Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα. Σε τίτλους

tvxs.gr 20:18 | 29 Ιουν. 2016
Οι δέκα πιο σημαντικές ειδήσεις της ημέρας με μία ματιά.

1. Τη «βαθιά» λύπη των «27» για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και την πρόθεσή τους να σεβαστούν τη βούληση της πλειοψηφίας των Βρετανών, είχε ως αποτέλεσμα η πρώτη Σύνοδος Κορυφής μετά το Brexit. Την κοινή θέση των θεσμών και των Ευρωπαίων ηγετών ― ότι δεν θα υπάρξει καμία διαπραγμάτευση με το Λονδίνο πριν από την επίσημη κοινοποίηση από τη βρετανική κυβέρνηση της πρόθεσης εξόδου από την ΕΕ― εξέφρασαν οι τρεις πρόεδροι: του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του προεδρεύοντος του Συμβουλίου της ΕΕ, Μαρκ Ρούτε. Στο πλαίσιο αυτό, απόρρητο έγγραφο, που αποδίδεται στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και διανεμήθηκε στα μέλη της Κομισιόν, δίνει αυστηρές οδηγίες για διακοπή κάθε επαφής με Βρετανούς αξιωματούχους.Στο μεταξύ, οι ελιγμοί και οι μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις για το Brexit κινούν υποψίες.
2. Ρήγμα στα τείχη του πολιτικού αυτισμού της Ευρώπης αναζήτησε χθες και σήμερα στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια «αποστολή» αρκούντως δύσκολη αλλά και καθοριστική για την τύχη που θα έχει το ελληνικό ζήτημα μετά το Brexit. Το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι: Στην Ευρώπη του Τσίπρα ή του Σόιμπλε; Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt  αποκαλύπτει πάντωςτα σχέδια του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τα επόμενα βήματα της ΕΕ μετά την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ένωση. Σε αντίθεση με όσους ζητούν πολιτική στροφή και επανεκκίνηση της ΕΕ, ο Σόιμπλε προτείνει περισσότερη πειθαρχία και πιστή τήρηση των κανόνων, δίνοντας κυρίαρχο ρόλο στους τεχνοκρατικούς μηχανισμούς και περιορίζοντας τις πολιτικές αποφάσεις.
3. Στους 41 νεκρούς και 239 τραυματίες ανέρχεται ο τελικός τραγικός απολογισμός των τρομοκρατικών επιθέσεων στο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, όπου το βράδυ της Τρίτης τρεις βομβιστές αυτοκτονίας άνοιξαν πυρ και στη συνέχεια ανατινάχθηκαν. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ «οι ενδείξεις δείχνουν πως πρόκειται για ενέργεια του Ισλαμικού Κράτους». Δείτε το βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης κι ακούστε έναν Έλληνα που βρισκόταν στο αεροδρόμιο να περιγράφει τα όσα έζησε εκεί.
4. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε τον Τζέρεμι Κόρμπιν σε παραίτηση, τονίζοντας πως δεν θα εγκαταλειφθούν οι δημοσιονομικοί κανόνες και προειδοποιεί για δύσκολους οικονομικά καιρούς.
 
 «Αναμφίβολα, συμφέρει το κόμμα μου να κάθεται εκεί, αλλά δεν είναι προς το εθνικό συμφέρον. Για τ' όνομα του Θεού, φίλε μου, παραιτήσου!» είπε ο Κάμερον απευθυνόμενος στον Κόρμπιν. Από ελληνικής πλευράς ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη στήριξη του στον ηγέτη τον Εργατικών.
5. Τι συμβαίνει με την πτώχευση της Μαρινόπουλος; Είναι η Lehman Brothers της Ελλάδας… Όλο το παρασκήνιο.
6. Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 6,5% στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων ψηφοδελτίων καταγράφει δημοσκόπηση της εταίρας Pulse για το Action 24.
7. Εννιακόσια εκατομμύρια ευρώ σε ΜΜΕ, με ακάλυπτο κίνδυνο που κυμαινόταν από 50% έως 90%, δάνεισαν οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που αποκαλύφθηκαν από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα θαλασσοδάνεια στα κανάλια και τα κόμματα.
8. Η φωτογραφία τους, σε αυτό το πρώτο τους βήμα στην Ευρώπη, με εκείνον να βγαίνει από μια βάρκα στη Λέσβο κρατώντας στην αγκαλιά του το μωρό του και κουβαλώντας στην πλάτη του την τυφλή του γυναίκα, συγκλόνισε. Η ιστορία πίσω από την οικογένεια.
9. Το λεωφορείο φροντίδας των αστέγων συμπολιτών μας αναμένεται να κυκλοφορήσει εντός του Ιουλίου στους δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά. Δείτε το σε φωτογραφίες.
10. Το Stonewall Inn στο νούμερο 53 της Christopher Street, στη συνοικία Greenwich Village, στο κάτω Μανχάταν, ανακηρύχθηκε και με τις «ευλογίες» του αμερικανού προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα, ως το πρώτο από τα 122 εθνικά μνημεία στις ΗΠΑ που τιμά το κίνημα για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.
* Σκίτσο του Πέτρου Τσιολάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.