Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Συγχώνευση υποθηκοφυλακείων

Οταν τα υποθηκοφυλακεία μετατραπούν σε κτηματολογικά γραφεία, οι υπάλληλοι θα μεταφερθούν σε δικαστήρια και δικαστικές υπηρεσίες.
Οταν τα υποθηκοφυλακεία μετατραπούν σε κτηματολογικά γραφεία, οι υπάλληλοι θα μεταφερθούν σε δικαστήρια και δικαστικές υπηρεσίες.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ
Σε 56 υποθηκοφυλακεία ή κτηματολογικά γραφεία προτείνεται να συγχωνευθούν τα 397 που λειτουργούν σήμερα σε όλη τη χώρα. Το σχέδιο νόμου που έθεσε σε διαβούλευση το υπουργείο Δικαιοσύνης προβλέπει την κατάργηση όλων των άμισθων υποθηκοφυλακείων και τη μετατροπή τους σε έμμισθα (άρα σε δημόσιες υπηρεσίες), ενόψει της σταδιακής μετατροπής τους σε κτηματολογικά γραφεία.
Σύμφωνα με τον προτεινόμενο νέο «χάρτη», τα υποθηκοφυλακεία συγχωνεύονται σε ένα ανά νομό (περιφερειακή ενότητα) με την εξαίρεση της Αττικής και των νησιών του Αιγαίου όπου συγχωνεύονται:
• Στο Α΄ υποθηκοφυλακείο Αθηνών τα 15 υποθηκοφυλακεία των δήμων του κεντρικού και νότιου τομέα Αθηνών.
• Στο Β΄ υποθηκοφυλακείο Αθηνών (Περιστέρι) τα 7 υποθηκοφυλακεία της Δυτικής Αττικής και του δυτικού τομέα Αθηνών.
• Στο Γ΄ υποθηκοφυλακείο Αθηνών (Κορωπί) τα 8 υποθηκοφυλακεία των δήμων της ανατολικής Αττικής και του δήμου Κέας.
• Στο υποθηκοφυλακείο Πειραιά τα υποθηκοφυλακεία Πειραιά, Κορυδαλλού, Νίκαιας, Πόρου, Αίγινας, Σπετσών, Υδρας, Σαλαμίνας και Κυθήρων.
• Στο υποθηκοφυλακείο Νάξου τα υποθηκοφυλακεία Νάξου, Θήρας, Αμοργού, Ιου-Φολεγάνδρου, Τραγαίας, Ανάφης και Σικίνου.
Στο υποθηκοφυλακείο Σύρου τα υποθηκοφυλακεία Ερμουπόλεως, Κορθίου, Ανδρου, Γαυρίου, Πάρου, Μυκόνου, Τήνου, Μήλου-Κιμώλου, Κύθνου, Σερίφου και Σίφνου.
• Στο κτηματολογικό γραφείο Ρόδου τα γραφεία Ρόδου, Καρπάθου- Κάσου, Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Μεγίστης.
• Στο κτηματολογικό γραφείο Κω-Λέρου τα γραφεία Κω, Νισύρου, Καλύμνου, Λέρου, Πάτμου και Αστυπάλαιας.
Το σχέδιο νόμου συνεπάγεται την κατάργηση των 286 άμισθων υποθηκοφυλακείων (εκείνων δηλαδή που ο υποθηκοφύλακας είναι ιδιώτης νομικός και παρακρατά ένα κομμάτι των εσόδων για τη λειτουργία του γραφείου και το κέρδος του). Για τη στελέχωσή των 56 νέων υποθηκοφυλακείων δημιουργούνται 700 οργανικές θέσεις, που θα κατανεμηθούν ανά γραφείο με απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης. Μέρος αυτών θα καλυφθεί από τους υπαλλήλους που υπηρετούσαν στα έμμισθα υποθηκοφυλακεία και θα μεταφερθούν. Και ένα μέρος αυτών από τους άμισθους υποθηκοφύλακες και τους υπαλλήλους τους, με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Το δε πλεονάζον προσωπικό θα τοποθετηθεί σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις σε δικαστήρια και δικαστικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, όταν τα υποθηκοφυλακεία μετατραπούν σε οριστικά κτηματολογικά γραφεία (μερικά χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του κτηματολογίου), τότε οι υπάλληλοί τους, είτε οι μόνιμοι (δικαστικοί υπάλληλοι), είτε οι υπηρετούντες με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου θα μεταφερθούν και αυτοί σε δικαστήρια και δικαστικές υπηρεσίες. Το ερώτημα βέβαια είναι αν όλοι φύγουν... ποιος θα στελεχώσει τα οριστικά κτηματολογικά γραφεία.

από τήν Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.