Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Το πραξικόπημα «άλλοθι» για μαζικές εκκαθαρίσεις από τον Ερντογάν. Η Ημέρα Μετά


tvxs.gr 13:38 | 17 Ιουλ. 2016
Τελευταία ανανέωση 13:45 | 17 Ιουλ. 2016
Η επόμενη ημέρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία βρίσκει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανώς ενισχυμένο, αλλά και με ένα ισχυρό «άλλοθι» για να συνεχίσει τις εκκαθαρίσεις σε στρατό και δικαιοσύνη με μεγαλύτερη μάλιστα ένταση από εκεί που τις είχε αφήσει. 

Στόχος του το ξήλωμα όλων των υποστηρικτών του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο πρώην σύμμαχός του αποτελεί εδώ και τρία χρόνια τον βασικό εχθρό του Ερντογάν. Ήδη τον είχε κατηγορήσει για «παράλληλο κράτος» και για απόπειρες ανατροπής της κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα. Το κίνημά του «Χιζμέτ» έχει αναγνωριστεί ως «τρομοκρατική οργάνωση» και ο ίδιος ως «τρομοκράτης». Πολλοί υποστηρικτές του σε στρατό, αστυνομία και εν γένει στο Δημόσιο έχουν συλληφθεί και τα μέσα ενημέρωσης, στα οποία είχε επιρροή, φιμώθηκαν.
Ο Γκιουλέν, που κατοικεί μόνιμα στις ΗΠΑ από το 1999, παρουσιάστηκε αμέσως από τον Ερντογαν ως ο υποκινητής του πραξικοπήματος. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, ισχυριζόμενος πως δεν έχει καμία σχέση με τέτοιες ενέργειες και αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο ο Ερντογάν να είχε σκηνοθετήσει το πραξικόπημα ώστε να τον στοχοποιήσει και να κυνηγήσει τους υποστηρικτές του.
Με το τέλος των συγκρούσεων μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και πραξικοπηματιών, που άφησαν πίσω τους 265 νεκρούς εκ των οποίων 104 πραξικοπηματίες, το τουρκικό καθεστώς εξαπέλυσε μαζικές επιχειρήσεις εκκαθάρισης στον στρατό αλλά και στη Δικαιοσύνη και πλέον γίνεται λόγος για ένα «πογκρόμ» κατά των Γκιουλενιστών. Οι εκκαθαρίσεις σε Στρατό και Δικαιοσύνη είναι πρωτοφανείς. Μέσα σε λίγες ώρες συνελήφθησαν 3.000 στρατιωτικοί και πάνω από 2.800 δικαστικοί «παύθηκαν από τα καθήκοντά τους».
Με την κατηγορία της προδοσίας συνελήφθησαν ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας πτέραρχος Αλί Οζτούρκ και ο διοικητής Εκπαίδευσης Χερσαίων Δυνάμεων αντιστράτηγος Μετίν Ιγιντλί, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
στρατηγοί. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι  επίσης ο διοικητής επιχειρήσεων της Α΄ στρατιάς ταξίαρχος Εγιούπ Γκιουρλέρ και ο διοικητής της στρατοχωροφυλακής Κωνσταντινούπολης συνταγματάρχης Γκιουρτζάν Σερτζάν.

Οι στρατιώτες σε πολλές περιπτώσεις λιντσαρίστηκαν από υποστηρικτές του Ερντογάν. Ένας ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου, ενώ υπήρξε αναφορά ακόμη και για αποκεφαλισμό. Φόβοι εκφράζονται για «ακραία αντίποινα» από τους οπαδούς του Ερντογάν, οι οποίοι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Τούρκου προέδρου «να μην εφησυχάσουν», παραμένουν μαζικά στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αλλά και μαρτυρίες χρηστών του twitter, εκατοντάδες υποστηρικτές του Τούρκου προέδρου, επιτέθηκαν στα γραφεία του κουρδικού κόμματος HDP στις πόλεις Μαλάτεια, Οσμανίγιε και Ισκεντερούν, παρότι το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών, αν και καταδίκασε ρητά και από την πρώτη στιγμή την απόπειρα πραξικοπήματος. Επίσης ήταν μεταξύ των τεσσάρων κοινοβουλευτικών δυνάμεων που υπέγραψαν το κοινό ψήφισμα καταδίκης του πραξικοπήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.