Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Η Ελλάδα στη Ρωσία, η Ρωσία στην Ελλάδα

Η ιδέα ενός αφιερωματικού έτους συνεργασίας της Ελλάδας με τη Ρωσία διατυπώθηκε πρώτη φορά το 2007, έλαβε σχήμα το 2012, τέθηκε σε τροχιά υλοποίησης το 2015 και πραγματοποιείται τελικά φέτος. Οι διαχρονικά ισχυροί δεσμοί των δύο χωρών εμπλουτίζονται με ένα πλήθος προοπτικών συνεργασίας μέσα από το «Ετος Ρωσίας στην Ελλάδα» και αντίστοιχα το «Ετος Ελλάδας στη Ρωσία», το οποίο εγκαινιάστηκε με την έκθεση της αρχαϊκής Kόρης από τη συλλογή του Μουσείου Ακρόπολης στο Μουσείο Ερμιτάζ. Ηταν η αρχή μιας σειράς εκθέσεων (επιμελημένων από ελληνικούς φορείς) σε ρωσικά μουσεία, που αποτελούν την αιχμή του ελληνικού προγράμματος στην προσπάθεια της ανάδειξης των κοινών αναφορών των δύο χωρών στα θεμέλια της πολιτιστικής και πνευματικής μας κληρονομιάς.
Ηδη ολοκληρώθηκε η ατομική έκθεση του Αλέκου Φασιανού στην Αγία Πετρούπολη, ενώ στις 24 Ιουνίου θα εγκαινιαστεί στο Μουσείο Ερμιτάζ η μεγάλη έκθεση «Το Βυζάντιο στο πέρασμα των αιώνων» με περίπου 120 έργα της βυζαντινής περιόδου. «Ολες οι εκθέσεις οργανώθηκαν με στόχο να παρουσιαστεί η ελληνική τέχνη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, με τρόπο ώστε να εξυπηρετείται η προβολή της χώρας μας, και μέχρι στιγμής έχουμε εκπλαγεί από την εντυπωσιακή ανταπόκριση του ρωσικού κοινού», μας είπε ο κ. Γιώργος Καλαμαντής, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Πολιτισμού και συντονιστής των πολιτιστικών δράσεων του υπουργείου για το Ετος 2016. Οι πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις αποτελούν «ίσως το πιο προβεβλημένο», σύμφωνα με τον κ. Καλαμαντή, «αλλά μόνο ένα από τα μέρη του Ετους».
Στο πλευρό του υπουργείου Πολιτισμού συντάχθηκαν...
 
 συνέχεια
...δημόσιοι αλλά και ιδιωτικοί φορείς από πολλούς διαφορετικούς χώρους, οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και ανεξάρτητα ιδρύματα. Το πρόγραμμα που σχηματίστηκε αποτελείται από περισσότερες από 100 δράσεις στη ρωσική επικράτεια, παρότι κάθε πρωτοβουλία βασιζόταν στην αυτοχρηματοδότησή της ή σε χορηγίες. «Το Ετος 2016 είναι ένα πρόγραμμα “των προθύμων και δυναμένων”, πράγμα που δίνει πρόσθετη αξία στην προσπάθεια», μας είπε ο κ. Ηλίας Κλης, πρέσβης επί τιμή, ειδικός εκπρόσωπος του πρωθυπουργού και γενικός συντονιστής αυτής της προσπάθειας μέσω του υπουργείου Εσωτερικών.
«Η πρωτοβουλία του Ετους απέβλεπε, πέραν της ανανέωσης των παραδοσιακών δεσμών, στην πρακτική διεύρυνση των διμερών σχέσεων αλλά και σε δράσεις προβολής με απτά οικονομικά οφέλη (εξαγωγές, τουρισμός κ.ά.). Το Ετος αποτελεί καταλύτη για την ενίσχυση των επαφών στο επίπεδο της πραγματικής οικονομίας».
Ενα παράδειγμα για τα παραπάνω είναι η έλευση μιας πολυμελούς ομάδας Ρώσων επιχειρηματικών στη χώρα μας στο πλαίσιο της ΔΕΘ, όπου η Ρωσία θα είναι η τιμώμενη χώρα. Αλλωστε, ανάλογες ανταλλαγές επιχειρηματικών επισκέψεων, με την ευκαιρία του Ετους, θα πραγματοποιηθούν και στην πορεία της χρονιάς. Οπως ακόμα, μέσα σε ένα κλίμα φιλίας και συνεργασίας, έχουν ήδη αρχίσει να πραγματοποιούνται συμφωνίες αμοιβαίου ενδιαφέροντος σε τομείς όπως η Ερευνα και Τεχνολογία, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο Τουρισμός κ.ά.  
«Παρά τις αντιξοότητες που προκαλεί η παρούσα κρίση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και η δυσμενής οικονομική της προοπτική, η Ρωσία παραμένει υπολογίσιμος οικονομικός εταίρος και η ρωσική αγορά διατηρεί το ενδιαφέρον της για ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες», μας είπε ο κ. Κλης. «Η αξιοποίηση του Ετους στο επίπεδο αυτό εναπόκειται στην επιτυχή συνέργεια των αρμόδιων κρατικών φορέων με τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα,  προκειμένου να διαφυλαχθεί και να διευρυνθεί η θέση μας στη ρωσική αγορά».
Για τη Ρωσία αυτό το ετήσιο και αμοιβαίο σχήμα πορείας και συνεργασίας είναι μια παγιωμένη τακτική (παράλληλα, αυτήν τη στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη Ετος Γραμμάτων με την Αγγλία), αλλά για τη χώρα μας είναι η πρώτη φορά. Με την ελπίδα ότι θα αποτελέσει μια οδό υγιούς και πολυεπίπεδης ανάπτυξης.
Περιοδικό "Κ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.