Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Πρακτορείο Ανατολή: Ομολογία Οζτούρκ - Τουρκικά μέσα: Εμμένει πως δεν είχε εμπλοκή


Ο πρώην αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας και μέλος του ανώτατου στρατιωτικού συμβουλίου της χώρας, πτέραρχος Ακίν Οζτούρκ, ομολόγησε στις τουρκικές αρχές την ηγετική συμμετοχή του στην οργάνωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο "Ανατολή".
Σημειώνεται πως πολλά από τα μέσα στην Τουρκία μεταδίδουν πως ο Ακίν Οζτούρκ τονίζει σε όλους τους τόνους πως δεν είχε καμία ανάμειξη στα γεγονότα της Παρασκευής. Ο πτέραρχος είχε συλληφθεί τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου και έκτοτε ανακρινόταν από τις αρχές της Τουρκίας.
Απαγόρευση εξόδου των δημοσίων υπαλλήλων από την Τουρκία - Μπαράζ συλλήψεων
Νωρίτερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδόσει ότι απαγορεύτηκε η έξοδος όλων των δημοσίων υπαλλήλων από την Τουρκία.
Ο πρώην αρχηγός των Μυστικών Υπηρεσιών του στρατού, Ισμαήλ Χακκί Πεκίν προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος για την Τουρκία δεν έχει περάσει ακόμη, κάνοντας λόγο για επικείμενες δολιοφθορές, δολοφονίες πολιτικών και ενδεχόμενα τρομοκρατικά χτυπήματα.
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ ανέφερε ότι συνολικά 7.453 άτομα έχουν συλληφθεί, ανάμεσά τους 6.038 στρατιώτες. Τόνισε ότι οι έρευνες συνεχίζονται, όπως και οι συλλήψεις στις δυνάμεις ασφαλείας.
Συνολικά, 208 άτομα σκοτώθηκαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα, ανάμεσά τους 60 αστυνομικοί, 3 στρατιώτες και 145 πολίτες, είπε ο Γιλντιρίμ. Συνολικά, 1.491 είναι οι τραυματίες.
Από την πλευρά του, υπουγός Δικαιοσύνης είχε πει ότι οι συλλήψεις στρατιωτικών και δικαστικών έχουν ξεπεράσει μέχρι στιγμής τις 6.000. Μεταξύ αυτών, 103 υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, που σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, το οποίο παραθέτει έναν λεπτομερή κατάλογο με τα ονόματά τους, οι προέρχονται από όλα τα σώματα των ενόπλων δυνάμεων και από όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση έχει θέσει σε διαθεσιμότητα περίπου 8.000 αστυνομικούς ανά τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων της Αγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος και την «παράλληλη δομή» που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ήλεγχε ο Φετουλάχ Γκιουλέν. Σε διαθεσιμότητα έχουν τεθεί και περίπου 1.500 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών σε όλη τη χώρα.
Έλεγχοι και στα κατεχόμενα
Τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν την πληροφορία ότι πριν από λίγο οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν τα ταξίδια των δημόσιων υπαλλήλων και των στρατιωτικών και στα Κατεχόμενα. Από ότι φαίνεται το νέο μέτρο δεν αφορά τους πολίτες αλλά τους ένστολους, τους γραφειοκράτες και τους δημόσιους υπάλληλους. Το μέτρο λαμβάνεται για να εμποδιστεί η φυγή των πραξικοπηματιών. 

από kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.