Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

"Ο Πίθος της Μυκόνου και οι ήρωες πολεμιστές της Ελεύθερνας"/ Eγκαίνια Παρασκευή 22 Ιουλίου


"Ο ΠΙΘΟΣ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ: Η ΠΡΩΤΗ ΓΚΟΥΕΡΝΙΚΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ"
Mια ελεγεία για τη φρίκη και τη θηριωδία του πολέμου.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ & ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΟΜΗΡΟ

Υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου


Το καλοκαίρι του 1961 οι οικοδομικές εργασίες για το άνοιγμα ενός πηγαδιού σε ένα μυκονιάτικο σπίτι έκρυβαν μια έκπληξη: Ένα πιθάρι του 670 π.Χ., ενάμιση μέτρο ψηλό, με εντυπωσιακή ανάγλυφη διακόσμηση, που έγινε γνωστό ως ο “Πίθος της Μυκόνου”. Το αγγείο είναι το σημαντικότερο έργο της εποχής του και απεικονίζει σε 19, διαδοχικές και χωριστές εικόνες την Άλωση της Τροίας. Ο πίθος αφηγείται την πρώτη εμβληματική γενοκτονία της ιστορίας: το ξεκλήρισμα της γενιάς των Τρώων, τη δολοφονία των παιδιών τους και την αρπαγή των γυναικών τους.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
"Η Άλωση της Τροίας: Ο Πίθος της Μυκόνου και οι ήρωες πολεμιστές της Ελεύθερνας”
Με αφορμή τον πίθο της Μυκόνου και το εύρημα των λίθινων ασπιδούχων πολεμιστών στην Ελεύθερνα της Κρήτης οργανώνεται για το 2017 μια έκθεση με τίτλο “Ο Όμηρος στο Αιγαίο”. Το εισαγωγικό αυτής της έκθεσης παρουσιάζεται φέτος το καλοκαίρι στην Πινακοθήκη της Μυκόνου από τις 22 Ιουλίου έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2016 (εγκαίνια : Παρασκευή 22 Ιουλίου ,στις 20.30). Η έκθεση περιλαμβάνει 2 ταινίες, που βασίζονται σε 3D μοντέλα του πίθου και των ευρημάτων της Ελεύθερνας και αντίγραφα αρχαίων αγγείων του αγγειογράφου Θωμά Κοτσιγιάννη. Παράλληλα προβάλλονται αποσπάσματα από την ταινία “Τρωάδες” του Μιχάλη Κακογιάννη, από την ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΟΜΗΡΟ
Την ίδια μέρα, 22 Ιουλίου, μετά τα εγκαίνια, στις 21.30, στο θερινό κινηματογράφο Cine Manto Mykonos, διοργανώνεται εκδήλωση αφιερωμένη στον Όμηρο. Ο Καθηγητής Νικολάος Σταμπολίδης θα απαγγείλει αποσπάσματα από την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, ο συγγραφέας Παναγιώτης Κουσαθανάς και ο αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Τσάκος θα παρουσιάσουν την τραγική περιπέτεια του Αίαντα Λοκρού και η αρχαιολόγος Μιμίκα Γιαννοπούλου θα διαβάσει αποσπάσματα από τις “Τρωάδες” του Ευρυπίδη. Η εκδήλωση θα κλείσει με την προβολή της ταινίας “Ο Όμηρος στην Κρήτη” σε σκηνοθεσία Αντώνη Θεοχάρη Κιούκα.
Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.


Φορείς Διοργάνωσης: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Μουσείο αρχαίας Ελεύθερνας-Κέντρο Μελέτης, Δήμος Μυκόνου
Υλοποίηση-Επιμέλεια: Καθηγητής Νικ. Χρ. Σταμπολίδης, Δρ Μιμίκα Γιαννοπούλου, Αντώνης Θεοχάρης Κιούκας
Χορηγοί: ΚΔΕΠΠΑΜ, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Cine Manto, Ίδρυμα Ωνάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.