Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

«Ο χειρότερος τρομοκράτης στον κόσμο»...


Ο βρετανικός Τύπος εγκαλεί τον αμετανόητο και προκλητικό Τόνι Μπλερ μετά και την δημοσιοποίηση της έκθεσης του σερ Τζον Σίλκοτ για τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας και τους χειρισμούς του στην εισβολή στο  Ιράκ το 2003, «πριν ο...
πόλεμος καταστεί ύστατη λύση, και χωρίς να έχει εξαντλήσει προηγουμένως όλες τις ειρηνικές επιλογές».
«Mπλερ: Όπλο μαζικής εξαπάτησης», γράφουν στο εξώφυλλό τους οι Times ενώ η Daily Star έχει πρωτοσέλιδο τιτλο «Ο χειρότερος τρομοκράτης στον κόσμο». «Σκληρή ετυμηγορία για Μπλερ» αναφέρουν οι Financial Times ενώ η  Daily Mail συμπληρώνει: «Τόνι Μπλερ: Τέρας Αυταπάτης».
Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ζήτησε την προσαγωγή του Τόνι Μπλερ στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για Εγκλήματα Πολέμου, ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του Άλεξ Σάμον,..   κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του κόμματος SNP των Σκωτσέζων Εθνικιστών.
   
Η έκθεση  Σίλκοτ 
«Τα στοιχεία για την κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής από το καθεστώς Σαντάμ παρουσιάστηκαν με αδικαιολόγητη βεβαιότητα, ενώ ο στρατηγικός σχεδιασμός για τον πόλεμο αλλά και για την επόμενη ημέρα στη χώρα ήταν απολύτως ακατάλληλος», ανέφερε η έκθεση του σερ Τζον Σίλκοτ για τον πόλεμο του Ιράκ που αποτελεί καταπέλτη για τον Τόνι Μπλερ.
«Φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να συμμετάσχει στην εισβολή στο Ιράκ πριν εξαντληθούν οι ειρηνικές λύσεις για τον αφοπλισμό. Η στρατιωτική λύση δεν ήταν αναπόφευκτη τότε», δήλωσε κατά την παρουσίαση ο σερ Τζον Σίλκοτ.
Ο Μπλερ υπεραμύνθηκε (ζητώντας συγγνώμη) της απόφασής του περί εμπλοκής του Λονδίνου στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και την εισβολή του 2003 στο Ιράκ: «Ήταν η δυσκολότερη απόφαση που έλαβα ποτέ. Την έλαβα καλή τη πίστει. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη. Εκφράζω τη λύπη μου, διατυπώνω τη μεταμέλειά μου και ζητάω συγγνώμη»...

zoornalistas.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.