Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Ξεκινά στην Ολομέλεια η συζήτηση για το ασφαλιστικό

Βουλή  
Η συζήτηση του νομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής | EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ

Έως το μεσημέρι και με τη χώρα σε απεργιακό κλοιό, έγιναν με επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών προς τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και την αναπληρώτρια υπουργό Ουρανία Αντωνοπούλου, αλλά και ομολόγους τους άλλων υπουργείων. Η συζήτηση του ασφαλιστικού-φορολογικού νομοσχεδίου θα ακολουθήσει.
Για τις τρεις το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία θα μιλήσει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Η διαδικασία, έπειτα από πρόταση της κυβέρνησης να διεξαχθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο η συζήτηση στην Ολομέλεια, επικυρώθηκε κατά πλειοψηφία από η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής και παρά τη διαφωνία σύσσωμης της αντιπολίτευσης. 
Η συζήτηση, που ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης με τη β’ ανάγνωση του νομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές, θα ολοκληρωθεί στις 10 το βράδυ της Κυριακής, οπότε έχει προγραμματιστεί η ψηφοφορία για την έγκριση του νομοσχεδίου. 

Αλλαγή προγραμματισμού λόγω Eurogroup

Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν...

 συνέχεια
...το νομοσχέδιο να ψηφιστεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ωστόσο η διαδικασία επισπεύστηκε, ώστε η κυβέρνηση να προσέλθει στο Eurogroup της Δευτέρας, με αντικείμενο την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος με το νομοσχέδιο ψηφισμένο. 
Με την άποψη αυτή, πως η ψήφιση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό δεν είναι «προαπαιτούμενο», αλλά «εργαλείο» που θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας στο Eurogroup της Δευτέρας, συμφωνεί ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, όπως υποστήριξε χθες Πέμπτη στη Βουλή.
Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αποτελεί την πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό μέσα στις παρούσες συνθήκες».
Εκ μέρους της κυβέρνησης, χθες, μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, επανέλαβε την κυβερνητική θέση ότι με το νέο ασφαλιστικό θα υπάρχουν τα υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης στην Ευρώπη, 102% για τις μικρές συντάξεις, 75% για τις υπόλοιπες.

Καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Ωστόσο σύσσωμη η αντιπολίτευση επέκρινε το νομοσχέδιο και ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά ότι θα το καταψηφίσει και στην Ολομέλεια.
Ο εισηγητής της Ν.Δ., Β. Οικονόμου χαρακτήρισε τον υπουργό «ψεύτη και πολιτικό παραμυθατζή», προκαλώντας την παρέμβαση του προεδρεύοντος Μ. Μπαλαούρα (ΣΥΡΙΖΑ) για τους χαρακτηρισμούς.
Ο Δ. Κρεμαστινός (ΠΑΣΟΚ), σχολιάζοντας την τακτική της κυβέρνησης, είπε ότι ο στόχος της είναι να δοθεί ένα στίγμα αξιοπιστίας στο Eurogroup και να «αποφευχθούν οι κινητοποιήσεις που παίρνουν πανελλήνιο χαρακτήρα». 
Ο Χρ. Κατσώτης (ΚΚΕ) προειδοποίησε ότι «μπροστά μας έχουμε αγώνες, δεν θα πιάσετε στον ύπνο τους εργαζόμενους» παρά το Σαββατοκύριακο, ενώ ο Κ. Μπαργιώτας (Ποτάμι) επισήμανε ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν αποτελεί ούτε καν βάση συζήτησης για μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Στη σημερινή συζήτηση, και στη διάρκεια των επίκαιρων ερωτήσεων, στην τελική ευθεία για την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας «Ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις», οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, Κωνσταντίνος Στεργίου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο διατηρείται η «εργασιακή ζούγκλα», με εργαζόμενους με μπλοκάκια, «φασόν» ή με εργασία εκ περιτροπής, οι οποίοι θα παραμείνουν ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά απροστάτευτοι.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.