Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Γίνε κυβερνήτης με εννέα ώρες εκπαίδευση! (Οι Προϋποθέσεις )

Τραγωδία σε εμβολισμό σκάφους από ταχύπλοο στην ΑίγιναΠροϋποθέσεις  (συνέχεια από τήν παραπάνω ανάρτηση)
Το δεύτερο και σημαντικό ερώτημα είναι ποιοι έχουν τη δυνατότητα να οδηγούν ταχύπλοα και πώς αποκτούν αυτή την άδεια.
Ο Γενικός Κανονισμός Λιμένα υπ’ αριθμόν 50, ο οποίος αναθεωρήθηκε το 2013, επί κυβερνήσεως Σαμαρά-Βενιζέλου και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (τεύχος Β’ Αρ. Φ. 1151/13-5-2013), μόνο εκπλήξεις κρύβει. 
Η άδεια χειριστή ταχύπλοου σκάφους χορηγείται από τη Λιμενική Αρχή εφόσον ο ενδιαφερόμενος πληροί αθροιστικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις

 Εχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του. Για τον υπολογισμό της ηλικίας λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία γέννησής του. 
 Είναι υγιής. 
 Γνωρίζει κολύμβηση. 
 Εχει λάβει, υποχρεωτικά, θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση εννέα (9), τουλάχιστον, ωριαίων μαθημάτων σε οποιαδήποτε, εγκεκριμένη σύμφωνα με τον κανονισμό αυτό, σχολή εκπαίδευσης υποψήφιων χειριστών ταχύπλοων σκαφών ως ακολούθως ● έξι (6) τουλάχιστον ωριαίων μαθημάτων στη θεωρητική εκπαίδευση και 
● τριών (3) τουλάχιστον ωριαίων μαθημάτων στην πρακτική εκπαίδευση. 

 Εχει υποβληθεί με επιτυχία στις εξετάσεις του άρθρου 4 του παρόντος κανονισμού.  Το κόστος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης μαζί με το αναγκαίο βιβλίο και κάποια παράβολα φτάνει περίπου στα 250-300 ευρώ. 
Η άδεια χειριστή ταχύπλοου σκάφους ισχύει μέχρι ο κάτοχός της να συμπληρώσει το εξηκοστό πέμπτο (65ο) έτος της ηλικίας του.
Μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας αυτής, η άδεια πρέπει να ανανεωθεί.
Για την ανανέωση ο ενδιαφερόμενος πρέπει να προσκομίσει ιατρικές βεβαιώσεις, η ανανέωση ισχύει για μία τριετία, με έναρξη την ημερομηνία έκδοσης των ιατρικών βεβαιώσεων, ενώ αν προσκομιστεί επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της άδειας οδήγησης αυτοκινήτου οχήματος ή μοτοσικλέτας ή μοτοποδηλάτου, η ισχύς της ανανέωσης συμπίπτει χρονικά με αυτήν της άδειας οδήγησης.
Επίσης, περιοδική ανανέωση της άδειας γίνεται σε όποιον χειριστή, ανεξαρτήτως ηλικίας, κρίνεται αυτό αναγκαίο από ιατρικής πλευράς, λαμβανομένων υπόψη των σχετικών παρατηρήσεων ή ενδείξεων του πιστοποιητικού υγείας. 
Τέλος, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο κάτοχος της άδειας χειριστή ταχύπλοου σκάφους μπορεί να κυβερνήσει σκάφος μέχρι 20 μέτρων εφόσον είναι νοικιασμένο και αν είναι ιδιόκτητο, τότε δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 100 κόρους (ο κόρος είναι μονάδα μέτρησης του όγκου -2,86 κυβικά μέτρα- ενός σκάφους), ενώ δεν υπάρχει περιορισμός στα ναυτικά μίλια. 

(η συνέχεια στήν παρακάτω ανάρτηση)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.