Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

ΡΕΣΑΛΤΟ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ...

Φελνίκος
Φελνίκος
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια διεθνών κερδοσκόπων να κάνουν ρεσάλτο στη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, την Τράπεζα Πειραιώς. Το fund του μίστερ Paulson, σε συνεννόηση όπως όλα δείχνουν με τους εκπροσώπους των άλλων ξένων επενδυτικών σχημάτων, που συμμετείχαν στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, αλλά και με διεθνείς και εγχώριους παράγοντες και υπαλλήλους ακόμη και κοινοτικών θεσμών, όπως ο SSM, επιχειρεί να ελέγξει την τράπεζα με προφανή σκοπό να καρπωθεί υπεραξίες πολλών δισ. ευρώ.

Τελευταίο επεισόδιο η αιφνίδια και ακατανόητη ενέργεια του SSM να αλλάξει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή την απόφασή του σχετικά με την τοποθέτηση του Χρ. Παπαδόπουλου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Πειραιώς. Και όχι μόνον αυτό, αλλά με έγγραφό του ζητά και το ξήλωμα της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Όλα δείχνουν πως οι ξένοι θέλουν να αγοράσουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και γι' αυτό συμπεριφέρονται περίπου ως αποικιοκράτες και απαιτούν από τους Έλληνες να περιοριστούν σε ρόλο μαριονέτας.
Αγοράζοντας οι ξένοι, και μάλιστα αντί πινακίου φακής, τις τράπεζες, τον νευρώνα δηλαδή της οικονομίας, θα αγοράσουν ή θα κλείσουν όσες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν δάνεια. Είτε γιατί θα θέλουν να εξυπηρετήσουν ανταγωνιστές, είτε γιατί δεν θα τους ενδιαφέρει η ελληνική επιχειρηματική πραγματικότητα, είτε γιατί θα θέλουν οι ίδιες ή τα συμφέροντα που εξυπηρετούν να καταλάβουν τις καίριες και κερδοφόρες θέσεις της ελληνικής παραγωγικής δραστηριότητας.
Αν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλωθεί, είναι σίγουρο ότι σε δεύτερη φάση θα αλωθεί και η ελληνική επιχειρηματικότητα. Εκτός από τα «ασημικά» της δημόσιας περιουσίας, θα έχουμε πουλήσει ή και ξεπουλήσει και την παραγωγική βάση της χώρας. Και βέβαια θα χάσουμε οποιοδήποτε έρεισμα έχουμε αποκτήσει τις δύο τελευταίες δεκαετίες, στις χώρες ιδίως της Βαλκανικής και ευρύτερα της περιοχής που μας ενδιαφέρει και για γεωστρατηγικούς λόγους. Εάν αυτό συμβεί η Ελλάς μετατρέπεται σε κανονική αποικία.
Ο κίνδυνος αφελληνισμού ελλοχεύει και πρέπει να αποτραπεί. Ο κ. Ντράγκι μπορεί να αισθάνεται πιο ασφαλής αν βρίσκονται στα χέρια της BNP Paribas και της Deutsche Bank οι εγγυήσεις που έχουν δοθεί στις ελληνικές τράπεζες για τη ρευστότητα που άντλησαν από την ΕΚΤ ή θα δοθούν μέσω του EFSF, όμως οι Έλληνες θα πρέπει να αισθάνονται ανασφαλείς αν αυτό ήθελε συμβεί.
Το ερώτημα είναι η κυβέρνηση, σε όλο αυτό τον παρασκήνιο και τον ανοιχτό πόλεμο, τι ρόλο παίζει; Έχει καταλάβει τι ακριβώς γίνεται και τι διακυβεύεται; Σήμερα είναι η Πειραιώς, αύριο η Εθνική, μεθαύριο η Alpha. Αντιδρά και πως; Έχει μήπως, με το μνημόνιο και τις δανειακές συμβάσεις, εκχωρηθεί ο έλεγχος των ελληνικών τραπεζών στους ξένους; Αποδέχεται την πιθανότητα η πρώτη και μόνη ευρωπαϊκή τράπεζα που θα περάσει στον έλεγχο των hedge funds να είναι ελληνική; Αν όχι, τι προτίθεται να πράξει; Και όχι μόνον η κυβέρνηση, αλλά και η αντιπολίτευση καθώς και οι κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς και ο επιχειρηματικός κόσμος...
matrix24.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.