Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Η ανευθυνότητα της αντιπολίτευσης

Αποψη
Δεν είναι καθόλου δημοκρατικό να καλούν κάποιοι σε πτώση της κυβέρνησης χωρίς να λένε με τι θα αντικατασταθεί
  Στην Ελλάδα, έλεγε ο μεγάλος Γιάννης Τσαρούχης, είσαι ό,τι δηλώσεις. Ετσι πιστεύουν πολλοί που θεωρούν πως είναι αυτό που δηλώνουν. Και όταν υπηρετούν κάποια σκοπιμότητα επιδιώκουν να τους πιστεύουν για ό,τι δηλώνουν.
Αυτό ακριβώς έπραξαν και οι διοργανωτές των αυριανών αντικυβερνητικών συγκεντρώσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με το γενικό σύνθημα «Παραιτηθείτε». Εμφανίζονται ως αχρωμάτιστοι και ακομμάτιστοι πολίτες.
Η αλήθεια βέβαια είναι διαφορετική. Οι διοργανωτές που εμφανίζονται στην κοινωνική δικτύωση είναι στελέχη κυρίως του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Στις τάξεις τους προφανώς θα προσχωρήσουν και άλλοι από διαφορετικούς χώρους, ενώ είναι βέβαιο πως όσοι πάνε στις αυριανές συγκεντρώσεις δεν θα είναι απολιτικοί.
Καλώς ή κακώς, στις σύγχρονες κοινωνίες όλα είναι πολιτικά, γιατί χωρίς την πολιτική δεν υπήρξε και δεν υπάρχει κοινωνία με οργάνωση και κανόνες. Πολιτικές επομένως είναι και οι αυριανές συγκεντρώσεις.
Πολύ περισσότερο που έχουν σαφή πολιτικό στόχο, την άσκηση πίεσης για την πτώση της κυβέρνησης και την αντικατάστασή της από κάποια άλλη. Βέβαια οι διοργανωτές δεν λένε στον λαό, που τον καλούν να κατεβεί στις συγκεντρώσεις, από ποια κυβέρνηση θέλουν να αντικατασταθεί η σημερινή.
Σίγουρα όμως δεν επιθυμούν μια κυβέρνηση σαν τη σημερινή ή αριστερότερη της σημερινής!
Στις δημοκρατίες οι κυβερνήσεις μπορούν να πέσουν με τη λαϊκή πίεση. Και αυτό είναι απολύτως δημοκρατικό. Δεν είναι όμως καθόλου δημοκρατικό να καλούν κάποιοι σε πτώση της κυβέρνησης χωρίς να λένε με τι θα αντικατασταθεί.
Το αίτημα για πτώση της κυβέρνησης είναι στείρος και αρνητικός στόχος, αν δεν συνοδεύεται από μια σαφή και συγκεκριμένη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης του τόπου.
Αν υπάρχει και οι διοργανωτές των συγκεντρώσεων την έχουν, γιατί δεν τη λένε; Αν δεν υπάρχει, οι εμπνευστές τού «Παραιτηθείτε» κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό, επιδιώκουν το πολιτικό χάος και συνειδητά ή ασυνείδητα ανοίγουν τον δρόμο σε δυνάμεις της πολιτικής ανωμαλίας υποσκάπτοντας το μέλλον της χώρας.
Το χειρότερο όμως δεν είναι αυτό που κάνουν αυτοί - ορισμένοι από τους οποίους είναι εντελώς γραφικοί. Το χειρότερο είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, εμμέσως πλην σαφώς, καλύπτει αυτή την πρωτοβουλία, νομίζοντας ότι θα την προσεταιριστεί. Τόση ανευθυνότητα πια!
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.