Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

ΕΚΤ : Προς επαναφορά του waiver (πρόσβαση στις γραμμές χρηματοδότησης της ΕΚΤ)...

 ΕΚΤ: Προς επαναφορά του waiver - Δεκτά τα ελληνικά ομόλογα από Ιούνιο
Η επαναφορά του waiver που επιτρέπει στις ελληνικές τράπεζες να έχουν πρόσβαση στις γραμμές χρηματοδότησης της ΕΚΤ, θα προταθεί πιθανότατα από το δ.σ. της ΕΚΤ, μόλις επιτευχθεί...
staff level συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των πιστωτών.
 

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές που δεν κατονομάζει, λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο των συνομιλιών μέχρι στιγμής, αυτό θα μπορούσε να τεθεί προς συζήτηση στη συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΚΤ στην Βιέννη στις 2 Ιουνίου.

Το Bloomberg αναφέρει ότι η Τράπεζα της Ελλάδας, οι πιστωτές, η ΕΚΤ, αυτή την στιγμή εργάζονται για την επέκταση των επιλέξιμων τίτλων οι οποίοι μπορούν να δεσμευθούν ως collateral για τη συνήθη χρηματοδότηση, αυξάνοντας ως εκ τούτου τον ELA ο οποίος μπορεί να μετατραπεί σε τακτική χρηματοδότηση.

Η ΕΚΤ επίσης θα προσαρμόσει το haircut που εφαρμόζεται στους ελληνικούς τίτλους που δεσμεύονται ως collateral για χρηματοδότηση, μετά από την επαναφορά του waiver.

Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα γίνουν επιλέξιμα για συμμετοχή στο QE μόνο όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ληφθεί απόφαση για τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους και βγει ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από την ΕΚΤ.

Με βάση την μέχρι στιγμής πρόοδο, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα πιθανώς θα συμπεριληφθούν στο QE μετά από το καλοκαίρι, καταλήγει το δημοσίευμα.

Το περίφημο waiver είναι η κατ' εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση (εξαιτίας της χαμηλής πιστοληπτικής τους ικανότητας) στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.

Θεωρητικά, η υπογραφή του staff level agreement από το Euroworking Group επιτρέπει στην επόμενη, τακτική ή έκτακτη, συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΤΚ να αποφασισθεί η επαναφορά του waiver.

Η συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφεί κατά την αυριανή συνεδρίαση του EwG, εφόσον κυβέρνηση και θεσμοί συμφωνήσουν στα εναπομείναντα προαπαιτούμενα μέτρα (τροποποίηση του νόμου Σταθάκη, έμμεσοι φόροι) καθώς και στον μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης τυχόν αποκλίσεων του προϋπολογισμού.

Η αγορά στοιχηματίζει στην παραπάνω θετική εξέλιξη, καθώς ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΚΤ είχαν δηλώσει πως αρκούσε η ψήφιση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης για να κάνει εκ νέου αποδεκτά ως ενέχυρα τους τίτλους έκδοσης ή εγγύησης Ελληνικού Δημοσίου...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.