Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους της EgyptAir

Βρέθηκαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους της EgyptAir, όπως επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της η αιγυπτιακή αεροπορική εταιρεία. Οπως τονίζεται, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας γνωστοποίησε ότι τα πρώτα συντρίμμια εντοπίστηκαν σε θαλάσσια περιοχή κοντά στην Κάρπαθο.
Αλλωστε, πλαστικά αντικείμενα με σχοινιά είχαν εντοπιστεί σε απόσταση 50 μιλίων νοτιοανατολικά από το σημείο που χάθηκε το στίγμα του αεροσκάφους, όπως είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Λίγη ώρα πριν αεροσκάφος C-130 της Αιγύπτου που συμμετέχει στις έρευνες για τον εντοπισμό του αεροπλάνου των αιγυπτιακών αερογραμμών εντόπισε δύο αντικείμενα πορτοκαλί χρώματος σε απόσταση 200- 230 μιλίων νοτιοανατολικά της Κρήτης, εντός του FIR της Αιγύπτου.
Ερευνώνται τα αίτια
Νωρίτερα, ο υπουργός πολιτικής αεροπορίας της Αιγύπτου ανέφερε ότι θεωρεί πιο πιθανό η συντριβή του αεροσκάφους να οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια παρά σε τεχνική βλάβη. Tην εκδοχή της τρομοκρατικής επίθεσης εξετάζουν και αξιωματούχοι των ΗΠΑ, ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, υπογράμμισε ότι δεν προτίθεται να προβεί σε εικασίες, ενώ και ο Λευκός Οίκος ξεκαθαρίζει ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξακριβωθούν τα αίτια της συντριβής.
«Δεν γνωρίζουμε να υπήρχαν οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια των επιβατών της πτήσης αλλά διεξάγονται περαιτέρω έλεγχοι», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. Ο υπουργός δήλωσε ωστόσο πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθούν οποιαδήποτε συμπεράσματα όσον αφορά τους λόγους της εξαφάνισης του αεροσκάφους.
Καμμένος: Το αεροπλάνο έπεσε από τα 37.000 πόδια στα 15.000
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι ραντάρ κατέγραψαν την απότομη στροφή του αεροσκάφους της EgyptAir πριν αυτό εξαφανιστεί. «Το αεροπλάνο έκανε στροφή 90 μοιρών προς τα αριστερά και στη συνέχεια στροφή 360 μοιρών προς τα δεξιά πέφτοντας από τα 37.000 πόδια στα 15.000 και το σήμα χάθηκε τελικά στα 10.000 πόδια», είπε ο κ. Καμμένος. Εξάλλου, πρόσθεσε «φαίνεται πως τα ίχνη του αεροσκάφους έχουν χαθεί. Δεν υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις μέχρι στιγμής».
Τη συντριβή του αεροσκάφους της EgyptAir επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Οπως είπε χαρακτηριστικά «Οι πληροφορίες δείχνουν ότι το αεροπλάνο έχει συντριβεί και δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα σενάριο για το εάν πρόκειται για ατύχημα ή για τρομοκρατική ενέργεια». Νωρίτερα, ο εισαγγελέας του Παρισιού είχε ανακοινώσει την έναρξη διεξαγωγής έρευνας για την τύχη του αεροπλάνου.
Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών αντάλλαξε συλλυπητήρια με τη Γαλλία για την «πτώση», όπως τη χαρακτήρισε, ενός αεροπλάνου της EgyptAir που μετέφερε 66 ανθρώπους σε πτήση από το Παρίσι στο Κάιρο.
Η δήλωση αυτή ήταν ουσιαστικά και η πρώτη επίσημη παραδοχή ότι οι επιβαίνοντες είναι πιθανό να είναι νεκροί.
Εν τω μεταξύ, κανένα «σήμα κινδύνου» δεν ελήφθη από το αεροσκάφος της Egyptair που εκτελούσε την πτήση Παρίσι-Κάιρο, ανακοίνωσε ο αιγυπτιακός στρατός στον λογαριασμό του στο Facebook, διαψεύδοντας ισχυρισμό που ανακοινώθηκε νωρίτερα από την αιγυπτιακή αεροπορική εταιρεία.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το γεγονός ότι οι πιλότοι δεν είχαν χρόνο να εκπέμψουν σήμα κινδύνου σημαίνει ότι κάτι αιφνιδιαστικό συνέβη στο αεροσκάφος.
Το γεγονός ότι το αεροσκάφος δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου...
συνέχεια
...επιβεβαίωσε μιλώντας στην «Κ» ο Πρόεδρος των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, κ. Μάκης Πέτρου.
«Κατ’αρχήν το αεροσκάφος όταν έγινε η απώλεια του στόχου από το ραντάρ βρισκόταν στο FIR του Καϊρου αρκετά κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα. Το αεροσκάφος δεν είχε επαφή με το κέντρο ελέγχου της περιοχής του Καϊρου κι εκεί έχασε επαφή και με εμάς. Στη συχνότητα του FIR δεν εξέπεμψε αποτύπωση». Αυτό σημαίνει, όπως εξηγεί ο κ. Πέτρου ότι «δεν υπήρξε εκπομπή σήματος κινδύνου ούτε φωνητική αλλά ούτε και κωδικοποιημένη». Προσθέτει παράλληλα πως όλα τα δεδομένα που κατεγράφησαν από το ραντάρ βρίσκονται στο «μικροσκόπιο».
«Το αεροπλάνο έχει για ταυτότητα έναν τετραψήφιο κώδικα τον οποίο τον παίρνει από τους ελεγκτές. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι κώδικες που είναι δεσμευμένοι παγκοσμίως και σημαίνουν απώλεια επικοινωνίας, αεροπειρατεία κτλ. Σε περίπτωση που κάποιος χειριστής αντιμετωπίζει πρόβλημα εκπέμπει αυτό τον κώδικα, τέτοιος κώδικας όμως δεν υπήρξε ποτέ, συνέχισε να εκπέμπει μέχρι που χάθηκε», επισημαίνει ο κ. Πέτρου.
Οσο για τα σενάρια πίσω από την εξαφάνιση του αεροπλάνου αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.
«Πολύ πιθανό να είναι βλάβη, μπορεί να υπάρχει αποκόλληση ενός κομματιού της ατράκτου, ή αποσυμπίεση, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε όμως και την ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Θυμηθείτε την περίπτωση του ρωσικού αεροσκάφους στο Σινά ξαφνικά χάθηκε το αεροσκάφος, αποδείχτηκε στην πορεία ότι ήταν βόμβα, ούτε αυτός είχε εκπέμψει κινδύνου».
Νωρίτερα, είχαν γίνει διάφορες αντιφατικές ανακοινώσεις για την εκπομπή ή μη σήματος κινδύνου από το πλήρωμα της πτήσης MS804 ή αυτόματου σήματος SOS από τα συστήματα του αεροσκάφους.
Αρχικά το πρωί, ο αντιπρόεδρος της Egyptair είχε διαβεβαιώσει ότι δεν υπήρξε κανένα σήμα κινδύνου. Αργότερα, ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας ανέφερε το αντίθετο, ενώ εκπρόσωπος της εταιρίας διευκρίνιζε ότι «σήμα κινδύνου» ελήφθη από τον αιγυπτιακό στρατό «λιγότερο από 10 λεπτά» πριν από την εξαφάνιση του αεροσκάφους από τα ραντάρ.
«Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις δηλώνουν ότι δεν έλαβαν κανένα σήμα κινδύνου προερχόμενο από την πτήση αυτή», διαβεβαίωνε πριν από λίγη ώρα ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού στρατού στο Facebook.
Τα σενάρια για την τύχη του αεροσκάφους
Το αεροσκάφος Α320 που έχει εξαφανιστεί από το ραντάρ, με 56 επιβάτες και 10μελές πλήρωμα, εκ των οποιων οι τρεις προσωπικό ασφαλείας, έχει πιθανόν συντριβεί στη θάλασσα, ανέφεραν νωρίτερα αξιωματούχοι της αεροπορικής εταιρίας EgyptAir, αλλά και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας στην Αίγυπτο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ελληνικών συμφερόντων εμπορικό πλοίο φέρεται να έχει αναφέρει πως παρατήρησε μεγάλη έκρηξη στον ουρανό στην ευρύτερη περιοχή της Καρπάθου.
Πηγή της ελληνικής υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, φέρεται να δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP):
«Περί τις 03.29 ώρα Ελλάδος , την ώρα που βρισκόταν στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο, το αεροσκάφος εξαφανίσθηκε από τα ελληνικά ραντάρ...συνετρίβη σε απόσταση περίπου 130 μιλίων από το νησί της Καρπάθου».
Το χρονικό της εξαφάνισης
Το αεροσκάφος χάθηκε από τα ραντάρ, τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης και είχε αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Charles de Gaulles του Παρισιού στις 23.09, τοπική ώρα. Επέβαιναν σε αυτό 64 άτομα και δύο πολύ έμπειροι πιλότοι, ενώ το αεροσκάφος ήταν σχετικά καινούργιο, καθώς είχε κατασκευαστεί το 2003.
Οι αιγυπτιακές αερογραμμές δημοσίευσαν τη λίστα με τις εθνικότητες των 56 επιβατών, σύμφωνα με την οποία στην πτήση επέβαιναν 30 Αιγύπτιοι, 15 Γάλλοι, 2 Ιρακινοί, 1 Βρετανός, 1 Βέλγος, 1  Κουβέιτιανος, 1 Σαουδάραβας, 1 Πορτογάλος, 1 Αλγερινός, 1 Καναδός και 1 υπήκοος Τσαντ.
Ο εθνικός αερομεταφορέας της Αιγύπτου EgyptAir ανακοίνωσε ότι το στίγμα του αεροσκάφους εξαφανίστηκε από τα ραντάρ, ενώ αυτό πετούσε πάνω από τη Μεσόγειο.
«Επίσημη πηγή της EgyptAir δήλωσε ότι η πτήση MS804 που αναχώρησε από το Παρίσι χθες το βράδυ λίγο μετά τις 23:00 τοπική ώρα με προορισμό το Κάιρο, εξαφανίστηκε από τα ραντάρ,» ανέφερε η εταιρία σε ανάρτησή της, στο Twitter.
Σε άλλες αναρτήσεις στο Twitter, η εταιρία γνωστοποίησε ότι το αεροσκάφος πετούσε στα 37.000,  ενώ σύμφωνα με αξιωματούχο των αιγυπτιακών αερογραμμών το αεροσκάφος  βρίσκονταν 16 χιλιόμετρα εντός του εθνικού εναέριου χώρου της Αιγύπτου, όταν το στίγμα του εξαφανίστηκε από τα ραντάρ στις 2:45 τα ξημερώματα τοπική ώρα.
«Το αεροσκάφος δεν προσγειώθηκε. Αυτό μπορούμε να πούμε για την ώρα,» δήλωσε αξιωματούχος του αεροδρομίου στο Παρίσι, για το αιγυπτιακό πολιτικό αεροσκάφος, τύπου airbus, Α320»
Oπως αναφέρουν οι NYT, οι Έλληνες ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ειδοποίησαν τους συναδέλφους τους στην Αίγυπτο πως είχαν χάσει τα ίχνη του αεροπλάνου.
«Δεν εξέπεμψε SOS, για βοήθεια ή απώλεια ύψους, απλά εξαφανίστηκε», δήλωσε ο επικεφαλής της αιγυπτιακής αρχής αεροπλοΐας στους NYT.
Με τη συνδρομή ελληνικών δυνάμεων η επιχείρηση εντοπισμού
Στην επιχείρηση εντοπισμού του αεροπλάνου συμβάλλουν και ελληνικές δυνάμεις σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.
«Σας γνωρίζεται ότι στο πλαίσιο επιχείρησης έρευνας-διάσωσης που ευρίσκεται σε εξέλιξη στη θαλάσσια περιοχή 130 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά Καρπάθου, στην οποία αναφέρθηκε απώλεια ίχνους του αεροσκάφους αιγυπτιακών αερογραμμών MS 804 από Παρίσι στο Κάιρο, από πλευράς ελληνικών ΕΔ έχουν διατεθεί τα ακόλουθα μέσα:
-Στην περιοχή επιχειρούν ήδη 1 αεροσκάφος C-130 και το αεροσκάφος εγκαίρου προειδοποιήσεως EMB-145 H. Επίσης  1 C-130  βορείως Κρήτης κινείται προς την περιοχή συμβάντος.
-Η Φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς ευρίσκεται εν πλω κινούμενη προς τον χώρο του συμβάντος
-Έχει μετασταθμεύσει 1 Ελικόπτερο,Super Puma και κινείται για μεταστάθμευση ακόμη 1 (1 S-70) στην Κάρπαθο σε ετοιμότητα»
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επικοινώνησε με τον αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και δεσμεύθηκαν ότι θα συνεργασθούν στενά για την εξακρίβωση των συνθηκών εξαφάνισης του αεροσκάφους της Egyptair.
«Κανένα ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλεισθεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς ενώ ανακοίνωσε πως η Γαλλία θα στείλει αεροπλάνα και πλοία να βοηθήσουν στην έρευνα.
Ο Υπουργός Εξωτερικών , Αλέν Βινταλί, επιβεβαίωσε πως στην πτήση δεν υπήρχαν εμπορεύματα.

από kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.