Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Reuters: Οι ευρωπαίοι έχουν κουραστεί με το ΔΝΤ

Ρήγμα
tvxs.gr 15:29 | 28 Μάιος. 2016
Το διεθνές πρακτορείο Reuters σε δημοσίευμά του αναφέρεται σε σκηνικό εμφυλίου πολέμου εντός του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας πως αυτές οι διαφωνίες στο εσωτερικό του Ταμείου και αναποφασιστικότητά του έχουν κουράσει τους Ευρωπαίους, οι οποίοι εμφανίζονται πλέον ανοιχτοί στη μη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

«Το βασικό επιχείρημα της ευρωζώνης, στην αναζήτηση μίας λιγότερο δογματικής γραμμής από το ΔΝΤ για την ελάφρυνση χρέους είναι ότι, σε αντίθεση με άλλους οφειλέτες του Ταμείου, η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στην ευρωζώνη για να αποτρέψει τη χρεοκοπία. Για αυτόν τον λόγο, λένε οι Ευρωπαίοι, το Ταμείο πρέπει να ανησυχεί λιγότερα για την αποπληρωμή των δανείων του και τη βιωσιμότητα του χρέους μακροπρόθεσμα και να αποδεχθεί τον ρόλο του δημοσιονομικού ''επιτηρητή'' που επιθυμεί το Βερολίνο. Το κατά πόσο το Ταμείο έχει αποδεχθεί αυτή τη θέση παραμένει ένα ερώτημα για τους Ευρωπαίους. Κάποιοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ έχουν αναφέρει σε δημοσιογράφους, μετά από τη συμφωνία, ότι ακόμη απαιτεί την εκπλήρωση προϋποθέσεων, πριν συμφωνήσει το συμβούλιό του σε περαιτέρω δανεισμό της Ελλάδας», αναφέρει το Reuters.
Αρκετοί αξιωματούχοι της ευρωζώνης πίστευαν ότι ουσιαστικά η συμφωνία είχε επιτευχθεί πριν καν από το Eurogroup, όταν η Κριστίν Λαγκάρντ συνάντησε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Μισέλ Σαπέν, στην Ιαπωνία, στο περιθώριο της συνάντησης της G7.
Αυτό εξηγεί γιατί ο Σόιμπλε ήταν τόσο ενοχλημένος, που έβλεπε τον Τόμσεν να διστάζει στο Eurogroup. Πάντως, αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε σίγουρος ότι το ΔΝΤ θα μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. «Πρέπει ακόμη να γίνει μία έντονη συζήτησης για πιθανά μέτρα αργότερα, το φθινόπωρο, πριν εμπλακούν. Αλλά θα είναι εντάξει», ανέφερε.
Παρ' όλα αυτά, κάποιοι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι δεν θα είναι μεγάλο πρόβλημα αν η περιζήτητη επιστροφή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα δεν γίνει και ότι ακόμη και η Γερμανία μπορεί να επιμείνει λιγότερο στο να κρατήσει ένα μη συνεργάσιμο Ταμείο εμπλεκόμενο σε όποιο μελλοντικό πρόγραμμα. «Η όλη εμπειρία των τελευταίων 12 μηνών με το ΔΝΤ και την Ελλάδα έχει μειώσει τη στήριξη της εμπλοκής του ΔΝΤ ακόμη και σε παραδοσιακούς υποστηρικτές αυτού, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία ή η Φινλανδία», ανέφερε αξιωματούχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.