Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Οι πραγματικοί ένοχοι θα πληρώσουν;...


Η Ελλάδα έχει ζήσει πολλές φορές στο παρελθόν περιπτώσεις πτώχευσης ισχυρών επιχειρήσεων, ακόμη και κολοσσών, οι οποίες...
στην ακμή τους, αν δεν μονοπωλούσαν την αγορά στον κλάδο τους, σίγουρα είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το ίδιο φαινόμενο επαναλαμβάνεται και τώρα, αλλά για την εξήγησή του υπάρχει η εύκολη απάντηση: αποτέλεσμα της κρίσης.

Ασφαλώς η κρίση είναι η σοβαρότερη αιτία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι κλάδοι της οικονομίας. Είναι, όμως, η κρίση η αποκλειστική αιτία για την πτώχευση επιχειρήσεων, είτε γίνονται σιωπηρά είτε με κρότο;

Θα πρέπει να είναι κανείς εντελώς αφελής ή να υπηρετεί σκοπιμότητες για να υποστηρίξει κάτι τέτοιο. Μια εμφανής απόδειξη για του λόγου το αληθές είναι το φαινόμενο των επιχειρήσεων που κάνουν αίτηση να ενταχθούν στον πτωχευτικό κώδικα, αλλά οι ιδιοκτήτες τους έχουν τεράστιες περιουσίες.

Πρόκειται για μια ιστορία διαχρονική που επαναλαμβάνεται πανομοιότυπα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης λέει σήμερα στην «Εφ.Συν.» (βλέπε συνέντευξή του) ότι πρόκειται για έναν κρατικοδίαιτο και τραπεζοδίαιτο καπιταλισμό, που φόρτωσε το Δημόσιο και τις τράπεζες με χρέη. Μιλάει επίσης για επιχειρήσεις που λεηλατήθηκαν από τα μέσα και τα κέρδη τους διοχετεύτηκαν είτε εκτός επιχείρησης είτε στο εξωτερικό. Ο ίδιος χαρακτηρίζει το φαινόμενο έγκλημα.

Θα αρκούσε μόνο μια ματιά στα πρακτικά της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια των επιχειρηματικών ομίλων στον χώρο της ενημέρωσης, για να γίνει αντιληπτή αυτή η διαχρονική λεηλασία –μέσω του κράτους και των τραπεζών– σε βάρος του ελληνικού λαού και των εργαζομένων.

Και ίσως θα άξιζε μια σοβαρή και ανοιχτή στην κοινωνία έρευνα για όσα ανάλογα έχουν συμβεί τα προηγούμενα χρόνια και σε άλλους επιχειρηματικούς κλάδους.

Εγκλημα χωρίς εγκληματία δεν γίνεται. Για ό,τι έγινε υπάρχουν υπεύθυνοι και στον χώρο των επιχειρήσεων και στον χώρο της πολιτικής και στον χώρο του πιστωτικού συστήματος.

Μέχρι στιγμής, όμως, οι μόνοι που πληρώνουν είναι οι εργαζόμενοι, που μένουν χωρίς δουλειά, και ο ελληνικός λαός που επωμίζεται τα βάρη της χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας.

Οι πραγματικοί ένοχοι πότε θα πληρώσουν; Θα κάνει κάτι η κυβέρνηση γι’ αυτό;..
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.