση της πρώτης συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους που γίνεται στο Eurogroup.
 
Μη βιώσιμο το χρέος
Βασική παράμετρος της έκθεσης είναι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας – δηλαδή, το ποσό που θα πρέπει να διαθέτει η χώρα για την κάλυση του ελλείμματος, την αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων και την ωρίμανση των δανείων.
Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες αποτελούν και τον βασικό δεικτη για το κατά πόσο μία χώρα είναι σε θέση να αποπληρώνει το χρέος της, δηλαδή να το διατηρεί σε βιώσιμο επίπεδο.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, προκειμένου το χρέος μιας χώρας να είναι βιώσιμο, οι ετήσιες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες δεν πρέπει να ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, με βάση την έκθεση των ευρωπαίων δανειστών που δημοσιεύει η  Wall Street Journal, ακόμη και κατά το «βασικό» - και πλέον πιθανό σενάριο – οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα κινούνται πάνω από τα 15% για αρκετά χρόνια και θα φθάσουν στο 24,3% το 2060. Σύμφωνα δε με το κακό σενάριο, το ίδιο έτος μπορεί να φθάνουν στο 62,8% του ΑΕΠ%.
Και μόνον οι εκτιμήσεις αυτές δείχνουν καθαρά πως οι ευρωπαίοι δανειστές θεωρούν το ελληνικό χρέος, υπό τα τρέχοντα δεδομένα, ως «μη βιώσιμο» και αναγνωρίζουν την ανάγκη ελάφρυνσής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.