Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Ρήξη Ερντογάν - Νταβούτογλου: Προς παραίτηση ο Τούρκος πρωθυπουργός

Σύγκρουση Κορυφής
22:51 | 04 Μάιος. 2016
tvxs.gr
Χωρίς καμία ανακοίνωση ή δήλωση ολοκληρώθηκε η συνάντηση στην Άγκυρα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ φουντώνουν τα σενάρια για πιθανή παραίτηση του δεύτερου εξαιτίας της ρήξης ανάμεσα στους δύο ισχυρούς άνδρες του τουρκικού κράτους και του κόμματος Δημοκρατίας και Ανάπτυξης (AKP).

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχους του κόμματος, το AKP θα πραγματοποιήσει έκτακτο συνέδριο τις ερχόμενες εβδομάδες στο οποίο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου σχεδιάζει να μη θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος.
Όπως είπε αξιωματούχος του AKP στο Reuters το συνέδριο θα διεξαχθεί μετά τις 21 Μαΐου και όχι αργότερα από τις 6 Ιουνίου.
Η πληροφορία για διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου επιβεβαιώνει το ρήγμα στις σχέσεις μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Αχμέτ Νταβούτογλου, το οποίο το τελευταίο διάστημα βαθαίνει. Ενισχύονται μάλιστα τα σενάρια που θέλουν τον Νταβούτογλου να παραιτείται από την πρωθυπουργία, με τον ίδιο να αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Σημειώνεται πως μετά την κρίσιμη συνάντηση Ερντογάν - Νταβούτογλου δεν υπήρξε κάποια επίσημη δήλωση ή ανακοίνωση. Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει δηλώσεις το πρωί της Πέμπτης. Νωρίτερα φέρεται να δήλωσε στη Hurriyet πως βρίσκεται ένα βήμα πριν από την παραίτηση, ενώ σε δημόσια τοποθέτησή του είχε πει πως δεν είναι προσκολλημένος σε αξιώματος και θα μπορούσε να παραιτηθεί από οποιαδήποτε θέση, όσο υψηλή κι αν είναι αυτή.
Τα προβλήματα στις σχέσεις των δύο ισχυρών ανδρών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα καθώς από τη μία έχουν αφαιρεθεί πολλές εξουσίες από τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος Αχμέτ Νταβούτογλου, και από την άλλη φαίνεται ο Νταβούτογλου να κερδίζει έδαφος συνεχώς έδαφος έναντι του Ερντογάν, καθώς ο πρόεδρος της Τουρκίας λόγω της στάσης του έχει αρχίσει να χάνει τους υποστηρικτές που είχε κυρίως στις ΗΠΑ.
Η διαμάχη μεταξύ των δύο ηγετών επεκτείνεται σε έναν ευρύ φάσμα θεμάτων, από τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη έως τις διώξεις επικριτών της κυβέρνησης, που έχουν δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα στη χώρα, κοινωνικά και οικονομικά. «Ο Νταβούτογλου εμφανίζεται να έχει ένα αληθινό ενδιαφέρον για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Πιστεύει ότι αυτό συνάδει με τα συμφέροντα ασφαλείας της Τουρκίας. Δεν πιστεύουμε ότι ο Ερντογάν είναι το ίδιο ένθερμος για αυτό», ανέφερε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.