Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

ΤΑ ΝΕΑ «προαναγγέλλουν» (ξανά) πτώση μιας κυβέρνησης


 
Το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα Νέα»
Το σημερινό πρωτοσέλιδο των «Νέων» είναι βέβαιο ότι αποτελεί άλλο ένα κρίκο στην «ιστορική» αλυσίδα της κατά ΔΟΛ ενημέρωσης των πολιτών.
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο αλλά με περισσότερο καθαρά αυτή τη φορά οικονομικά κίνητρα, λόγω και των υπέρογκων χρεών και δανείων της εταιρείας του Σ. Ψυχάρη, σήμερα η εφημερίδα αποφασίζει με κεφαλαία γράμματα ότι «ΓΥΡΙΖΕΙ Ο ΤΡΟΧΟΣ» επειδή:
• 1. Η διαφορά Μητσοτάκη –Τσίπρα είναι χαοτική
• 2.  Η κυβέρνηση αδυνατεί να επηρεάσει τις εξελίξεις στα τραπεζικά (!) και όχι μόνο και
• 3. Αλλάζει το πολιτικό σκηνικό με αφορμή το θέμα (αποτυχίας υπερψήφισης) του εκλογικού Νόμου.
Το είδος του πρωτοσέλιδου δεν είναι ούτε πρωτότυπο ούτε νέο για το συγκρότημα.
Θυμίζουμε ότι κάπως έτσι ο ΔΟΛ... βοήθησε στην πτώση την εκλεγμένης κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου τον Ιούλιο του 1965, της πτώσης του Ανδρέα Παπανδρέου το 1989-1990.
Με μεγάλα πρωτοσέλιδα το 1990 στρεφόταν  ανοιχτά υπέρ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και των οραμάτων του προβάλλοντας με πηχυαίους τίτλους την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων:
«Στροφή προς τους ιδιώτες. Η κυβέρνηση εξαγγέλλει την Τρίτη πολλά "τολμηρά ανοίγματα". Ιδιωτικά νοσοκομεία και ιδιωτικά Πανεπιστήμια» : «Στροφή προς τους ιδιώτες. Η κυβέρνηση εξαγγέλλει την Τρίτη πολλά "τολμηρά ανοίγματα". Ιδιωτικά νοσοκομεία και ιδιωτικά Πανεπιστήμια».
Το 2000 η εφημερίδα χαιρετίζει τη νίκη Σημίτη, δημοσιεύοντας μόνο τη δική του φωτογραφία και εξαφανίζοντας τον Κ. Καραμανλή (που έως τότε κοσμούσε τα πρωτοσέλιδα δεδομένων και των αμφίρροπων αποτελεσμάτων).
Το 2004 όταν διαφαινόταν το τέλος της κυριαρχίας του ΠΑΣΟΚ, αλλά το συγκρότημα δεν μπορούσε να περάσει στο άλλο στρατόπεδο χωρίς κλυδωνισμούς.
Έπρεπε να περιμένει τα αποτελέσματα. Έτσι την παραμονή των εκλογών «Τα Νέα» θα φιλοξενήσουν ολοσέλιδο τον Γιώργο Παπανδρέου να χαιρετά στη συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ και τίτλο «Ψήφο στο μέλλον έδωσε η Αθήνα. Η λαοθάλασσα ξεπέρασε κάθε προσδοκία» (6.3.2004), αλλά την επομένη υπήρξε ήδη η απόδοση ευθυνών στη διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ: «Καθαρή εντολή στη Ν.Δ. Ψήφος τιμωρίας για τα λάθη της τετραετίας» (8.3.2004).
Είχε ανοίξει ο δρόμος έμμεσης στήριξης του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος άλλο που δεν ήθελε παρά να αφήσει τα περί «νταβατζήδων» στα leftovers του Μπαραϊκτάρη. (Εφ.Συν. 1/2/2015 «Υπηρέτης πολλών αφεντάδων»).
Η πρόσφατη συνέχεια των πολιτικών στηρίξεων του κάθε νικητή των εκλογών (Παπανδρέου, Σαμαρά-Βενιζέλου) είναι επίσης γνωστή ενώ η έκπληξη των αναγνωστών της εφημερίδας κορυφώνεται το 2015 όταν τα πρωτοσέλιδα των Νέων βάφονται κόκκινα με ολοσέλιδες τις φωτογραφίες του Αλέξη Τσίπρα.
Αυτό όπως μάθαμε και από τη γάτα του Σ. Ψυχάρη άλλαξε αφού δεν τελεσφόρησαν οι προσπάθειες να υπάρξει και πάλι το οικονομικό ακαταδίωκτο και η απρόσκοπτη χρηματοδότηση του ΔΟΛ.
Έτσι σήμερα έχουμε τον όμιλο υπερχρεωμένο, τους εργαζόμενους απλήρωτους και αρκετούς υπό απόλυση, τον εκδότη και κάποια τραπεζικά στελέχη να ελέγχονται από τη δικαιοσύνη και το βλέμμα ανοιχτά στραμμένο πλέον αποκλειστικά στην προσμονή του νέου πρωθυπουργού και σημερινού προέδρου της ΝΔ. Για να κάνει τι άραγε;
Σημειώνουμε εδώ ότι το 2014 η ΔΟΛ Α.Ε. εκδίδει νέο δεκαετές κοινό ομολογιακό δάνειο ύψους 96.817.888 ευρώ, με σκοπό να αναχρηματοδοτήσει τον υφιστάμενο τραπεζικό δανεισμό (82,2 εκ) και να καλύψει τα κεφάλαια κίνησης κατά 17 περίπου εκ. Το δάνειο καλύφθηκε κατά 31% από την Αlpha, 47% από την Εθνική και κατά 22% από την ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Ο όμιλος ΔΟΛ και ο Στ. Ψυχάρης προσωπικά οφείλουν από δάνεια στις Τράπεζες το υπέρογκο ποσό των 190 εκατ.  ευρώ. (αναλυτικά στη σημερινή ΕφΣυν)
Συμπτωματικά και ανατρέχοντας σε πρωτοσέλιδα των Νέων τότε που κατάφερε για πολλοστή φορά να ξαναπάρει δάνειο και να μεταθέσει στο μέλλον τις πληρωμές ο ΔΟΛ αλιεύσαμε τα εξής δύο (είναι τυχαία;) εύγλωττα πρωτοσέλιδα: 


Τυχαία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.