Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Μιχάλης Σάλλας : Από μικρός στην Αντίσταση...


Νοέμβριος 1967. Χούντα. Στο Ηράκλειο Κρήτης, ο 17χρονος Μιχάλης Σάλλας, μαθητής της Στ' Γυμνασίου μέλος του μαθητικού τμήματος της Νεολαίας Ένωσης Κέντρου, ήθελε...
''κάτι να κάνει'', όπως διηγείται σήμερα ο Φοίβος Ιωαννίδης, αρχηγός τότε του Εθνικού Κινήματος Κρήτης. Και το έκανε.

Προκηρύξεις, βόμβες, αγώνας.

Συνελήφθη, πέρασε Στρατοδικείο, επειδή ήταν ανήλικος ''έφαγε'' μόνο τρεις μήνες προφυλάκιση και ο Ιωαννίδης ανέλαβε την ευθύνη για όλες τις κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και προσηλυτισμός ανηλίκων. Βαρύ κατηγορητήριο. Με τον αναγκαστικό Νόμο 509 επέσυρε έως τη θανατική ποινή.

Έπειτα από αλλεπάλληλες βομβιστικές ενέργειες στο Ηράκλειο σε ξενοδοχεία και κρατικά κτίρια, ο Φοίβος Ιωαννίδης τον Νοέμβριο του 67' κρύβεται στο μοναστήρι του Αϊ Γιάννη του Καψά κοντά στη Σητεία. Κρύβονται μαζί με έναν συναγωνιστή, τον οποίο θυμάται με πικρία ο Ιωαννίδης.

''Στις δύο τα ξημερώματα μας έχουν κυκλώσει. Μας πιάνουν και τους δύο. Ο άλλος έσπασε με δύο - τρία χαστούκια και με την υπόσχεση της απαλλαγής - ήξερε πολλά - κάρφωσε τον Σάλλα και τον Πιλαφτσή.

Έτσι τους έπιασαν και καταλήξαμε 32 κατηγορούμενοι, μαζί και ένας παπάς, στο Στρατοδικείο στα Χανιά.
Οι κατηγορίες για τα παιδιά δεν ήταν τόσο βαριές. Για μένα όμως έφταναν μέχρι τον θάνατο. Όταν ο Σάλλας και ο Πιλαφτσής είδαν το κατηγορητήριο είπαν, προς τιμήν τους, ''θα πάρουμε και εμείς ευθύνες, δεν θα σε αφήσουμε μόνο''. Εγώ δεν το δέχτηκα και τους είπα ''εγώ είμαι μεγαλύτερος, θα κάνετε ό,τι σας πω''.

Η δίκη είχε προγραμματιστεί για τις 13 Δεκεμβρίου του 1967. Συνέπεσε με το αντικίνημα του βασιλιά. Οι στρατοδίκες αγριεμένοι, δεν ήξεραν τι θα γίνει, ανέβαλαν την δίκη. Λίγες ημέρες αργότερα εξαγγέλθηκε γενική αμνηστία και η αναστολή του Νόμου 509 με απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών. Εμάς μας εξαίρεσαν. Την 1η Φλεβάρη του 1968 έγινε η δίκη.  Τα παιδιά έδειξαν ευψυχία. ''Ηταν παιδιά και τα ξεγέλασα'' είπα στο στρατοδικείο. 'Εφαγα 16,5 χρόνια φυλακή, με συγχώνευση 11, έμεινα 6 χρόνια μέσα. Τα παιδιά, επειδή ήταν ανήλικα, βγήκαν με αναστολή, είτε εξέτισαν ποινή ίση με την προφυλάκισή τους. Ήταν πολύ καλό παιδί ο Μιχάλης''....
(από Τα Νέα)
                                                                                                 ***
Γιά τήν Ιστορία
(Λίγα λόγια γιά τόν πολίτη Μιχάλη Σάλλα)                                              
Ο Μιχάλης Σάλλας γεννήθηκε το 1950 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στην τότε Δυτική Γερμανία, όπου και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων στην Αθήνα, πήρε μέρος στην αντίσταση κατά της Χούντας ως υποστηρικτής της δημοκρατίας και του Ανδρέα Παπανδρέου, συνελήφθη από την Ασφάλεια και φυλακίστηκε.
Το 1974, αν και μόλις 24 ετών, ο Σάλλας ήταν ένα από τα 149 άτομα που πήραν πρόσκληση από τον Ανδρέα Παπανδρέου για να παραστούν στην εκδήλωση για την Ιδρυτική Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, που έμεινε στην ιστορία ως Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη. Ήδη από τότε εθεωρείτο ένα από τα αγαπημένα παιδιά του Ανδρέα, και «μάγος» σε χρηματοοικονομικά θέματα.
Άρχισε την καριέρα του στη Γερμανία ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνούς Συγκριτικής Στατιστικής στη Χαϊδελβέργη, ενώ στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα όπου ήταν καθηγητής Οικονομετρίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Αναγκάστηκε να τελειώσει την ακαδημαϊκή του καριέρα το 1997 λόγω φόρτου εργασίας.
Τα χρόνια 1981-1990 διετέλεσε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εμπορίου, διοικητής της ΕΤΒΑ (Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Αναπτύξεως), πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και πρόεδρος της Επιτροπής Εκσυγχρονισμού Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος
Το 1991, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκίνησε μεγάλο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης των ελληνικών τραπεζών (που επικρίθηκε ως ξεπούλημα από τους αντιπάλους του). Ο Σάλλας απέκτησε την Τράπεζα Πειραιώς, ως επικεφαλής ομάδας επιχειρηματιών, η οποία περιλάμβανε τους Δασκαλόπουλο, Βασιλάκη (Aegean), Φουρλή (ΙΚΕΑ) και αργότερα τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο.
Η πορεία του, από αυτό τό σημείο καί μέχρι σήμερα, είναι γνωστή καί συνταυτίζεται μέ εκείνη τής "ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ" (περισσότερες λεπτομέριες ΕΔΩ ).
(Ο Μιχάλης Σάλλας είναι ένθερμος φίλος τής ΑΕΚ καί συνομήλικος (1950) μέ τόν Πρόεδρο τής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο). 
Καθώς καί ο υπογράφων!..

Δημήτρης Ν. Αγγελετάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.