Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Η τραπεζική κρίση στην Ιταλία τρομάζει την Ευρώπη...

Φωτογραφία: pixabay
Οι επιπτώσεις από την απόφαση των βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση, βύθισαν τις μετοχές των ιταλικών τραπεζών, οι οποίες αντιμετωπίζουν...
σοβαρό πρόβλημα με την έκθεσή τους σε κόκκινα δάνεια.

Το 18% όλων των δανείων στην Ιταλία, αξίας 360 δισ. ευρώ, είναι «κόκκινα» ή μη εξυπηρετούμενα, καθώς υπολογίζεται ότι μόνο το 20% του χρέους στις τράπεζες θα αποπληρωθεί. Η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας είναι η τρίτη σε μέγεθος τράπεζα της χώρας, η Banca Monte dei Paschi di Siena, η οποία έχει τα περισσότερα «κόκκινα» δάνεια από κάθε άλλη ιταλική τράπεζα.

Στα μικρά καταναλωτικά δάνεια τα μη εξυπηρετούμενα φτάνουν στο ποσό των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα η ΕΚΤ έχει δώσει εντολές στην τράπεζα να μειώσει αυτά τα δάνεια στο χαρτοφυλάκιό της κατά 40% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι αναζητά τρόπο διάσωσης των τραπεζών αλλά η κρατική διάσωση δεν είναι συμβατή με τους κανόνες της ΕΕ. Μια προσπάθεια διάσωσης με τη χρήση δημόσιου χρήματος θα μπορούσε να γίνει κόντρα στην ΕΕ,  η οποία έχει εργαστεί σκληρά για να συμφωνήσουν σχετικά με τους νέους κανόνες που αποσκοπούν στην προστασία των φορολογουμένων από τέτοιες διασώσεις.

Ο  Ματέο Ρέντσι ζήτησε προσωρινή ανάκληση των κανόνων του bail-in για να στηρίξει το κράτος έναν τραπεζικό κλάδο με επισφαλή δάνεια 360 δισ. ευρώ, τα οποία προήλθαν από τη βαθύτερη ύφεση της μεταπολεμικής περιόδου, που έληξε μόλις πριν από έναν χρόνο. Οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο, όμως, αρνήθηκαν αυτήν τη διευκόλυνση, με τις αγορές να αντιδρούν στη συνεχιζόμενη διχογνωμία μεταξύ Ε.Ε. και Ρώμης μετά το Brexit, όταν η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη παραμένει εύθραυστη.

Οι τράπεζες είναι , επίσης, υπό την πίεση σε όλη την Ευρώπη από τα χαμηλά επιτόκια , η οποία βλάπτει τα κέρδη τους . Το θέμα είναι σημαντικό γιατί αν οι τράπεζες παλεύουν , δεν μπορούν να κάνουν τα δάνεια - η ψυχή της οικονομίας που βοηθά τους ανθρώπους να αγοράσουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις να επενδύσουν σε νέες επιχειρήσεις...

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.