Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

«Ναι» στο Brexit λένε οι Βρετανοί σε νέες δημοσκοπήσεις. Σκληρή Μάχη


tvxs.gr 23:19 | 31 Μάιος. 2016
Υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση τάσσονται οι Βρετανοί σύμφωνα με δύο νέες δημοσκοπήσεις.

Ειδικότερα σε τηλεφωνική δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την ICM για λογαριασμό της Guardian έδειξε ότι το 45% των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το 42% θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής. Η ICM επισήμανε ότι η πρόκειται για την πρώτη τηλεφωνική δημοσκόπηση που διεξάγει η εταιρεία και δίνει προβάδισμα στους υποστηρικτές του Brexit.
Σε άλλη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε μέσω διαδικτύου η ίδια εταιρεία, το Brexit προηγείται με 47% έναντι 44% της παραμονής.
Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα όλες οι τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις έδιναν σημαντικό προβάδισμα στους υποστηρικτές της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ. Προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, στις 16 Μαΐου, έδειξε ότι η «παραμονή» προηγείτο της «εξόδου» με διαφορά οκτώ μονάδων. Οι δύο δημοσκοπήσεις διενεργήθηκαν το τριήμερο 27-29 Μαΐου. Στην τηλεφωνική συμμετείχαν 1.004 ψηφοφόροι ηλικίας άνω των 18 ετών και στη διαδικτυακή 2.052.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στη Βρετανία είναι πως αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της δημοσκόπησης η στερλίνα έπεσε χάνοντας περίπου ένα σεντ έναντι του δολαρίου. 
Ρήξη στο εσωτερικό των Συντηρητικών
Όπως εξελίσσεται η διαδικασία και κλιμακώνονται οι εντάσεις, το Δημοψήφισμα θέτει σοβαρά εν αμφιβόλω την συνοχή του Συντηρητικού Κόμματος. Ενορχηστρωμένη προσωπική εκστρατεία κατά του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον εξαπέλυσαν το τελευταίο 24ωρο βουλευτές του κόμματός του ακόμη και...

 συνέχεια
...μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που ηγούνται της εκστρατείας του Brexit.
Τρείς βουλευτές ζήτησαν την αποπομπή του Ντέιβιντ Κάμερον από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, ισχυριζόμενοι ότι έχουν έτοιμες τις 50 υπογραφές που απαιτούνται για να κινήσουν πρόταση μομφής εναντίον του. Ισχυρισμός που μαθηματικά δεν ευσταθεί, αφού είναι γνωστόν πως ο αριθμός των σκληροπυρηνικών ευρωσκεπτικιστών στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Τόρηδων, δεν ξεπερνά τους 40 οι οποίοι επιπλέον είναι πολύ αμφίβολο αν θα φθάσουν έως του σημείου να συσπειρωθούν εναντίον του ηγέτη που τους έφερε δύο φορές στην κυβέρνηση μετά από 13 χρόνια στην πολιτική έρημο.
Παράλληλα, ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος χρησιμοποιεί την αντιευρωπαϊκή καμπάνια ως μέσο ανέλιξής του στην Ηγεσία των Συντηρητικών, εξαπέλυσε προσωπική επίθεση κατά του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, χαρακτηρίζοντας τους αναξιόπιστους.
Τον εκτροχιασμό της προεκλογικής εκστρατείας από πλευράς των υποστηρικτών του Brexit κατήγγειλαν επίλεκτα στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ και ο επίσης πρώην υπουργός Οικονομικών Κένεθ Κλάρκ, αποκαλώντας ειδικά τον Τζόνσον «οπορτουνιστή ο οποίος βάζει τις προσωπικές του φιλοδοξίες πάνω από το εθνικό συμφέρον». Επιπλέον τον κατηγορούν για ανήθικη και κακοήθη καμπάνια αντίστοιχη με του Ντόναλντ Τράμπ.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός ο οποίος ξεκίνησε χθες εκστρατεία, υπέρ της παραμονής στην Ευρώπη, από κοινού με τον νέο Δήμαρχο Λονδίνου, Σαντίκ Καν, απέφυγε κάθε σχολιασμό για τα τεκταινόμενα στο Κόμμα του. Ο εσωκομματικός πόλεμος για τον Ντέιβιντ Κάμερον θα ξεκινήσει την επομένη του δημοψηφίσματος, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.