Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Πραξικόπημα ολίγων ωρών (όλο τό χρονικό)


Τουρκία Πολίτες πάνω σε άρμα μάχης | AP Photo/Selcuk Samiloglu
Στο κενό έπεσε η αιματηρή απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν από μερίδα αξιωματικών του τουρκικού στρατού στην Τουρκία που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής. Οι στρατιωτικές δυνάμεις που προσπάθησαν να καταλάβουν την εξουσία αναχαιτίστηκαν από δυνάμεις της αστυνομίας και πολλοί εξ αυτών συνελήφθησαν.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναγκάστηκε να κάνει έκκληση στον λαό της Τουρκίας να βγει στους δρόμους όταν μέχρι πρότινος απαγόρευε τις διαδηλώσεις.
Εντύπωση προκαλεί και η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να περάσει τα μηνύματά του, πα ότι πολέμιός τους μέχρι το πρόσφατο παρελθόν.
Πραξικόπημα στην Τουρκία  
AP Photo/Emrah Gurel

Θρίλερ διαρκείας

Όλα ξεκίνησαν περίπου στις δέκα το βράδυ της Παρασκευής με ένα μπαράζ έκτακτων ειδήσεων. Πυροβολισμοί και χαμηλές πτήσεις μαχητικών τζετ και ελικοπτέρων κοντά στο γενικό επιτελείο, στην Άγκυρα, τανκς πάνω στις δύο μεγάλες γέφυρες του Βοσπόρου και μπροστά στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Πόλης, οδοφράγματα σε κεντρικές αρτηρίες και «μαύρο» στα κρατικά κανάλια, το σκηνικό που διαμορφώθηκε.
Την ίδια ώρα πολλές υπηρεσίες του Ίντερνετ -Facebook, Twitter, YouTube κ.ά.- σταμάτησαν να λειτουργούν.
Λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ επιβεβαίωσε πως «τμήμα του στρατού διενεργεί απόπειρα στάσης».
«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αναλάβει πλήρως τη διακυβέρνηση της χώρας ώστε να αποκαταστήσουν τη συνταγματική τάξη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, το κράτος δικαίου και γενικότερα την ασφάλεια, που έχει πληγεί».
Με αυτή τη λακωνική ανακοίνωση στην υπό κατάληψη κρατική τηλεόραση, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, οι επίδοξοι πραξικοπηματίες εκδήλωναν τις προθέσεις τους.
Το ανακοινωθέν υποστήριζε πως η δημοκρατία και το κοσμικό κράτος δικαίου καταλύθηκε από τον Ερντογάν, υποσχόταν ένα νέο Σύνταγμα για τη χώρα και τόνιζε ότι το Συμβούλιο εγγυάται την ελευθερία όλων των Τούρκων πολιτών «ανεξαρτήτως φυλής, θρησκεύματος ή γλώσσας».
Ο πρόεδρος της Τουρκίας -τις δραματικές ώρες για τη γείτονα χώρα- απηύθυνε διάγγελμα στον τουρκικό λαό από το CNN Turk μέσω εφαρμογής κινητού τηλεφώνου (!), υποστηρίζοντας ότι το πραξικόπημα θα αποτύχει διότι υποστηρίζεται μόνο από μια μικρή ομάδα αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων, και κάλεσε τον λαό να βγει στις πλατείες και τα αεροδρόμια για να υπερασπιστεί τη δημοκρατία.
(Στή συνέχεια διαβάστε γιά τήν «Ανατροπή τού σκηνικού»


συνέχεια

Πραξικόπημα στην Τουρκία AP Photo

Ανατροπή σκηνικού

Πράγματι αρκετές χιλιάδες κόσμου ξεχύθηκαν σε κεντρικά σημεία της Τουρκίας. Φωτογραφίες και βίντεο από αυτόπτες μάρτυρες δείχνουν πολίτες να λογομαχούν με στρατιώτες σε γέφυρες και πάρκα της Πόλης.
Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου το σκηνικό είχε ανατραπεί πλήρως.
Η εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας ξεκίνησε να ανακτά τον έλεγχο της χώρας. Περισσότεροι από 336 στρατιώτες και αξιωματικοί συνελήφθησαν στην Άγκυρα με τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ να δηλώνει πως οι υπεύθυνοι θα πληρώσουν βαρύ τίμημα. Στους 754 συλληφθέντες σε όλη τη χώρα, ανεβάζει τον αριθμό το πρακτορείο «Ανατολή».
Ο Ερντογάν, που επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη νωρίς το πρωί του Σαββάτου, μίλησε για προδοσία ενάντια στον λαό και τον πρόεδρο της Τουρκίας και προανήγγειλε κάθαρση στον τουρκικό στρατό. 
Ταγίπ Ερντογάν AP Photo/Alik Keplicz

Έδειξε τον Φετουλάχ Γκιουλέν πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος

Με τον γαμπρό του (πρόσφατα υπουργοποιήθηκε) στο πλευρό του, ο πρόεδρος της Τουρκίας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης, μίλησε για το «παράλληλο κράτος» που έχει «φωλιάσει στους κόλπους του στρατού, της αστυνομίας και τους θεσμούς τα τελευταία 40 χρόνια» βάζοντας στο κάδρο τον Φετουλάχ Γκιουλέν και τους οπαδούς του.
«Αυτή η κίνηση ήταν μια κίνηση προδοσίας που θα την πληρώσουν ακριβά, πρώτα απ' όλα από το λαό» το μήνυμα του προέδρου της Τουρκίας προς τους επίδοξους πραξικοπηματίες προαναγγέλλοντας εκκαθαρίσεις στον στρατό που έκαναν αυτό το βήμα «πάνω στην απελπισία τους».
Ο Ερντογάν αποκάλυψε πως δέχτηκε επίθεση το ξενοδοχείο που διέμενε στη Μαρμαρίδα και πως συνελήφθη ο γραμματέας του ενώ αυτός είχε φύγει.
«Δυστυχώς, βομβαρδίσανε διάφορα μέρη ανά τη χώρα. Αυτό είναι προδοσία προς το λαό, προς τον πρόεδρο, προς τις ένοπλες δυνάμεις», είπε ο πρόεδρος.
Παράλληλα, έκανε έκκληση στους αρχηγούς από κάθε τμήμα των ένοπλων δυνάμεων να κρατήσουν μια στάση διαφορετική από τους πραξικοπηματίες.
Ενημέρωσε πως έχουν ξεκινήσει οι συλλήψεις και πως έχουν συλληφθεί αρκετοί στρατιώτες.
«Το ζήτημα θα τελειώσει ολοκληρωτικά, απομακρύνοντας όλα τα στοιχεία που υποβόσκουν στους κόλπους των Αρχών της χώρας μας, όπως κάναμε με τις τρομοκρατικές οργανώσεις», ανέφερε προαναγγέλλοντας την Τουρκία τού αύριο που «θα είναι διαφορετική».

Καταδικάζει τη στρατιωτική επέμβαση ο Γκιουλέν

Ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, που δέχθηκε «ευθεία πυρά» από τον πρόεδρο Ερντογάν, καταδίκασε «με τους πιο κατηγορηματικούς όρους» την απόπειρα πραξικοπήματος που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία.
«Υπέφερα από πολλά στρατιωτικά πραξικοπήματα τα 50 τελευταία χρόνια και βρίσκω συνεπώς ιδιαίτερα προσβλητικό το να κατηγορούμαι ότι έχω οποιαδήποτε σχέση μ' αυτή την απόπειρα. Αρνούμαι κατηγορηματικά αυτές τις κατηγορίες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γκιουλέν.
«Καταδικάζω με τους πιο κατηγορηματικούς όρους την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία», τόνισε ο 75χρονος Γκιουλέν.
AP Photo/Emrah Gurel

Νεκροί 60 άνθρωποι

Το πρώτο φως του ήλιου βρίσκει την Τουρκία βαθιά τραυματισμένη. Πυρήνες πραξικοπηματιών που παραμένουν ασύλληπτοι δημιουργούν εστίες έντασης που μπορεί να διαρκέσουν πολλά 24ωρα.
Κατά τις συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και στρατιωτικών στην Άγκυρα σκοτώθηκαν 42 άνθρωποι, ανακοίνωσε η εισαγγελία της περιοχής Γκιόλμπασι της τουρκικής πρωτεύουσας. Άλλοι 18 σκοτώθηκαν σε όλη τη χώρα. 
Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας 16 από τους νεκρούς ανήκουν στις τάξεις των πραξικοπηματιών. 
Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» μετέδωσε λίγο νωρίτερα έναν κατάλογο με τα ονόματα 37 αξιωματικών διαφόρων βαθμών, οι οποίοι -σύμφωνα με το πρακτορείο- προέβησαν στην απόπειρα πραξικοπήματος, με επικεφαλής το νομικό σύμβουλο του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, συνταγματάρχη Μουχαρέμ Κιοσέ, ο οποίος είχε αποπεμφθεί πριν από λίγο καιρό.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ  
AP Photo

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Ερντογάν

Έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Τουρκία και στην ελληνική πλευρά.
Σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Μήνυμα στήριξης της εκλεγμένης τουρκικής κυβέρνησης έστειλε νωρίτερα η ελληνική.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.