Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Σε ελεύθερη πτώση ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία

Δημοσκόπηση

tvxs.gr 17:55 | 31 Μάιος. 2016
Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η δημοτικότητα των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία. Στην πρόθεση ψήφου σοσιαλδημοκράτες και συντηρητικοί για πρώτη φορά πέφτουν κάτω από το 50%.

Όπως γράφει η Deutsche Welle, τα κόμματα του «μεγάλου συνασπισμού» σημειώνουν νέο αρνητικό ρεκόρ.
Ειδικότερα στη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Insa για λογαριασμό της εφημερίδας Bild, Οι Χριστιανοδημοκράτες - Χριστιανοκοινωνιστές (CDU - CSU) συγκεντρώνουν το 30% στην πρόθεση ψήφου και ακολουθούν οι σοσιαλδημοκράτες με 19%, το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 15%, οι Πράσινοι με 13%, η Αριστερά με 9,5% και οι Φιλελεύθεροι με 8%.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του δημοσκοπικού ινστιτούτου Insa Χέρμαν Μπίνκερτ ούτε...
 
 συνέχεια
...η σύνοδος της ομάδας των G7 στην Ιαπωνία, ούτε οι πρόσφατες διαβουλεύσεις των κυβερνητικών στελεχών στο Μέζεμπουργκ δεν κατάφεραν να επιδράσουν θετικά την πρόθεση ψήφου υπέρ του μεγάλου συνασπισμού, όπως συνέβαινε, στο παρελθόν.
Ρήγμα στο συνασπισμό της Μέρκελ
Υπό την πίεση και του δημοσκοπικού ναδίρ οι επικεφαλής της Χριστιανικής Ένωσης (CDU - SCU) Αγκελα Μέρκελ και Χορστ Ζέχοφερ συναντώνται για διαβουλεύσεις σήμερα το απόγευμα στο Βερολίνο. Παράλληλα Μέρκελ και Ζέχοφερ θα αναζητήσουν κοινή γραμμή και στην δημόσια διαφωνία τους στο ζήτημα διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.
Λέγεται, ότι οι δύο επικεφαλής δεν ήταν, μέχρι προ ημερών, σε θέση ούτε καν να συμφωνήσουν που θα πραγματοποιηθεί η κατ' ιδίαν συνάντησή τους με σκοπό την γεφύρωση των διαφορών τους. Υπενθυμίζουμε ότι ο πρόεδρος των χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζέεχοφερ επιρρίπτει στην προσφυγική πολιτική της Αγκελας Μέρκελ την ευθύνη για την δημοσκοπική καθίζηση των γερμανών συντηρητικών.
Γεγονός πάντως είναι ότι ακόμα και λίγες ώρες πριν την συνάντηση Μέρκελ-Ζέχοφερ στο Βερολίνο οι τόνοι παραμένουν υψηλοί, με τον γ.γ. των χριστιανοκοινωνιστών Αντρέας Σόιερ να κατηγορεί στην εφημερίδα Bild το αδερφό κόμμα των χριστιανοδημοκρατών ότι στερείται προφίλ: «Όταν Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο ζημιώνονται εν τέλει όλα τα κόμματα», δήλωσε ο βαυαρός πολιτικός.
Εκτός αυτού ο Χορστ Ζέχοφερ υποπτεύεται, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, μια συνωμοσία, που φθάνει μέχρι το εσωτερικό της καγκελαρίας, με στόχο την εξουδετέρωση του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος.
Από την πλευρά των Χριστιανοδημοκρατών πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ζήτησε σε συνέντευξή του στον γερμανικό Τύπο να τερματιστούν οι διενέξεις στο εσωτερικό των συντηρητικών, τονίζοντας ότι οι έριδες βλάπτουν την Χριστιανική Ένωση στο σύνολό της και πως οι όποιες διαφορές πρέπει να συζητιούνται κεκλεισμένων των θυρών. Επιπλέον ο υπουργός Εσωτερικών θεωρεί ότι οι τόνοι στις συνεντεύξεις, που δίνουν εκπρόσωποι των αδελφών κομμάτων, μπορούν να πέσουν από τη στιγμή που έχει περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των προσφύγων που περνά τα γερμανικά σύνορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.