Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Αποψη: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, το Brexit και η ανάπτυξη

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΟΦΩΛΟΣ
Η ​​Ευρώπη είναι μουδιασμένη… Το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι το ένα μεγάλο θέμα που δημιουργεί τις αγωνίες και τις αβεβαιότητες στην ηπειρωτική Ευρώπη –και κυρίως στους μεγάλους εταίρους– το άλλο μείζον ζήτημα είναι η συνεχής καθυστέρηση που παρατηρείται στην προσδοκώμενη ανάπτυξη των οικονομιών.
Χωρίς έναν νέο κύκλο οικονομικής ανάπτυξης η Ευρώπη δεν μπορεί εύκολα να λύσει τα ζωτικά της προβλήματα, με πρώτο τη διογκούμενη ανεργία, η οποία είναι η σημαντική αιτία που πυροδοτεί τα αντιευρωπαϊκά εθνικιστικά και λαϊκιστικά πολιτικά ρεύματα.
Τώρα, για να υπάρξει αποφασιστική προοπτική οικονομικής άνθησης στο μεγαλύτερο μήκος και πλάτος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βασική προϋπόθεση είναι ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα. Ενα σταθερό και δυναμικό σύστημα, ένας γρήγορος και γερός ιμάντας μεταβίβασης –αυτό είναι οι τράπεζες– που θα τροφοδοτεί με χρήματα και κεφάλαια τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τις νέες επενδύσεις. Και αυτό είναι ένα ακόμη κολοσσιαίο θέμα για την Ευρώπη, όπου το 80% των επιχειρήσεων, μικρών και μεγάλων, κινείται από τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Σχετικά με την υπόθεση του Brexit, εάν τυχόν επικρατήσει ως επιλογή των Βρετανών στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, οι άνθρωποι οι οποίοι αντανακλούν τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται στα κεντρικά υπερεθνικά όργανα, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Κομισιόν, υποστηρίζουν ότι θα πρέπει οι πολιτικές ηγεσίες της ηπειρωτικής Ευρώπης και οι αρμόδιοι θεσμοί να το αντιμετωπίσουν σαν μια ευκαιρία για την επιτάχυνση των διαδικασιών και την εμβάθυνση της ενοποίησης.
Εάν, λοιπόν, η πλειοψηφία των Βρετανών πει «έξω από την Ευρωπαϊκή Ενωση», οι μεγάλοι εταίροι θα πρέπει να πουν και «τώρα περισσότερη Ευρώπη» για εμάς τους άλλους. Στην περίπτωση που οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τότε οι πολιτικές ηγεσίες των υπολοίπων εταίρων θα πρέπει να ξεκόψουν οποιαδήποτε επανάληψη του βρετανικού φαινομένου.
Η αναγκαία συμφωνία με τη βρετανική κυβέρνηση δεν μπορεί να μην υλοποιηθεί σε αυτή την περίπτωση, εννοείται, αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί και ο τρόπος που θα κόψει η Ευρώπη τον βήχα σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θελήσει να επιχειρήσει τον ίδιο πολιτικό εκβιασμό. Διότι, απλώς, σε μια τέτοια εξέλιξη η Ευρώπη θα μετατραπεί σε πολλών ταχυτήτων και θα αποσυντεθεί.
Οσον αφορά το απειλητικό θέμα της οικονομίας και ειδικότερα για τις κοινωνίες του Νότου, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τεράστια προσπάθεια και πολύ χρόνο προκειμένου να έχουμε κάποιο πολύ ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Είναι αλήθεια ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ανοίξει το μεγάλο της πουγκί, αλλά η πραγματική οικονομία δεν είναι καθόλου εύκολο να πάρει μπροστά. Αφενός διότι ακόμη, όπως προαναφέραμε, το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα δεν είναι όπως θα πρέπει μονταρισμένο για να παίξει τον ηγετικό του ρόλο και αφετέρου διότι η ανάπτυξη απαιτεί επενδύσεις παραγωγικές και επενδύσεις υποδομών, πράγμα που δεν φαίνεται να μπορεί να σημειωθεί άμεσα. Οσο το κυρίαρχο δόγμα θα παραμένει η αυστηρή λιτότητα και οι Γερμανοί δεν θα αποφασίζουν, ως η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή δύναμη, να βάλουν το χέρι στην τσέπη, οι προσδοκίες για ανάπτυξη θα πρέπει να παραμένουν χαμηλές.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.