Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Απαράδεκτες πρακτικές πολλών ιδιωτικών σχολείων

ΟΙΕΛΕ 
  Η ΟΙΕΛΕ απέστειλε σήμερα για το ζήτημα επιστολή στον Υπουργό Παιδείας 
| EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η εργοδοτική τρομοκρατία συνεχίζεται ακάθεκτη, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), σε αρκετά ιδιωτικά σχολεία. Δεκάδες καταγγελίες εκπαιδευτικών φτάνουν καθημερινά στα γραφεία της Ομοσπονδίας για εκβιαστικές μετατροπές συμβάσεων αορίστου σε ορισμένου χρόνου, με αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί (που αναγκάζονται να «παραιτηθούν», φυσικά όχι αυτοβούλως) να χάνουν την εκπαιδευτική τους προϋπηρεσία για κάθε χρήση, να χάνουν το δικαίωμα της αποζημίωσης (αφού η ορισμένου χρόνου σύμβαση απλώς λήγει) και της προσφυγής στη δικαιοσύνη σε περίπτωση εκδικητικής εκδίωξης από το σχολείο.
Επίσης, τα οφέλη των ιδιοκτητών είναι σοβαρά, καθώς γλιτώνουν χιλιάδες ευρώ από την καταβολή αποζημιώσεων απόλυσης και χρησιμοποιούν τη μέθοδο της μετατροπής των συμβάσεων για την τρομοκράτηση των υπόλοιπων εκπαιδευτικών ενός σχολείου.
Η ΟΙΕΛΕ απέστειλε σήμερα για το ζήτημα επιστολή στον Υπουργό Παιδείας με την οποία ζητά να μπει φραγμός στην απαράδεκτη αυτή εργοδοτική πρακτική.
Σε επιστολή της στον Υπουργό Παιδείας, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών επισημαίνει ότι το τελευταίο διάστημα υπό την απειλή της απόλυσης, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί υποχρεώνονται να δεχθούν τη μετατροπή της σύμβασής τους από αορίστου σε ορισμένου χρόνου. Η αυθαίρετη αυτή πρακτική προκαλεί σοβαρότατη βλάβη στους εκπαιδευτικούς και ευνοεί πολλαπλά τους σχολάρχες, διότι:
Η αλλαγή της σύμβασης μπορεί να γίνει μόνο με διακοπή της προηγούμενης αορίστου χρόνου, είτε με απόλυση (που δεν συμφέρει τον ιδιοκτήτη, λόγω καταβολής αποζημίωσης), είτε με παραίτηση. Επομένως, ο εκπαιδευτικός «παραιτείται» υπό πίεση, με αποτέλεσμα να μηδενίζεται επί της ουσίας η εκπαιδευτική του προϋπηρεσία!
Με τη νέα σύμβαση ορισμένου χρόνου ο εκπαιδευτικός χάνει το δικαίωμα καταβολής αποζημίωσης, καθώς η σύμβασή του απλώς λήγει. Επίσης, από τη στιγμή που η σύμβασή του απλώς λήγει και δεν καταγγέλλεται, χάνει το δικαίωμα της προσφυγής στη δικαιοσύνη σε περίπτωση εκδικητικής εκδίωξης από το σχολείο.
Ο ιδιοκτήτης που μετατρέπει τις συμβάσεις των εκπαιδευτικών του σχολείου του από αορίστου σε ορισμένου χρόνου κερδίζει χιλιάδες ευρώ από την αποφυγή καταβολής αποζημίωσης την οποία θα υποχρεούνταν να αποδώσει σε περίπτωση καταγγελίας σύμβασης. Όπως προαναφέρθηκε, αποφεύγει την προσφυγή εκπαιδευτικού εναντίον του για εκδικητική απομάκρυνσή του από το σχολείο. Με τη λήξη της ορισμένου χρόνου σύμβασης παύει κάθε δυνατότητα οποιασδήποτε διεκδίκησης εκ μέρους του εργαζόμενου.
Η μετατροπή των συμβάσεων χρησιμοποιείται συχνά από τον σχολάρχη ως μέσο τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών του σχολείου, ώστε να «συμμορφωθούν» σε κάθε είδους εντολή του, ακόμη κι αν αυτή προκαλεί παραβίαση της νομιμότητας.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.