Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Αγωνιώδες γουέστερν η δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες...

Αγρια... Δύση, το σκηνικό (θα) θυμίζει κάτι από φιλμ γουέστερν. Οι εννιά διεκδικητές για τις τηλεοπτικές άδειες ήδη προετοιμάζονται για τον τελευταίο και καθοριστικό αγώνα τους.

Την...
Τρίτη 30 Αυγούστου ξεκινά η δημοπρασία για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας. Κι έχει πολύ ενδιαφέρον έτσι όπως θα διεξαχθεί η όλη διαδικασία, την οποία και αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.».

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη που κατέχει το Star. Ο όμιλος Κυριακού με τον ΑΝΤ1. Ο Γιάννης Αλαφούζος με τον ΣΚΑΪ που βρίσκεται στα χαρακώματα με την κυβέρνηση. Ο Δημήτρης Κοντομηνάς με τον Alpha. Ο Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας (γιος του Χρήστου, που παλαιότερα έβγαζε την εφημερίδα «Πρώτη»), χωρίς κανάλι.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης του Ολυμπιακού, επίσης άνευ καναλιού. Ο Φίλιππος Βρυώνης με το Epsilon TV. Η εταιρεία «Ανεξάρτητος Πάροχος» κυπριακών συμφερόντων. Και, τέλος, ο Ιβάν Σαββίδης του ΠΑΟΚ.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να βρίσκονται στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης κι Επικοινωνίας στις 6 το πρωί της Τρίτης 30 Αυγούστου. Ο χώρος θα φρουρείται από την αστυνομία τουλάχιστον δύο ημέρες πριν, ενώ το κτίριο θα εκκενωθεί και μέσα θα βρίσκονται μόνον οι άκρως απαραίτητοι υπάλληλοι.

Κάθε ένας από τους διεκδικητές των τηλεοπτικών αδειών θα διαθέτει εξαμελή ομάδα που θα εισέλθει στο κτίριο ύστερα από εξονυχιστικό έλεγχο, αφήνοντας έξω κινητά τηλέφωνα και κάθε άλλη ηλεκτρονική συσκευή.

Από εκείνη τη στιγμή κόβεται οποιαδήποτε επαφή τους με τον έξω κόσμο. Ουδεμία επικοινωνία, ούτε αυτοί αλλά ούτε και οι υπάλληλοι, με οποιονδήποτε εκτός κτιρίου μέχρι να περατωθεί ο διαγωνισμός. Θα είναι 100% αποκλεισμένοι.

Στην κεντρική αίθουσα όπου θα στηθεί το σύστημα θα βρίσκεται...
 
συνέχεια
...η επιτροπή διενέργειας της δημοπρασίας, οι προγραμματιστές και μόνο ένα άτομο από τις εξαμελείς ομάδες των διεκδικητών. Εκεί θα γίνεται ο έλεγχος των προσφορών, που θα είναι ανοιχτός και προσβάσιμος σε όλους όσοι θα βρίσκονται μέσα. Θα έχουν, με άλλα λόγια, πλήρη εποπτεία της διαδικασίας και σε όλα της τα στάδια.

Ετσι θα μπορούν οι εκπρόσωποι των εννιά διεκδικητών να ελέγχουν τη διαφάνεια, να βλέπουν τις προσφορές, τα «χτυπήματα» κ.ο.κ. Αλλά, προσοχή, δεν θα μπορούν να επικοινωνούν με τους υπόλοιπους της ομάδας τους ώστε να τους ενημερώνουν για τα καθέκαστα. Αποκλεισμένοι δύο φορές δηλαδή.

Οι εννιά ομάδες των διεκδικητών θα βρίσκονται σε εννιά διαφορετικά δωμάτια του κτιρίου (θα δοθούν έπειτα από κλήρωση). Από εκεί θα κάνουν τις προσφορές τους μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Η τιμή εκκίνησης είναι τα 3 εκατ. ευρώ και το κάθε χτύπημα θα ανεβάζει το τίμημα κατά 500 χιλιάδες. Ξεκίνημα με την 1η άδεια. Οι ενδιαφερόμενοι θα βλέπουν στους υπολογιστές τους σε ποιο ύψος βρίσκεται το τίμημα και αναλόγως θα συμμετέχουν.

Η κεντρική αίθουσα

Αν, λόγου χάριν, έχει φτάσει στα 8 εκατομμύρια και επιθυμούν να συνεχίσουν, θα το δηλώνουν κατ’ αρχάς ηλεκτρονικά, υπογράφοντας ταυτόχρονα ένα χαρτί που θα επισημοποιούν την προσφορά τους.

Ολα αυτά θα είναι ορατά στην κεντρική αίθουσα - μόνο όσοι είναι εκεί θα γνωρίζουν πλήρως τι ακριβώς συμβαίνει αφού θα παρακολουθούν (με κομμένη ανάσα;) τη διαδικασία.

Αντιθέτως, η κάθε μία ομάδα στις ξεχωριστές αίθουσες θα γνωρίζει μόνο τις δικές της προσφορές και σε ποιο ύψος βρίσκεται το τίμημα, τίποτε άλλο, αφού και αυτή δεν θα έχει τη δυνατότητα οποιασδήποτε επικοινωνίας.

Η τιμή θα ανεβαίνει μέχρι που θα απομείνουν δύο διεκδικητές - αναπόφευκτα κάποιοι θα αποσυρθούν μην αντέχοντας τα... χτυπήματα. Οι δύο διεκδικητές θα μάθουν ότι βρίσκονται στην τελική δυάδα, χωρίς όμως να ενημερωθούν για το ποιος είναι ο αντίπαλός τους. Θα ξέρουν απλώς ποιο είναι το ύψος του τιμήματος στο οποίο έφτασε η δημοπρασία. Τότε θα προχωρήσουν στην πρώτη τους, νέα προσφορά.

Εστω πως η τιμή ήταν 13 εκατ. και ο Α διεκδικητής κάνει τώρα προσφορά 15 εκατ. και ο Β με τη σειρά του 16 εκατ. Θα ενημερωθούν, λοιπόν, μόνο για τη νέα θέση που κατέχουν, όχι για τα ποσά που δηλώθηκαν, θα μάθουν πως ο Β παίκτης είναι πιο ψηλά και ο Α πιο χαμηλά.

Τότε θα κάνουν τη δεύτερη και τελική τους προσφορά. Οποιος δηλώσει τα περισσότερα χρήματα αποκτά και την 1η τηλεοπτική άδεια.

Πλήρης διαφάνεια

Η ίδια διαδικασία θα συνεχιστεί και για τις υπόλοιπες τρεις άδειες. Οι μόνοι που θα γνωρίζουν πλήρως τι συμβαίνει θα είναι όσοι βρίσκονται στην κεντρική αίθουσα. Ουδείς άλλος. Αλλά δεν θα μπορούν να εξέλθουν από την αίθουσα.

Μόνο για τις... φυσικές τους ανάγκες και αυτό με αστυνομική συνοδεία, χωρίς καμία επαφή με οποιονδήποτε εκεί γύρω. Η κυβέρνηση θέλει να επιτύχει πλήρη διαφάνεια και προστασία. Και, φυσικά, με τον τρόπο αυτό, τον... αστυνομικό και... κατασκοπευτικό, να επιτύχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο δημοσιονομικό όφελος.

Ποιος θα μείνει απέξω; Σύμφωνα με τη διαδικασία, που θα είναι ανοιχτή σε όλους τους συμμετέχοντες, τις τέσσερις πολυπόθητες τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας θα αποσπάσουν όσοι πλειοδοτήσουν στη δημοπρασία, όσοι δηλαδή «σπρώξουν» το περισσότερο χρήμα.

Θέλετε να κάνουμε προβλέψεις; Δύσκολο, ούτε με την εις άτοπον απαγωγή δεν βγαίνει. Είναι δυνατόν να μην πάρει άδεια ολόκληρος... Βαρδινογιάννης που έχει, άλλωστε, και το Star έτοιμο;

Απαντήστε μου εσείς, μην περιμένετε από μένα. Παρομοίως, πόσο εύκολο το βλέπετε Μαρινάκης και Σαββίδης, που διαθέτουν τεράστια ρευστότητα, να μην πλειοδοτήσουν στο τέλος; Κάποιοι λένε πολύ δύσκολο, ειδικά για τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ναι, αλλά ο Βρυώνης, που έλεγε πως είναι έτοιμος να πληρώσει ακόμα και 35 εκατομμύρια ευρώ; Τι θα κάνει τώρα; Και ο Καλογρίτσας που είναι και... αρεστός της κυβέρνησης καθώς λέγεται; Δεν θα πάρει και αυτός άδεια;

Δεν τελειώσαμε, περιμένετε. ΑΝΤ1, ΣΚΑΪ και Alpha τι θα πράξουν; Κυριακού, Αλαφούζος και Κοντομηνάς θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια; Εχουν και κανάλια έτοιμα, άλλωστε· δεν μπορεί να μη διεκδικήσουν με τη σειρά τους τηλεοπτική άδεια πληρώνοντας το ποσό που θα προκύψει. Θα το αντέχουν αν είναι μεγάλο; Κι αν είναι τεράστιο;

Χωρίς συμμαχίες

Πόσοι τελικά θα κάνουν πίσω επειδή δεν θα έχουν τόσα ή, επειδή, θα θεωρήσουν πως το κόστος θα έχει... ξεφύγει και δεν θα είναι πια συμφέρουσα η επένδυση; Εκτός κι αν θα προκύψουν τίποτε συνεργασίες στο τέλος.

Κρίνοντας πάντως από τα λεγόμενά τους και τη μάχη που ξέσπασε το τελευταίο διάστημα, συμμαχίες δεν φαίνονται στον ορίζοντα. Γι’ αυτό και σας λέω, προβλέψεις δεν χωρούν. Είναι όλα ρευστά και αποτελούν θέμα... ρευστότητας.

Και όσοι χάσουν; Δεν θα αποκτήσουν κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας. Και όσοι έχουν ήδη κανάλι αλλά αποκλείστηκαν, θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, να εκπέμπουν μέσω internet ή συνδρομητικών υπηρεσιών, OTE TV και Nova.

Μόλις επικυρωθούν οι νικητές και βγει η υπουργική απόφαση, από την Digea θα μεταδίδονται σε ελεύθερη, επίγεια, λήψη αποκλειστικά και μόνο οι τέσσερις αδειοδοτηθέντες.

Στις τηλεοράσεις μας, δηλαδή, θα βλέπουμε μόνο αυτά τα κανάλια συν την ΕΡΤ φυσικά και τα τοπικής-περιφερειακής εμβέλειας.

Οι νικητές τώρα θα περάσουν από έλεγχο «πόθεν έσχες» και πρέπει μέσα στις επόμενες ημέρες να καταθέσουν το 1/3 του ποσού, του συνολικού τιμήματος (είναι τρεις οι δόσεις, η 2η ύστερα από ένα χρόνο και η 3η ύστερα από δύο)...

Δημήτρης Κανελλόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.