Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Brexit: Σκληρή γραμμή από E.E. - Λονδίνο: δεν υπάρχει λόγος βιασύνης

Καθώς ο αντίκτυπος από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος παραμένει βαρύς στην υφήλιο, Βρυξέλλες και Λονδίνο μοιάζουν να διαμορφώνουν τη στρατηγική τους.
Για την ακρίβεια, αυτό το πράττουν οι Βρυξέλλες καθώς στο Λονδίνο το αποτέλεσμα υπήρξε συντριπτικό για τα δύο κραταιά κόμματα. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε την παραίτησή του και την παράδοση της Downing Street στο διάδοχο που θα επιλέξουν οι Συντηρητικοί μέχρι τον Οκτώβριο, την ίδια ώρα που αυξάνονται οι φωνές για αποχώρηση του ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος βρίσκεται, επίσης, στην πλευρά των ηττημένων του δημοψηφίσματος.
Οι Βρυξέλλες, πάλι, ήδη από νωρίς το πρωί έδειξαν τη βούλησή τους να κρατήσουν σκληρή γραμμή έναντι της Μεγάλης Βρετανίας, σε μία προσπάθεια να στείλουν το μήνυμα ότι δεν είναι η Ένωση που πλήττεται από το αποτέλεσμα. Και το έπραξαν με τον πλέον εμφατικό τρόπο καθώς στην κοινή ανακοίνωση των κ. Ζ.Κ. Γιούνκερ, Ντ. Τουσκ, Μ. Σουλτς και του Ολλανδού Μ. Ρούτε δηλώνεται η πρόθεση της Ε.Ε. να δρομολογήσει τις διαδικασίες διαζυγίου από τη Βρετανία το ταχύτερο δυνατό.
«Αναμένουμε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να υλοποιήσει στην πράξη, το ταχύτερο δυνατόν, αυτήν την απόφαση του βρετανικού λαού, όσο οδυνηρή και αν είναι η σχετική διαδικασία. Κάθε καθυστέρηση θα παρατείνει χωρίς λόγο την αβεβαιότητα» σημειώνεται στο κοινό ανακοινωθέν και προς άρση οποιασδήποτε αμφισβήτησης προστίθεται: «Το άρθρο 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση καθορίζει τη διαδικασία την οποία πρέπει να ακολουθήσουμε σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε έτοιμοι να δρομολογήσουμε ταχύτατα τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις της αποχώρησής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Παράλληλα, δηλώνεται ότι η ειδική συμφωνία που επιτεύχθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο «δεν ισχύει πλέον και δεν θα υπάρξει νέα σχετική διαπραγμάτευση» ενώ υπενθυμίζεται ότι με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξόδου, η Βρετανία θα αποτελεί... «τρίτη χώρα».
Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και οι αναφορές του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ καθώς είναι σαφές ότι η υπόλοιπη Ευρώπη θέλει να κλείσει, το ταχύτερο, τη σχετική συζήτηση και, κυρίως, να δείξει ότι θα διαχειριστεί το διαζύγιο από θέση ισχύος.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, στο Λονδίνο μοιάζουν να μην βιάζονται ή, όπως σημειώνουν διεθνή μέσα, να μην πιστεύουν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έδειξε... brexit. Το αποτέλεσμα έχει θέσει σε περιδίνηση το βρετανικό πολιτικό σύστημα και, προφανώς, θα απαιτηθεί χρόνος προκειμένου το Λονδίνο να χαρτογραφήσει τα νερά στα οποία μπήκε και να χαράξει τη νέα του πορεία.
Ο Ντ. Κάμερον δήλωσε ότι δεν θα ενεργοποιήσει τη διαδικασία του άρθρου 50 αλλά θα αφήσει την ευθύνη στο διάδοχό του στην πρωθυπουργία. Κι αν όσα είπε ο απερχόμενος βρετανός πρωθυπουργός μοιάζουν πολιτικά συνεπή, διότι παρά τις μοιραίες επιλογές του επέμεινε στο remain, οι τόνοι που χρησιμοποίησε η ηγετική μορφή της καμπάνιας εξόδου, ο Μπόρις Τζόνσον, προκάλεσαν αίσθηση.
«Δεν υπάρχει λόγος βιασύνης» ανέφερε και επικαλούμενος τον Ντ. Κάμερον προσέθεσε ότι «δεν υπάρχει ανάγκη να ενεργοποιηθεί άμεσα το άρθρο 50». Ο μέχρι πρότινος Δήμαρχος του Λονδίνου και εκ των βασικών υποψηφίων για τη διαδοχή του Ντ. Κάμερον επεδίωξε επίσης να πείσει ότι η, όπως είπε, «έξοδος της Βρετανίας από αυτό τον υπερεθνικό οργανισμό» δεν σημαίνει ότι θα πάψει να είναι μια μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη και δεν θα βυθιστεί στον απομονωτισμό.
Θα έχει ενδιαφέρον εάν, τελικά, ο Μπ. Τζόνσον διαδεχτεί τον Ντ. Κάμερον και εάν θα είναι αυτός που θα κληθεί, τελικά, να ενεργοποιήσει τη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. 
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.