Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Ξεκίνησε η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης

Με τις ευλογίες της Κομισιόν και τους δικαιολογημένους φόβους ΜΚΟ και εθελοντών άρχισε σήμερα νωρίς πρωί η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού, ενώ αργά χθες το βράδυ η αστυνομία απομάκρυνε αλληλέγγυους και δημοσιογράφους.
Σύμφωνα με την αστυνομία, ομαλά εξελίσσεται η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την εκκένωση του άτυπου καταυλισμού προσφύγων και μεταναστών, όπου βρίσκονται περίπου 8.500 πρόσφυγες, που θα μετακινηθούν σε συνολικά εφτά, προς το παρόν, κέντρα φιλοξενίας.
Μέχρι στιγμής έχουν αναχωρήσει λεωφορεία με συνολικά περίπου 1.100 ανθρώπους για δομές φιλοξενίας στην ευρύτερη περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.
Τα πρώτα λεωφορεία με πρόσφυγες έφτασαν σε Σίνδο, Κατερίνη, Ωραιόκαστρο και Δερβένι, όπου γίνεται ο διαχωρισμός τους με βάση την υπηκοότητα.
Οι μετακινούμενοι πρόσφυγες και μετανάστες ήταν ενημερωμένοι από χθες για την επιχείριση με αποτέλεσμα να μη δημιουργούνται εντάσεις.
Η επιχείρηση απομάκρυνσης ξεκίνησε από τις σκηνές, που βρίσκονται διάσπαρτες σε χωράφια του καταυλισμού, ενώ σταδιακά θα εξελιχθεί με κατεύθυνση τις σιδηροδρομικές γραμμές.

Πλάνα αστυνομικής επιχείρησης στην Ειδομένη από το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ
 

Την εκτίμηση ότι μέχρι την Παρασκευή μπορεί να επαναλειτουργήσει η σιδηροδρομική γραμμή, έκανε ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Διαμεταφορέων Βορείου Ελλάδος Ανέστης Σαχπελίδης.
Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να συνεχιστεί ώσπου να...
συνέχεια
...πέσει η νύχτα και να ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, χώροι φιλοξενίας υπάρχουν μέχρι στιγμής για περίπου 6.500 άτομα και αναμένονται να δημιουργηθούν και άλλες, προκειμένου να φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες, που εγκλωβίστηκαν όταν έκλεισε η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ.
Στόχος της κυβέρνησης είναι, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, να εκκενωθεί η Ειδομένη, όπως επανέλαβε σήμερα (Mega) ο Γιώργος Κυρίτσης.
Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό σημείωσε πως την τελευταία εβδομάδα μετακινήθηκαν 2.500 άτομα από την Ειδομένη προς κέντρα φιλοξενίας και χθες μερικές εκατοντάδες.
Σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση, η συντριπτική πλειονότητα των προσφύγων δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα και οι περισσότεροι «καταλαβαίνουν ότι τα περιθώρια να συνεχιστεί το ταξίδι στην Ευρώπη είναι περιορισμένα».
Ο ίδιος υποστήριξε ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας μετεγκατάστασης, ορισμένοι θα αναχωρήσουν για χώρες της Ε.Ε., άλλοι θα επιστρέψουν στις πατρίδες τους και άλλοι θα παραμείνουν στην Ελλάδα.

Μπλόκο σε ΜΜΕ

Όταν ο κ. Κυρίτσης ρωτήθηκε γιατί δεν επιτράπηκε η παρουσία δημοσιογράφων στην Ειδομένη, υποστήριξε ότι «σε τέτοιες επιχειρήσεις, σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν περιοριστικά μέτρα».
Συμπλήρωσε πως κρίθηκε πως στην πρώτη φάση της επιχείρησης «δεν θα έπρεπε να είναι πολλές κάμερες», εκτιμώντας πως «το επόμενο διάστημα τα πράγματα θα είναι πιο χαλαρά».
Εικόνα από τη διαδικασία απομάκρυνσης διαθέτει μόνο η ΕΡΤ και Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήεσων, καθώς η κυβέρνηση απαγόρευσε την δημοσιογραφική κάλυψη της εκκένωσης από τα ιδιωτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.