Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Τι συμφωνίες υπέγραψε η Ελλάδα με την Κίνα

Deal


tvxs.gr
Τελευταία ανανέωση 23:50 | 04 Ιουλ. 2016
Σημαντικές επαφές με την κινεζική κυβέρνηση είχε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο.

Μια σειρά σημαντικών συμφωνιών σε διάφορους τομείς υπεγράφησαν  μεταξύ Ελλάδας-Κίνας, κατά τη διάρκεια των σηναντήσεων αυτών.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι συμφωνίες που υπεγράφησαν είναι οι εξής:

- Επιτελικό πρόγραμμα για την συνεργασία στον τομέα του τουρισμού για την περίοδο 2016-2018 στο πλαίσιο της Συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
- Συμφωνία συνεργασίας για την επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία μεταξύ του υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας.
- Υπόμνημα συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Κίνας και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας.
- Υπόμνημα συνεργασίας μεταξύ της Κρατικής Διοίκησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας.
- Επιστολή πρόθεσης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Μητροπολιτικού Μουσείου της Κίνας για την έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο».
- Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Κίνας και της Τράπεζας της Ελλάδας.
- Συμφωνία Συνεργασίας για την προώθηση των επενδύσεων μεταξύ του Φορέα Προώθησης Επενδύσεων Κίνας (China Investment Promotion Agency) και της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece).
- Υπόμνημα Κατανόησης μεταξύ της Κινεζικής Κεντρικής Τηλεόρασης (CCTV) και της ΕΡΤ.
- Επιστολή επιβεβαίωσης βούλησης μεταξύ της COSCO και του ΤΑΙΠΕΔ.
 
 συνέχεια

Αλέξης Τσίπρας: Επιδιώκουμε ένα επενδυτικό σοκ
«Η Ελλάδα σήμερα, έχοντας κλείσει οριστικά πίσω της μια μακρά περίοδο κρίσης και αβεβαιότητας, γυρίζει σελίδα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σήμερα στο Ελληνοκινεζικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, στο Πεκίνο.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς σε μια «νέα ελπιδοφόρα περίοδο για την ελληνική οικονομία» και παράλληλα απηύθυνε κάλεσμα για εμβάθυνση της κινεζο-ελληνικής συνεργασίας και φιλίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στον νέο αναπτυξιακό νόμο, που όπως είπε δημιουργεί σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες χαμηλού ρίσκου στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά ανέφερε «επιδιώκουμε ένα επενδυτικό σοκ δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων για να χτυπήσουμε την αποεπένδυση και να αντιμετωπίσουμε την ανεργία».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η συμφωνία με την Cosco είναι αμοιβαία επωφελής και προσέθεσε ότι με την Κίνα είμαστε στρατηγικοί εταίροι και όχι απλώς ευκαιριακοί συναλλασσόμενοι.
«Η Κίνα, προσέθεσε μπορεί να υπολογίζει στην ψυχή της Μεσογείου, την Ελλάδα», σημείωσε.
Από την πλευρά του ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας- Κίνας είναι εντελώς ειλικρινείς και υπογράμμισε ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις βλέπουν θετικά την επενδυτική αγορά της Ελλάδας. Η Κίνα θα βοηθήσει την Ελλάδα να γίνει πιο δυνατή σε μια δυνατή Ευρώπη, είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.