Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Παλιά όταν θύμωναν, ξήλωναν τα πεζοδρόμια, σήμερα γράφουν στο Facebook...

Παλιά όταν θύμωναν, ξήλωναν τα πεζοδρόμια, σήμερα γράφουν στο Facebook  
«Εις εσάς μένει να ισάσετε και να στολίσετε τον τόπο, όπου ημείς ελευθερώσαμε...»: η παραπάνω φράση προέρχεται από ομιλία που εκφώνησε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης...
τον Οκτώβριο του 1838, στην Πνύκα ενώπιον μιας ομάδας μαθητών του Βασιλικού Γυμνασίου της Αθήνας.
Η συγκλονιστική αυτή ομιλία του Γέρου του Μοριά αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Σταμάτη Κραουνάκη, ο οποίος δημιούργησε μια πρωτότυπη μουσική παράσταση βασισμένη σε αυτό το κείμενο, που θα παρουσιαστεί στις 15 και 16 Ιουλίου, στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου. Τον απαιτητικό ρόλο της αφηγήτριας έχει αναλάβει η ηθοποιός Ελένη Ουζουνίδου, την οποία ο συνθέτης θα συνοδεύσει στο πιάνο.

Τι ήταν εκείνο που σας ώθησε να στηρίξετε μια ολόκληρη μουσική παράσταση στον ιστορικό λόγο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη προς τα Ελληνόπουλα;

Ηταν ένα κείμενο που είχα στο μυαλό μου εδώ και κάποια χρόνια. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά διδακτικό κείμενο που ευτυχώς διασώθηκε χάρη σ' έναν δημοσιογράφο. Φέτος δεν είχα σκοπό να συμμετάσχω στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Οταν όμως έπεσε η ιδέα να κάνω κάτι με την Ελένη Ουζουνίδου, το μυαλό μου πήγε αμέσως σ' αυτόν τον λόγο. Ηθελα πολύ να δουλέψω μαζί της, γιατί είναι μια ηθοποιός με βάθος και ικανότητες και παράλληλα υπάρχει ένας εξαιρετικός κώδικας επικοινωνίας ανάμεσά μας.

Γιατί επιλέξατε μια γυναίκα ηθοποιό γι' αυτόν το ρόλο;

Δεν πρόκειται για ενσάρκωση του ίδιου του Κολοκοτρώνη, δεν θα είχε κανένα ενδιαφέρον για μένα κάτι τέτοιο, αλλά για μία ιδιαίτερη αφήγηση της γεμάτης συμβολισμούς ομιλίας του, η οποία θα αντηχήσει στον ιδιαίτερο χώρο του Μικρού Θεάτρου της Αρχαίας Επιδαύρου. Ολοι εμείς που δουλέψαμε πάνω σ' αυτό νιώθουμε πως το αποτέλεσμα πραγματικά αξίζει τον κόπο.

Ποια είναι τα βαθύτερα μηνύματα που περνάνε μέσα από αυτό το κείμενο; Θεωρείτε ότι είναι ένας λόγος διαχρονικός που περιλαμβάνει σημαντικούς σύγχρονους συμβολισμούς;

Βεβαίως και περιλαμβάνει μηνύματα που έχουν σχέση με τη σύγχρονη εποχή. Αναφέρεται πρώτα απ' όλα στη διχόνοια, μια έννοια που έχει πρωταγωνιστήσει σε μεγάλο βαθμό στην ελληνική Ιστορία και ευθύνεται για πολλά από τα δεινά της, ενώ, από την άλλη πλευρά, παρουσιάζεται η δύναμη της ομόνοιας και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που αυτή μπορεί να φέρει.

Και το σημαντικότερο ίσως όλων των μηνυμάτων που περνάει αυτό το κείμενο είναι η τεράστια αξία της μόρφωσης, στην οποία ωθεί τα νέα παιδιά ο Κολοκοτρώνης, ένας άνθρωπος αγράμματος λέγοντας χαρακτηριστικά: «Να δοθείτε εις τας σπουδάς σας και καλύτερα να κοπιάσετε ολίγον, δύο και τρεις χρόνους και να ζήσετε ελεύθεροι εις το επίλοιπο της ζωής σας, παρά να περάσετε τέσσαρους - πέντε χρόνους τη νεότητά σας, και να μείνετε αγράμματοι. Να σκλαβωθείτε εις τα γράμματά σας...».

Τι είδους μουσική θα μπορούσε να συνοδεύσει ένα τέτοιο περιεχόμενο; Δυσκολευτήκατε μέχρι να αποφασίσετε σε ποιους μουσικούς δρόμους θα κινηθείτε;

Οχι, δεν δυσκολεύτηκα καθόλου να τη γράψω. Εγώ δεν τα παιδεύω τα έργα, απλά γεννιούνται. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση γεννήθηκε μια μουσική ελληνική και πολυφωνική που νομίζω πως «ντύνει» το κείμενο με εξαιρετικό τρόπο.

Η σύγχρονη Ελλάδα μπορεί να γεννήσει σπουδαίες προσωπικότητες, ικανές να πρωτοστατήσουν σε σημαντικούς αγώνες;

Βεβαίως και μπορεί. Εγώ έχω στο μυαλό μου πρόσωπα που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Υπάρχει όμως μια διαφορά. Παλιά όταν θύμωναν, ξήλωναν τα πεζοδρόμια, σήμερα γράφουν στο Facebook. Επανάσταση από το Facebook δεν γίνεται! Κι ίσως σκόπιμα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίζουν αυτόν τον κατασταλτικό ρόλο.

Οι σύγχρονοι «ρήτορες» της πολιτικής είναι πολλοί. Πώς μπορεί να ξεχωρίσει κανείς τον αυθεντικό, εκείνον που λέει την αλήθεια;

Αυτός που λέει την αλήθεια, επειδή ακριβώς έχει καλές προθέσεις, θα κάνει και λάθη. Ο ψεύτης, που το έχει όλο προετοιμασμένο, δεν θα παρεκκλίνει της πορείας του, θα βαδίσει μέσω σχεδίου.

Και οι καλλιτέχνες πώς μπορούν να συμβάλουν στην ανίχνευση του αυθεντικού και της αλήθειας;

Τουλάχιστον εγώ αυτό που κάνω είναι να λέω την αλήθεια που πιστεύω. Και αυτό μπορεί να ενοχλεί κάποιους που έχουν θέσεις στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ο κόσμος όμως μου δείχνει ξεκάθαρα ότι το εκτιμά.

Κι αυτό με ευχαριστεί ιδιαίτερα. Από κει και πέρα φροντίζω να βουτάω πάντα τη γλώσσα στο μυαλό μου πριν μιλήσω, λογοκρισία όμως στο συναίσθημα δεν κάνω.

Πώς θα περάσετε το υπόλοιπο του καλοκαιριού σας;

Θα συνεχίσω την καλοκαιρινή μου περιοδεία στην Ελλάδα με την παράσταση «Ολοι ένα. Φίλα με», που το κοινό έχει αγκαλιάσει με μεγάλη αγάπη, ενώ παράλληλα δουλεύω πάνω σε ένα κείμενο που θα παρουσιάσουμε τον χειμώνα σε συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης...

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΚΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.