Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Ιστορικό δημοψήφισμα για το μέλλον της Βρετανίας στην Ε.Ε...

ΟιΒρετανοί καλούνται να...
ψηφίσουν σε ένα ιστορικό δημοψήφισμα, από το αποτέλεσμα του οποίου θα κριθεί η παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 ώρα Βρετανίας (09:00 ώρα Ελλάδας) και κλείνουν στις 22:00 (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας)..

Το εκλογικό αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί αύριο το πρωί, αλλά μέχρι τις 4 τα ξημερώματα κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρχει σαφής ένδειξη του αποτελέσματος.

Πρόκειται για το τρίτο δημοψήφισμα στην ιστορία της χώρας, το οποίο διεξάγεται έπειτα από τέσσερις μήνες πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στους υποστηρικτές της παραμονής της Βρετανίας και εκείνους που επιθυμούν την αποχώρησή της από την Ε.Ε.

Το ερώτημα
«Θα πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση;».

Αυτό είναι το ερώτημα που θα κληθούν να απαντήσουν πάνω από 46,5 εκατ. ψηφοφόροι. Συνολικά έχουν δημιουργηθεί 382 τοπικά εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα.
Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους.

Εκτός από Βρετανούς, δικαίωμα εγγραφής για να ψηφίσουν είχαν πολίτες της Ιρλανδίας και της Κοινοπολιτείας που είναι εγκατεστημένοι στη Βρετανία.

Μεταξύ αυτών και Κύπριοι απόδημοι, αλλά και Βρετανοί πολίτες που διαμένουν στο εξωτερικό λιγότερο από 15 χρόνια.

Η τελευταία δημοσκόπηση και οι αναποφάσιστοι
Η εκστρατεία υπέρ της παραμονής ανέκτησε το προβάδισμά της έναντι της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov που δημοσιεύθηκε στους «Times».

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το Bremain προηγείται με 51% έναντι 49% του Brexit.

Τα ποσοστά προκύπτουν με βάση τους υπολογισμούς για τη συμμετοχή και μετά την αφαίρεση όσων από τους ερωτηθέντες απάντησαν «δεν γνωρίζω» ή δεν απάντησαν τι θα ψηφίσουν, εξήγησε ο Σαμ Κόουτς, αναπληρωτής αρχισυντάκτης του πολιτικού τμήματος των Τimes.

Προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας για την εφημερίδα έφερε την εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. να προηγείται.

Ωστόσο, σημαντικό είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων (10%), που αναμένεται να κρίνει το αποτέλεσμα.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.