Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Το Νέο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στην τελική ευθεία

to-neo-mouseio-laikis-texnis-stin-teliki-eutheia
4.000 τετραγωνικά μέτρα, στην καρδιά της παλιάς και της σύγχρονης Αθήνας, ετοιμάζεται ένα μουσείο με σύγχρονη ταυτότητα και μεγάλη ιστορία
 
Για ένα από τα παλαιότερα μουσεία της χώρας, που ιδρύθηκε το 1918, το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, τα νέα είναι ευχάριστα. Λίγο πριν γιορτάσει τα εκατοστά του γενέθλια, το 2018, οι εργασίες μετεγκατάστασής του στο νέο μουσείο που ετοιμάζεται στην καρδιά της Αθήνας, στο Μοναστηράκι στις οδούς Άρεως, Βρυσακίου, Κλάδου και Αδριανού, προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς γύρω από μία αθηναϊκή αυλή, που «έζησε» από την ύστερη τουρκοκρατία ως τις αρχές του 20ού αιώνα, μία πραγματική Αυλή των Θαυμάτων.


Η αποκατάσταση των 23 κτιρίων ολοκληρώνεται, το μουσείο έχει ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα και την ταλαιπωρία των καθυστερήσεων και τον Ιούλιο αναμένεται να παραδοθούν τα κτίρια. Έπεται η ετοιμασία των εκθεσιακών χώρων που θέλει ένα μουσείο «εξωστρεφές» με μια νέα μουσειακή ταυτότητα.
Στην καρδιά της παλιάς και της σύγχρονης Αθήνας, στο Μοναστηράκι, περίκλειστη από τις προσόψεις ερειπωμένων κτηρίων και σύγχρονων μαγαζιών, κρύβεται, σαν καλά φυλαγμένο μυστικό, μια ολόκληρη γειτονιά της παλιάς Αθήνας. Εδώ, η μακραίωνη ιστορία της πόλης ξεδιπλώνεται σε ένα μωσαϊκό από κτηριακά κατάλοιπα: το υστερορρωμαϊκό τείχος, μια παλαιοχριστιανική βασιλική, τμήματα ενός αρχοντικού και ένα εκκλησάκι του 17ου αιώνα, σπίτια του 19ου και του 20ού αιώνα. Οι περαστικοί λίγα μπορούν να διακρίνουν, χαγιάτια με διαφορετικά χρώματα και φυτά, ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό που ξετυλίγει το πολιτιστικό νήμα της ιστορίας μας.

Το ρωμαϊκό τείχος, η παλαιοχριστιανική βασιλική του Αγίου Θωμά του 5ου αι. μ.Χ., η πύλη και η κρήνη του αρχοντικού Χωματιανού - Λογοθέτη του 17ου αι., το εκκλησάκι του Αγ. Ελισσαίου που έψελνε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, η οικία Δραγούμη. Στη νέα μόνιμη έκθεση των 4.000 τ.μ. το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στον άνθρωπο. Ο νεώτερος ελληνικός πολιτισμός προβάλλεται σφαιρικά, μέσα από μια ερμηνευτική προσέγγιση της υλικής και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα αντικείμενα της λαϊκής τέχνης γίνονται η αφορμή και το μέσον για να αναδειχθούν ο τρόπος της ζωής, οι αντιλήψεις και τα αισθητικά πρότυπα, η τεχνογνωσία και η τέχνη των ανθρώπων του πρόσφατου παρελθόντος, αυτά που καθόρισαν την ταυτότητα του παρόντος και προοικονομούν, ώς ένα βαθμό, το μέλλον.

Με αντικείμενα που χρονολογούνται από τα μέσα του 18ου αιώνα έως τη δεκαετία του 1970, διαδραστικές ψηφιακές εφαρμογές, πολυμέσα και ποικίλο εποπτικό υλικό, το νέο Μουσείο θα είναι ένα σύγχρονο μουσείο, όπου κυριαρχούν οι αρχές της βιωματικής προσέγγισης, της ψυχαγωγικής εκπαίδευσης και της ανανεωσιμότητας. Εκτός της μόνιμης έκθεσης, θα υπάρχει χώρος εκπαιδευτικών προγραμμάτων, χώροι περιοδικών εκθέσεων και εκδηλώσεων, υπαίθριο θέατρο, καφετέρια και πωλητήριο.

Στα 23 κτίσματα του νέου ΜΕΛΤ θα προβάλλονται χιλιάδες εκθέματα, θα αναπτύσσονται δραστηριότητες, διαδραστικές ψηφιακές εφαρμογές, πολυμέσα και εποπτικό υλικό. Το Τζαμί Τζισδαράκη στην πλατεία Μοναστηρακίου θα λειτουργεί ως προπομπός του μουσείου που ακολουθεί λίγο πιο πάνω, ενώ οι υπόλοιποι χώροι (Λουτρό Αέρηδων, Κτίριο της οδού Πανός, Μουσείο Λαϊκών Μουσικών Οργάνων-Συλλογή Ανωγειανάκη θα αξιοποιηθούν για μονοθεματικές εκθέσεις. Το κτίριο της οδού Κυδαθηναίων θα μετατραπεί σε οργανωμένο επισκέψιμο αποθηκευτικό χώρο).

Ένας νέος μουσειακός ιστός αναγεννάται σε ένα από τα πιο ζωντανά κομμάτια της πρωτεύουσας με άξονα την εξωστρέφεια και τις νέες τεχνολογίες που θα πρωταγωνιστούν προκειμένου να κάνουν τις ξεναγήσεις και την ιστορία φιλική σε κάθε χρήστη.
thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.