Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα. Σε Τίτλους


tvxs.gr
Τελευταία ανανέωση 23:24 | 14 Ιουν. 2016
1. Συριακοί τηλεοπτικοί σταθμοί μεταδίδουν ότι σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο Ισλαμικό Κράτος σκοτώθηκε ο ηγέτης της τζιχαντιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης Αμπού Μπακρ αλ - Μπαγκντάντι. Την πληροφορία αναμεταδίδουν και διεθνή μέσα ενημέρωσης, ωστόσο ο διεθνής συνασπισμός κατά του Ισλαμικού Κράτους δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει.
2. Λίστα θανάτου, η οποία περιλάμβανε ονόματα VIP, αστυνομικών και δημοσιογράφων διατηρούσε ο 25χρονος τζιχαντιστής και δράστης του αποτρόπαιου εγκλήματος στο Παρίσι με θύματα ένα ζευγάρι αστυνομικών. Ο Αμπάλα Λαρόσι, όπως είναι το όνομα του δράστη, εισέβαλε στο σπίτι του Ζαν - Μπαπτίστ Σαλβέν και της σύντροφου του Τζέσικα, τους κράτησε ομήρους και στη συνέχεια τους εκτέλεσε μπροστά στα μάτια του τρίχρονου παιδιού τους. Μάλιστα μετέδωσε τη δολοφονία  live μέσω facebook. Ο ίδιος έπεσε νεκρός από πυρά των γαλλικών ειδικών δυνάμεων. «Αδιαμφισβήτητη τρομοκρατία η δολοφονία των αστυνομικών στο Παρίσι», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ.
3. Brexit: Τι θα συμβεί τις πρώτες 100 ημέρες. Ενώ τελευταία δημοσκόπηση δείχνει το Brexit να προηγείται ακόμη και με επτά μονάδες ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει έτοιμο σχέδιο δράσης, έναν οδικό χάρτη σε περίπτωση αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, ενώ ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, υποστήριξε χθες, ότι το Brexit θα μπορούσε να σημάνει το τέλος του «ίδιου του δυτικού πολιτικού πολιτισμού». Σε περίπτωση Brexit οι Βρυξέλλες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν κατ' αρχάς σε ένα damage control. Τί θα συμβεί ωστόσο, τις πρώτες 100 ημέρες εάν οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε.
4. Ήταν γκέι ο τζιχαντιστής του Ορλάντο; Πληροφορίες πως ο Ομάρ Ματίν, δράστης της επίθεση στο gay club «Pulse», ήταν ομοφυλόφιλος, δημοσιεύουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες δημιουργούνται νέα δεδομένα για την υπόθεση καθώς ο δράστης είχε παρουσιαστεί αρχικά ως τζιχαντιστής. Το Ισλαμικό Κράτος έσπευσε να αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης και μάλιστα δύο φορές.  Ωστόσο τη Δευτέρα οι αμερικανικές αρχές ανέφεραν πως βάσει των μέχρι τώρα στοιχείων δεν διαφαίνεται εμπλοκή του Ισλαμικού Κράτους στην επίθεση του Ορλάντο. Αν οι μαρτυρίες ευσταθούν, τότε οι αρχές αναμένεται να φέρουν στο επίκεντρο της έρευνας το ψυχολογικό προφίλ του δράστη, αφήνοντας στην άκρη το ενδεχόμενο της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας.
5. Η επέλαση των Ρώσων χούλιγκανς στο Euro για το… «γόητρο». Με πρόστιμο 150.000 ευρώ και τον αποκλεισμό τους από το Euro με αναστολή τιμώρησε η UEFA τη ρωσική ομοσπονδία για τα άγρια επεισόδια των οπαδών της στη Γαλλία, όπου διεξάγεται το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Ο «αποκλεισμός με αναστολή» σημαίνει πως σε περίπτωση που οι Ρώσοι χούλιγκανς εμπλακούν και πάλι σε κάποιο βίαιο επεισόδιο τότε αυτομάτως η Ρωσία θα αποκλειστεί από τη διοργάνωση. «Ήρθαμε για να δείρουμε τους Άγγλους, που υποστηρίζουν πως είναι οι καλύτεροι χούλιγανς. Θέλουμε να τους αποδείξουμε πως δεν είναι παρά κοριτσάκια», ήταν η ωμή ομολογία ενός Ρώσου χούλιγκαν που ταξίδεψε στη Γαλλία, δείχνοντας πως η παρουσία τους στη Μασσαλία ελάχιστα συνδέεται με το ποδόσφαιρο... Εν τω μεταξύ στο Παρίσι πραγματοποιήθηκε διαδήλωση ενάντια στην κυβέρνηση και το νέο εργασιακό νόμο, κατά τη διάρκεια της οποίας ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, με αποτέλεσμα να τραυματισμούν τουλάχιστον 26 άτομα, πολίτες και αστυνομικοί. 
6. Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο 14χρονος ο οποίος ομολόγησε ότι είναι ο δράστης του εγκλήματος που αποκαλύφθηκε στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης, με θύμα συνομήλικο φίλο και συμμαθητή του. Όπως ομόφωνα αποφάσισε ανακριτή και εισαγγελέας το παιδί θα παρακολουθείται από ειδικούς ψυχολόγους ενώ του απαγορεύθηκε η διαμονή και η μετάβαση στο χωριό Γέφυρα. Ο θείος του θύματος υποστήριξε πως ο 14χρονος  άφησε ένα σημείωμα στο σπίτι του,  που έγραφε το όνομα του και το όνομα του θύματος με τη σημείωση «φίλοι - αδέλφια». Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο ο 14χρονος δράστης να είχε υποστεί bullying και εκτίμησε ότι πρόκειται για ψυχικά διαταραγμένο παιδί, υποστηρίζοντας ότι στο παρελθόν είχε επιτεθεί και σε ζώα.
7. Ποιοι είναι τελικά οι #παραιτηθείτε (Σοβαρευτείτε…) Ο θόρυβος ήταν εξ αρχής δυσανάλογος της ουσίας. Και τα πολιτικά πάθη μακράν μεγαλύτερα του –διαδικτυακού τουλάχιστον – πλήθους. Μένει να φανεί, από την αυριανή συγκέντρωση των #paraititheite στο Σύνταγμα, εάν και τα δύο αυτά δεδομένα μπορούν να ανατραπούν μετά τον ανένδοτο Φίλη κατά της «κατσαρόλας» και την… αντεπανάσταση του νεοαγανακτισμένου Αδωνι.
8. O δήμαρχος του Λονδίνου απαγόρευσε στο μετρό τις διαφημίσεις με «μη ρεαλιστικά» σώματα. Η λεζάντα  της διαφήμισης με την καλλίγραμμη κοπέλα στο μετρό του Λονδίνου έγραφε: «Είσαι έτοιμη για την παραλία;». Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ αυτών και ο νέος δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν, υπέγραψαν ενάντια στη διαφήμιση ζητώντας να απαγορευτεί, επειδή διαφημίσεις τέτοιου τύπου «ενδέχεται να λειτουργήσουν υποτιμητικά για τους ανθρώπους και ειδικά τις γυναίκες, κάνοντάς τες να νιώθουν άσχημα για το σώμα τους». «Ήρθε η ώρα να μπει ένα τέλος», τόνισε ο Σαντίκ Καν. Ο νέος κανονισμός θα εφαρμοστεί σε περίπου 12.000 διαφημίσεις που αναρτώνται σε λεωφορεία, τραμ, μετρό και τρένα τα οποία κυκλοφορούν στο δίκτυο Μεταφορών για το Λονδίνο (TfL), το οποίο διαχειρίζονται οι αρχές της πόλης.
9. Το ένατο μέρος της μεγάλης έρευνας του tvxs.gr για τα πιστοποιητικά πολιτικών φρονημάτων: «Ο κομμουνίζμος δεν είναι καλό πραγά...». Το κλίμα διχασμού, τρομοκρατίας και εκφοβισμού που επέβαλε στην ελληνική κοινωνία η χούντα αποτυπώνεται, με τον πιο αποκαλυπτικό ίσως τρόπο, στην περίφημη «Ερώτηση Νο 9» του πιστοποιητικού πολιτικών φρονημάτων. Είναι, στην ουσία, η ερώτηση αποκήρυξης του κομμουνισμού – μια ερώτηση, που καλούντο να απαντήσουν οι φαντάροι της εποχής προκειμένου να αποκτήσουν άμεμπτο «Δελτίο Νομιμοφροσύνης».
10. Τέλος διαβάστε τη συνέχεια του αφιερώματος του Tvxs.gr για το Euro: Η εκδίκηση των «Ιπτάμενων» Ολλανδών. Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα φιλοξενείται για πρώτη φορά το 1988 στη Δυτική Γερμανία και οι διοργανωτές, φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1986 κόντρα στην Αργεντινή του θρυλικού Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, φάνταζαν ως το ακλόνητο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Όμως οι Ολλανδοί του Ρίνους Μίχελς, με τους Γκούλιτ, Κούμαν, Ράικαρντ και Φαν Μπάστεν, τους χάλασαν τα σχέδια. Οι «οράνιε», που τη δεκαετία του ’70 δίδαξαν στον κόσμο το «ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο» αλλά έχασαν δύο φορές τον τίτλο σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου, στα γήπεδα της Δυτικής Γερμανίας πήραν την εκδίκησή τους…
* Σκίτσο του Martin Rowson από τον Guardian για τα επεισόδια στη Γαλλία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.