Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Γιοχάνες Χαν: Η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται πως είχε έτοιμη τη λίστα συλλήψεων

Βρυξέλλες-Ανταπόκριση. Οι άμεσες μαζικές συλλήψεις δικαστικών, στρατιωτικών και άλλων πολιτών που έγιναν στην Τουρκία αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της περασμένης Παρασκευής υποδεικνύουν ότι η τουρκική κυβέρνηση είχε ετοιμάσει μία λίστα εκ των προτέρων.
Αυτό δήλωσε σήμερα το πρωί πριν από την έναρξη του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες ο επίτροπος, υπεύθυνος για την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην Ε.Ε.,  Γιοχάνες Χαν.
Αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν περίπου 3.000 υπόπτους για την ανάμειξη τους στο πραξικόπημα από χαμηλόβαθμους στρατιωτικούς, μέχρι αξιωματικούς, δικαστές και εισαγγελείς.
«Φαίνεται σαν κάτι να ήταν προετοιμασμένο. Οι λίστες ήταν διαθέσιμες, κάτι που υποδεικνύει ότι ήταν προετοιμασμένοι για να χρησιμοποιηθεί κάποια στιγμή», δήλωσε ο Επίτροπος υπεύθυνος για την διεύρυνση της Ε.Ε κ. Χαν και πρόσθεσε πως «Είμαι πολύ ανήσυχος. Είναι ακριβώς αυτό που φοβόμασταν».
Ο νέος Βρετανός υπουργός εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, που συμμετέχει για πρώτη φορά σε συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες δήλωσε πριν την συνάντηση ότι «χρειάζεται αυτοσυγκράτηση και μετριοπάθεια σε όλες τις πλευρές» στην Τουρκία.
Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών Ν. Κοτζιάς δήλωσε κατά την προσέλευση του στην συνάντηση ότι «η Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή άγκυρα για δημοκρατία, ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια» και πρόσθεσε πως πάντα προστατεύουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και προσπαθούμε να έχουμε τις «καλύτερες δυνατές σχέσεις με όλους μας τους γείτονες».
από kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.