Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Τσίπρας: Η ΕΕ για πρώτη φορά μικραίνει...

Τσίπρας: Η ΕΕ για πρώτη φορά μικραίνει - Πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί δεν εμπνέει τους λαούς της
Πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί δεν εμπνέει τους λαούς της...
Προβληματισμό για την επόμενη μέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ... Αναφερόμενος στο βρετανικό δημοψήφισμα και τις εξελίξεις μετά την απόφαση για Brexit, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δημιουργείται ένα ιστορικό δεδομένο -και αυτό είναι ότι, για πρώτη φορά από την ίδρυσή της, η ΕΕ «μικραίνει» και ο χάρτης αλλάζει. «Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή. Πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί η ΕΕ δεν εμπνέει τους λαούς της» σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε τι θα γινόταν εάν είχαμε σήμερα και άλλα δημοψηφίσματα σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εκτιμά πως υπάρχουν και άλλες χώρες, οι πολίτες των οποίων θα επέλεγαν την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Τσίπρας συμπέρανε ότι οι λαοί δεν εμπιστεύονται την ΕΕ και υπογράμμισε ότι, στο πλαίσιο αυτό, η Ευρώπη θα πρέπει να παρουσιάσει ένα νέο, πιο ελκυστικό όραμα, ενώ μίλησε για δημοκρατικό και κοινωνικό έλλειμμα στην Ένωση -το κοινωνικό έλλειμμα, δε, το χαρακτήρισε τεράστιο.

Ο ίδιος μίλησε και για τις ανισότητες εντός ΕΕ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορείς να μειώνεις το δημοσιονομικό έλλειμμα και ταυτόχρονα να αυξάνεται η ανεργία, όπως συνέβη στην ελληνική περίπτωση. Αναφέρθηκε μάλιστα συγκεκριμένα στην ανεργία στην Ελλάδα, η οποία στα χρόνια της κρίσης αυξήθηκε από το 7% στο 26%, την ώρα που, στην Γερμανία, όπως σημειώσε, η ανεργία μειώθηκε στο 4,5% -θέλοντας έτσι να επισημάνει την ανάγκη να μειωθούν οι ανισότητες στην ΕΕ.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ακόμη ότι αυτές τις ανισότητες και την ανάγκη ενός νέου οράματος για την ΕΕ είχε αναδείξει και ο ελληνικός λαός και η κυβέρνησή του, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, που έγινε στη χώρα μας.

Τέλος, προανήγγειλε πρωτοβουλίες και συνεργασίες της ελληνικής πλευράς σε πολιτικό και γεωγραφικό επίπεδο, προκειμένου να εξαλειφθούν οι ανισότητες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να υπάρξει μεγαλύτερη σύνδεση των ηγετικών ευρωπαϊκών οργάνων με τους λαούς της ΕΕ.

«Είτε θα αποφασίζουμε ο καθένας για τον εαυτό του είτε θα αποφασίσουμε τη δημιουργία μίας καλύτερης Ευρώπης» υπογράμισε ακόμη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.