Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

«Τσουχτερός» και το... 2017 ο ΕΝΦΙΑ...


Βαρύ θα πέσει και τον επόμενο χρόνο το «κουστούμι» του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου, δεδομένου ότι το σχέδιο της κυβέρνησης...
που προέβλεπε την εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές αναβάλλεται για το δεύτερο εξάμηνο του 2017.
Αυτό προβλέπει το τεχνικό κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου, σύμφωνα με το οποίο το διάδοχο πλαίσιο για τις αντικειμενικές τιμές παίρνει παράταση για τον Ιούνιο του επόμενου έτους.
 
Βέβαια, όπως επισημαίνει αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου, «κεντρικός στόχος παραμένει η δημιουργία μίας αξιόπιστης ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, η οποία θα στηρίζεται στα πραγματικά στοιχεία της αγοράς».
Τα στοιχεία αυτά, δηλαδή οι αξίες από τις μεταβιβάσεις των ακινήτων, που θα καταγράψει το υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια για την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές.
Στην παρούσα φάση όμως το σύστημα της αυτόματης αναπροσαρμογής των τιμών είναι αδύνατο να εφαρμοστεί λόγω των αρνητικών συνθηκών που επικρατούν στον χώρο της κτηματαγοράς.
Μία πρώτη απόπειρα εφαρμογής του μέτρου που επιχειρήθηκε παλιότερα οδήγησε σε εντελώς λανθασμένα συμπεράσματα.
Το σύστημα είχε καταδείξει μεγάλες μειώσεις -έως και 60%- στα ακίνητα των μεγάλων αστικών κέντρων και… γενναίες αυξήσεις για τα οικόπεδα και τα διαμερίσματα που βρίσκονται σε λαϊκές συνοικίες και σε περιοχές που υποβαθμίστηκαν τα τελευταία χρόνια λόγω της κάμψης της εμπορικότητας την οποία γνώρισαν.
 
Διορθώσεις
Τις «στρεβλώσεις» του αυτόματου μηχανισμού που θα επικαιροποιεί συνεχώς τις αντικειμενικές αξίες επιχείρησαν να διορθώσουν στα χρόνια του μνημονίου τρεις επιτροπές.
Καμία όμως δεν τα κατάφερε. 
Τελευταία ήταν η επιτροπή Χαρδούβελη, που επιφορτίστηκε με αυτό το έργο και δεν κατάφερε να βρει άκρη.
Είχε προηγηθεί η επιτροπή Στουρνάρα, τον Απρίλιο του 2013, που τα είχε βρει «σκούρα».
Ο τότε υπουργός Οικονομικών είχε αναθέσει σε ειδική ομάδα να μελετήσει τις προτάσεις (πόρισμα δεν υπήρχε) ανάλογης επιτροπής που είχε συγκροτηθεί τον Ιανουάριο του 2013 για το ίδιο θέμα…
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μνημόνιο το οποίο υπέγραψε πέρυσι το καλοκαίρι η κυβέρνηση προέβλεπε ότι έως τον Σεπτέμβριο του 2016 οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα έπρεπε να εναρμονίσουν όλες τις αντικειμενικές αξίες με τις τιμές της αγοράς.
Το μέτρο θα έμπαινε σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2017.
Ομως η νέα πίστωση χρόνου που ζήτησε το οικονομικό επιτελείο από τους δανειστές διατηρεί αμετάβλητες τις αντικειμενικές αξίες μέχρι τον Ιούνιο του 2017.

Ετσι:
Ο φορο-λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει «τσουχτερός» και το 2017, αφού θα υπολογιστεί με τις πλασματικές αντικειμενικές αξίες, οι οποίες, παρά την πρόσφατη μείωσή τους, σε πολλές περιοχές της χώρας παραμένουν υψηλότερες έως και 60% σε σχέση με τις αγοραίες.
Σημειώνεται ότι ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με βάση την περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους.
◼ Διευκολύνεται η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για την είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ και το 2017.

Και αυτό γιατί εάν οι πραγματικές τιμές -που είναι χαμηλότερες σε πολλές περιοχές της χώρας- αντικαθιστούσαν τις αντικειμενικές αξίες από την 1η Ιανουαρίου του 2017, αυτό θα είχε άμεση επίπτωση στον ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους και στις εισπράξεις...


 Μάριος Χριστοδούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.